Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturare servicii intracomunitare si depunere Declaratia 390. Cum inregistram in decontul de TVA?

05-Aug-2014
39688
In cuprinsul analizei de mai jos, societatea efectueaza o prestare de serviciu catre o firma dintr-un alt stat membru UE. Firma straina monteaza un utilaj in Romania si ajuta la montarea utilajului in Romania.

Vom vedea daca factura catre firma straina se intocmeste cu TVA, daca se depune Declaratia 390 si cum se va inregistra in decontul de TVA.

In situatia in care utilajul respectiv nu este legat direct de un bun imobil din Romania si firma din Italia nu are un sediu fix pe teritoriul Romaniei prin intermediul caruia s-a montaj utilajul respectiv, serviciul prestat reprezinta operatiune neimpozabila in Romania. Serviciul astfel prezentat este impozabil in Italia daca firma din Italia ii comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Italia. In acest caz, este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv.

Chiar daca serviciul se presteaza efectiv pe teritoriul Romaniei, dar in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in Comunitate, serviciul se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare. Pentru acest serviciu se aplica regula de taxare B2B "business to business" prin care se recunoaste faptul ca ambele parti participante la tranzactie, respectiv prestatorul si beneficiarul au calitatea de persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, fiecare in statul sau membru de rezidenta.

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, in calitate de prestator persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania, firma pe care o reprezentati este obligata sa faca dovada ca:

- beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
- serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
- serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile beneficiare.

Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta chiar din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:

- adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
- codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Italia sau din alt stat membru, dar nu din Romania;
- entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
- entitatea care suporta costul acestora;
- natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.


Prestatorul din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului de TVA atribuit beneficiarului sau de catre autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

Astfel, pentru aceste servicii factura se emite de catre prestatorul din Romania fara colectarea de TVA, cu obligatia de a inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 din C.f.".

D.p.d.v. fiscal, prestarile intracomunitare de servicii se raporteaza atat prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P cat si prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: " cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata "

In situatia in care montarea utilajului sau echipamentului respectiv se efectueaza in legatura cu un bun imobil (de exemplu instalarea unor echipamente de termoficare sau de racire intr-o hala industriala), serviciile respective se incadreaza la constructii-montaj. Astfel de servicii sunt legate de un bun imobil si se considera ca au locul acolo unde este situat bunul imobil, adica in Romania. In acest context, am in vedere prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) si pct. 14 alin. (2) lit. k) din normele de aplicare ale acestui articol conform carora "Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum: .....k) instalarea sau asamblarea de masini ori echipamente care, dupa instalare sau asamblare, sunt ori devin parte din bunul imobil, respectiv cele care nu pot fi detasate fara a fi deteriorate sau fara a antrena deteriorarea imobilelor insesi".

Aceste servicii nu se mai incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare, motiv pentru care valoarea acestora nu se mai raporteaza prin declaratia cod 390, fiind raportate doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" deoarece sunt taxabile in Romania, chiar daca prestatorul primeste din partea beneficiarului un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Italia.

In concluzie, daca utilajul nu este legat de un bun imobil, factura se emite fara TVA, chiar daca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Facturare servicii intracomunitare si depunere Declaratia 390. Cum inregistram in decontul de TVA?":
Rating:

Nota: 4.04 din 27 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016