Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de custodie si vanzare marfa in Romania. Care sunt implicatiile fiscale?

19-Apr-2016
10648

O societate primeste marfa dintr-un alt stat UE cu aviz reprezentand baza contract de custodie. Dupa o perioada anume, un potential client solicita factura si vinde marfa catre un client. Vom vedea ce inregistrari se fac in contabilitate la primirea cu aviz, la trecere in marfa si cum se aplica taxarea inversa. CMR se aplica la toata marfa din aviz, factura are marfa partial doar cantitatea vanduta mai departe la client.

Relevant pentru speta in discutie este OMFP NR. 4120/2015 din 28 decembrie 2015 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea masurilor de simplificare cu privire la transferuri si achizitii intracomunitare asimilate prevazute la art. 270 alin. (10) si art. 273 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Acesta reglementeaza aplicarea masurilor de simplificare pentru bunurile vandute in regim de consignatie sau din stocuri la dispozitia clientului.

Avand in vedere ca Italia se numara printre tarile care aplica masurile de simplificare pentru stocuri puse la dispozitia clientului, prevederile relevante din Ordin sunt:

"ART. 1
In scopul aplicarii prezentelor instructiuni:
1. Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai. In sensul titlului VII din Codul fiscal, contractul de consignatie reprezinta un contract prin care consignantul se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri. Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului cand livreaza bunurile catre cumparatori.

2. Pentru stocurile la dispozitia clientului, se considera ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia bunurilor. Stocurile la dispozitia clientului reprezinta o operatiune potrivit careia furnizorul transfera regulat bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, prin care transferul proprietatii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, in principal pentru a le utiliza in procesul de productie."

" ART. 3
(1) Pentru a diminua problemele de natura practica in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a furnizorilor mentionati la art. 2 se aplica masurile de simplificare prevazute de prezentul articol, daca:

a) consignatarul sau cumparatorul bunurilor, in cazul stocurilor la dispozitia clientului, este inregistrat in Romania in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal;
b) statul membru de origine nu considera mutarea acestor bunuri ca transfer sau aplica ori accepta un regim de simplificare similar celui aplicat in Romania;
c) consignatarul sau cumparatorul bunurilor, in cazul stocurilor la dispozitia clientului, din Romania este cunoscut de catre furnizor atunci cand bunurile sunt transportate din alt stat membru in Romania.

(2) Se considera ca furnizorul nu a realizat o achizitie intracomunitara asimilata in Romania in momentul sosirii bunurilor ce au fost trimise in cadrul unui contract de consignatie sau al unui contract privind stocuri la dispozitia clientului, iar eventuala restituire a bunurilor respective in statul membru din care au provenit nu va fi considerata transfer in sensul art. 270 alin. (10) din Codul fiscal.
(3) Vanzarea de bunuri de la furnizor la consignatar sau la clientul la dispozitia caruia au fost puse bunurile este considerata:
a) o livrare intracomunitara, din punctul de vedere al furnizorului, pe care acesta trebuie sa o declare ca atare in statul membru din care au fost transportate bunurile;
b) o achizitie intracomunitara, din punctul de vedere al consignatarului sau al cumparatorului bunurilor, in cazul stocurilor la dispozitia clientului, conform art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, pe care consignatarul sau cumparatorul bunurilor trebuie sa o declare ca atare in Romania.

(4) Consignatarul si cumparatorul bunurilor, in cazul stocurilor la dispozitia clientului, trebuie sa emita documentele prevazute la art. 320 din Codul fiscal si sa tina un registru special in care sa raporteze:
a) data sosirii, denumirea si cantitatea bunurilor primite;
b) data livrarii locale a acestor bunuri in Romania, cu o trimitere la factura sau la alt document emis;
c) data transportului de bunuri care nu au fost achizitionate si care se restituie in statul membru de unde au provenit, precum si natura si cantitatea acestor bunuri;
d) numele, adresa si datele de identificare ale fiecarui furnizor."

Practic:
- La sosirea bunurilor pe baza de Aviz veti inregistra stocurile in contul in afara bilantului 8033"Valori materiale primite in pastrare sau custodie" si veti completa Registrul special reglementat in OMFP 4120/2015 si art. 320 din Codul fiscal - Cand gasiti un client pentru stocuri si primiti factura de la furnizor realizati o achizitie intracomunitara pentru marfa vanduta, inregistrati factura , aplicati taxarea inversa si o declarati in 390 :
371 = 401
4426 = 4427

- Vindeti marfa clientului (din Romania presupun) :
4111 = %
707
4427

- Destocati marfa vanduta : 607 = 371.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Contract de custodie si vanzare marfa in Romania. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.25 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016