Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clienti in litigiu. Cand sunt deductibile provizioanele?

26-Mai-2016
11254

In cazul urmator, o firma inregistreaza cheltuieli de judecata pe care nu le-a inscris la masa credala si pe care le-a trecut ca venituri in eventualitatea castigarii procesului. Firma a decis sa faca si provizion pentru cheltuieli. Vom vedea daca potrivit Codului fiscal, e necesar sa fie declarata procedura de deschidere a falimentului pe baza hotararii judecatoresti. Juristii au pus la dispozitie doar sentinte civile ale Tribunalului Bucuresti prin care se dispune intrarea in faliment prin procedura simplificata. Acestia considera ca este suficient acest document.

Vom vedea daca provizioanele sunt deductibile abia in anul in care se inregistreaza procedura de deschidere a falimentului. De exemplu, in cazului unui client al firmei, exista dovada deschiderii procedurii de faliment abia in anul 2014, dar dosarul de executare silita, in urma caruia firma trebuia sa primeasca suma de 26.000 lei, este datat in anul 2010. Prin urmare, firma nu poate face deductibil provizionul in anul 2010 daca abia in 2014 intra in faliment. Vom vedea ce procedura va aplica firma.


Potrivit art. 26 alin (1) lit c) din Codul Fiscal sunt deductibile ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.

Astfel pentru ajustarea valorii creantelor se constituie ajustari pentru depreciere potrivit reglementarilor contabile pentru reflectarea creantelor la valoarea lor probabila de incasat.

Ajustarile constituite prin articolul contabil
6814 = 491

sunt deductibile, indiferent daca pentru recuperarea creantei a fost deschisa procedura falimentului in procent de 30% din valoarea totala a creantelor in sold la data acordarii deducerii daca indeplinesc cumulativ cele trei conditii mentionate referitoare la vechime in sold, garantare si de a nu fi parte afiliata.

Potrivit art. 26 alin (1) lit. j) sunt deductibile si ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, sau la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de:

- plan de rambursare a datoriilor;
- lichidare de active;
- procedura simplificata;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;

Cheltuielile cu ajustarile sunt deductibile in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute.
Daca procedura deschiderii falimentului are loc in anul 2016, cheltuielile vor fi deductibile in procentul de 100% in anul 2016.

Si in codul fiscal valabil in anul 2014 la art. 22 alin (1) lit. j) exista prevederi similare, prin urmare daca procedura deschiderii falimentului a avut loc in anul 2014, cheltuielile cu ajustarea puteau fi deduse in anul 2014. Pentru rectificarea impozitului aferent anului 2014 se poate depune declaratia 101 rectifcativa aferenta acestui an.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Clienti in litigiu. Cand sunt deductibile provizioanele?":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016