Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustarea bazei de impozitare a TVA. Acordarea reducerilor de pret

13-Mai-2013
3260
Analizam mai jos cazul unei societati care acorda remiza comerciala unui client, iar factura de remiza se emite la finele lunii cand are loc si facturarea serviciului integral prestat in luna respectiva.

Vom stabili astfel daca aceasta valoare cu minus de remiza la TVA se trece in decontul de TVA a lunii respective si daca se scade din rulajul lui 4426 sau se adauga la 4427.

Solutia consultantului:

Practic, prin acordarea unei reduceri comerciale ulterior prestarii serviciilor are loc ajustarea bazei de impozitare facturate initial, la momentul livrarii. Operatiunea este reglementata prin Codul fiscal la art. 138 denumit ,Ajustarea bazei de impozitare" lit. c) conform caruia baza de impozitare se reduce " in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor".

Pentru acordarea acestei reduceri trebuie emisa o factura in care valoarea totala a reducerii comerciale acordate se inscrie cu semnul minus, structurata pe cele doua elemente: baza de impozitare si TVA colectata.

Factura de acordare a reducerii se emite prin respectarea aceluiasi tratament fiscal aplicat la momentul prestarii serviciilor, respectiv prin aplicarea regimului normal de taxare prin colectarea TVA. Acest aspect este reglementat in mod expres in Codul fiscal prin art. 134 alin. (4) din Codul fiscal conform caruia regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator coroborat cu prevederile art. 134^2 alin. (3) conform carora taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138, dar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente:

"Taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138. Totusi, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente."

Aceasta ajustare a bazei de impozitare materializata prin acordarea unei reduceri comerciale se inregistreaza contabil si se evidentiaza fiscal in luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei aferenta acestei operatiuni, altfel spus, in luna in care este emisa factura cu semnul minus conform prevederilor pct. 20 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 138.

Reducerea comerciala acordata se inregistreaza in evidenta contabila prin intermediul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" reglementat prin O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene publicat in M.Of. nr. 766 bis din 10 noiembrie 2009 punctul 51 alineatul 4 din care rezulta ca "Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.

In acest caz, se efectueaza inregistrarea contabila:
% = 411
709
4427
D.p.d.v. fiscal, operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari aferent perioadei fiscale in care se acorda reducerea (de exemplu aprilie 2013) si se raporteaza cu semnul minus, prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" cu preluarea sumei la randul 17"TOTAL TAXA COLECTATA (suma de la rd. 1 pana la rd. 16, cu exceptia celor de la rd. 3.1, 5.1, 7.1) din care: " ;
- declaratia informativa cod 394 cu simbolul L "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII EFECTUATE".

In concluzie, suma TVA aferenta reducerii comerciale acordate se scade din rulajul contului 4427 deoarece corespunde unei prestari de servicii pentru care s-a colectat TVA la momentul facturarii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ajustarea bazei de impozitare a TVA. Acordarea reducerilor de pret":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016