Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia firmelor: Impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor

16-Sep-2015
2478

In buna traditie atat de necesara a articolelor pe tema modificarilor din Codul fiscal, revenim cu un material referitor la impozitul pe veniturile salariale si de natura salariala.

Noul Cod fiscal aduce, in cea mai mare parte o rescriere a actualelor reglementari, fara a aduce si precizarile pe care le contin actualele Norme, asa cum aminteste consultantul in afaceri Jr. Horatiu Sasu.

Mai jos prezentam astfel doar unele aspecte de noutate aduse incepand din 2016:

Retinem astfel ca "sunt considerate venituri salariale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar"/

De asemenea, se atrage atentia asupra faptului ca e foarte important faptul ca se pastreaza sintagma "in interesul serviciului", in contextul in care avem recent discutia privind reconsiderarea ca venituri salariale a diurnelor pentru deplasari in tara si in strainatate.

Potrivit consultantului in afaceri Horia Sasu, se regaseste aceeasi formulare in noul Cod fiscal pentru "indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariatii care au stabilite raporturi de munca cu angajatori nerezidenti, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in Romania, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit la nivelul legal pentru diurna acordata personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotarare a Guvernului, corespunzator tarii de rezidenta a angajatorului nerezident de care ar beneficia personalul din institutiile publice din Romania daca s-ar deplasa in tara respectiva."

 

Material intocmit cu sprijinului consultantului in afaceri, Jr. Horatiu Sasu


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "In atentia firmelor: Impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor":
Rating:

Nota: 3.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016