Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli aferente operatiunilor desfasurate in participatie

27-Aug-2012
2599
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, ce presupun cheltuielile aferente operatiunilor desfasurate in participatie, transmise pe baza de decont, precum si care sunt cazurile pentru inregistrarea in credit a cheltuielilor, in general.

Dupa cum se cunoaste, prevederile unui contract si tipul de contract se fac prin analiza continutului acestuia, si nu prin denumirea contractului. Va reamintim ca in acest moment contractul de asociere in participatiune este reglementat de art. 1949 - 1954 din Codul civil, adoptat prin Legea nr. 287/2009.

Astfel, contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde.

Din interpretarea textului normativ observam ca asociatii semnatari ai contractului isi repartizeaza
beneficiile si pierderile rezultate in urma desfasurarii vanzarilor. Procedura este cunoscuta, se conduce contabilitatea asocierii in participatiune distincta de contabilitatea societatilor A si B, conform prevederilor stabilite de pct. 265 O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea,
iar veniturile si cheltuielile se distribuie asociatilor conform cotei de participare la asociere,
utilizand decontul de cheltuieli, in formatul stabilit de O.M.F.P. nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.

La finele exercitiului financiar, activele imobilizate se inregistreaza in evidenta contabila a proprietarului, iar creantele si datoriile aferente participatiunii se inregistreaza in evidenta contabila a persoanei ce conduce contabilitatea.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 127 alin. (10) din Codul fiscal, din punctul de vedere al TVA, prin asocierea in participatiune nu ia nastere un nou contribuabil privind TVA. Pentru activitatile economice desfasurate de asociere, asigurarea obligatiilor declarative, plata si raportarea TVA fata de buget revine persoanei desemnate cu conducerea contabilitatii, astfel facturile de achizitii si livrari vor fi emise avand Codul fiscal al acestei societati.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cheltuieli aferente operatiunilor desfasurate in participatie":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016