Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia cod 394. Cum declaram factura de decontare?

23-Dec-2016
6871

In cazul unei firme, s-a emis o factura de decontare pentru cheltuieli efectuate in nume client. Acestea sunt de la o o companie platitoare de TVA. Factura este fara TVA. Stabilim daca trebuie sa apara in declaratia 394 si ce se intampla cu plaja de numere facturi in caz contrar, precum si unde va fi mentionat acest numar.

Conform prevederilor art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii", alin. (4) lit. e), sumele achitate in numele si in contul clientului, nu intra in baza de impozitare a TVA "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: .e) sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia,Avand in vedere faptul ca sumele platite in contului unui client, nu intra in baza de impozitare a TVA si furnizorul nu colecteaza TVA prin acest document, valoarea facturii respective nu se raporteaza nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394. "

Prin declaratia cod 394 se raporteaza doar valoarea operatiunilor care intra in baza de impozitare a TVA, fara a se raporta si valoarea operatiunilor care nu intra in baza TVA. Acest aspect este mentionat si in Ghidul M.F.P. la pag. 8 "Totodata, nu exista obligatia declararii in formularul 394 a elementelor care nu intra in baza de impozitare conform art.286, alin. (4) din Codul fiscal (de ex. penalizarile percepute pentru nerespectarea contractelor incheiate sau dobanzile percepute pentru plati cu intarziere)."

Ca artificiu de raportare, va recomand ca numarul si seria acestei facturi sa fie raportat ca factura anulata, urmand ca, in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA, sa justificati faptul ca factura respectiva reprezinta, in fapt, o factura de decontare care nu intra in baza de impozitare a TVA.

Este recomandabil ca, incepand cu anul 2017, sa alocati numere si serii diferite pentru eventuale facturi de decontare, estimate a fi emise. De regula, astfel de facturi sunt accidentale.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Declaratia cod 394. Cum declaram factura de decontare?":
Rating:

Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016



Articole similare

Completarea plajei de facturi din declaratia 394
Mai multe articole despre plaja facturi




Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016