Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul va avea acces la conturile bancare pe care le detinem in afara tarii

30-Iul-2014
2776
Un nou pas a fost facut in directia accesului pe care il pot avea autoritatile fiscale la informatiile referitoare la conturile bancare detinute de un contribuabil in afara tarii.

Aceste declaratii au fost facute de Adriana Stoian, director in cadrul firmei de consultanta fiscala Transfer Pricing Services, citata de HotNews.ro, fiind faute referiri la faptul ca zilele trecute, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a prezentat Standardul schimbului automat de informatii in interes fiscal privind date financiare (precum soldul contului bancar, dobanzi, dividende, vanzari de active financiare).

Astfel, potrivit aceleiasi surse, peste 65 de state, inclusiv Romania, s-au angajat, pana acum, sa sustina schimbul reciproc de informatii colectate de la institutiile financiare privind conturile detinute de persoane fizice si juridice.

In aceasta privinta, Adriana Stoian, director in cadrul firmei de consultanta fiscala Transfer Pricing Services, a declarat:

"Cu aceasta, dispare practic notiunea de secret bancar in fata Fiscului. Dar nu mai era niciun secret pentru nimeni ca se va ajunge in acest punct, in conditiile in care, pe toate planurile, sunt "vanate" tranzactiile transfrontaliere. Autoritatile fiscale devin tot mai suspicioase fata de aceste tranzactii, considerandu-le un potential mijloc de evaziune fiscala, dar si de evitare a platii taxelor (in engleza - tax avoidance)".

De asemenea, anunta consultantul, in acesta perioada se implineste un an de cand OECD a lansat si planul de masuri impotriva "eroziunii fiscale si mutarii profiturilor" (planul BEPS), citeaza HotNews.ro, acesta fiind un plan concret care rescrie comportamentul fiscal al grupurilor multinationale.

In incheiere, Adriana Stoian a adaugat, pentru aceeasi sursa:

"Este semnalul ca de acum contribuabilul, fie ca este persoana fizica, fie companie sau fundatie, trebuie sa fie pregatit sa-si explice fluxurile financiare si in ce masura acestea sunt in acord cu taxele platite. Pe de alta parte, in mod justificat, guvernele vor fi contranse de acum sa ofere rezultate concrete si incasari mai mari din acesta lupta declarata impotriva evaziunii fiscale".


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Fiscul va avea acces la conturile bancare pe care le detinem in afara tarii":
Rating:

Nota: 3.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016



Articole similare

ZOOM FISCAL: Sa intelegem paradisurile fiscale
Mai multe articole despre Secretul bancar




Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016