Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nerezidenti in tara lor de resedinta si facturi cursuri formare profesionale in afara tarii. Cum procedam?

14-Iul-2015
3837

In cazul urmator, SC X SRL, societate neplatitoare de TVA cu sediul in Romania, detine cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare si este inscrisa in ROI. SC X SRL doreste sa organizeze cursuri de formare profesionala neacreditate de Ministerul Muncii (prestare servicii in diverse tari din UE si NON UE).

Locul prestarii serviciilor nu este in Romania, ci in fiecare locatie/tara in care se presteaza serviciile.
Care este modalitatea de angajare a formatorilor rezidenti ai acestor tari?

Unde se vor plati impozitele si contributiile sociale pentru salariile acestora, in Romania sau in tara in care se presteaza serviciile? Cum se emit facturile catre cursanti, persoane fizice rezidente a acelor tari, din punct de vedere al TVA-ului?

Este necesara deschiderea unui sediu secundar? Sau ce alte formalitati ar trebui indeplinite?
Locatiile de prestare a serviciilor sunt diferite, ca tari si ca localitati. Este posibil ca intr-o anumita locatie sa se desfasoare doar un singur curs.

 

Care este modalitatea de angajare a formatorilor rezidenti a acestor tari?

 Pentru predarea de cursuri de formare profesionala cu formatori din tarile respective puteti incheia cu acestia:
- contracte de prestari servicii ( daca sunt persoane fizice autorizate sau cum le permite legislatia din tara acestora sa organizeze din punct de vedere independent) sau
- contracte civile ( daca angajati un lector doar pentru un singur curs o singura data, in ideea ca este o operatiune accidentala, nerepetitiva), fie
- contracte de munca pe perioada determinata daca nu intentionati sa efectuati continuu cursuri in tara respectiva care sa justifice contracte de munca pe perioada nedeterminata.

Unde se vor plati impozitele si contributiile pentru salariile acestora in Romania sau in tara prestarii serviciilor:

 In situatia in care incheiati cu lectorii contracte de munca va trebui sa precizati clar in contract individual de munca la capitolul D privind locul desfasurarii activitatii localitatea si tara in care se va desfasua activitatea, care de fapt, in cazul dvs. reprezinta localitatea si tara de resedinta a lectorului:

"D. Locul de munca:1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment, etc.) ………………… ………………………………… din sediul social/punct de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului …………………….. .2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel:………………………………..”

Completand astfel acest articol, angajatul respectiv nu are avizul de angajare obtinut de angajator, aviz eliberat de Inspectoratul General pentru Imigari. Totodata nici nu trebuie sa-i platiti cheltuieli de deplasare.

Cu privire la impozitul pe veniturile din salarii ale acestor angajati va trebui sa le solicitati acestora sa va puna la dispozitie certificate de rezidenta fiscala pentru a beneficia de aplicarea convetiilor pentru evitarea dublei impuneri Certificatul se obtine in fiecare an de la administratia financiara din tara de origine a nerezidentului. In lipsa acestui certificat, nerezidentul este obligat sa plateasca cota de impunere aplicata in tara de unde obtine venitul. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Cu privire la contributiile sociale trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 296^3 din Codul fiscal:
"ART. 296^3 lit. b) 2. In aceasta categorie se includ persoanele fizice nerezidente care realizeaza, pe teritoriul României, veniturile prevazute la art. 296^3 lit. a) din Codul fiscal si care, potrivit instrumentelor juridice internationale la care România este parte, sunt obligate la plata contributiilor sociale prevazute in titlul IX^2 din Codul fiscal. Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care România este parte.”

In acest sens trebuie sa aveti in vedere prevederile Regulamentului (CE) nr 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala "(1) Persoanele carora li se aplica prezentul regulament sunt supuse legislatiei unui singur stat membru. Aceasta legislatie se stabileste in conformitate cu prezentul titlu.

(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv; Articolul 13 Desfasurarea de activitati in doua sau mai multe state membre: (1) Persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate salariata in doua sau mai multe state membre face obiectul: (a) legislatiei statului membru de resedinta, in cazul in care desfasoara o parte substantiala a activitatii sale in statul membru respectiv; sau (b) daca el/ea nu desfasoara o parte substantiala a activitatii sale in statul membru de resedinta:
(i) legislatiei statului membru in care este situat sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului, daca persoana este angajata de o intreprindere sau de un angajator; "

3) Cum se emit facturile catre cursanti persoane fizice dpv al tva

Avand in vedere ca ati mentionat ca firma nu este platitoare de TVA, beneficiiind de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici ( presupunem ca firma dvs. se incadreaza in categoria microintreprinderilor ) factura se va emite fara TVA.

Este necesara deschiderea unui sediu secundar sau ce alte formalitati trebuie indeplinite

In functie de perioada in care intentionati sa desfasurati aceasta activitate de cursuri de formare profesionala este sau nu necesara deschiderea unui " sediu secundar”, care atunci cand activitatile se desfasoara in alta tara se numeste " sediu permanent”. Obligativitatea si conditiile deschiderii de sedii permanente sunt prevazute la art. 8 din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia:
ART. 8 Definitia sediului permanent (1) In intelesul prezentului cod, sediul permanent este un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent.
7. Deoarece locul de activitate trebuie sa fie fix, se considera sediu permanent daca acel loc de activitate are un anumit grad de permanenta. Se considera astfel ca exista un sediu permanent atunci când locul de activitate a fost mentinut pe o perioada mai lunga de 6 luni. Astfel, in cazul activitatilor a caror natura este repetitiva, fiecare perioada in care este utilizat locul de activitate trebuie analizata in combinatie cu numarul de ocazii in care s-a utilizat respectivul loc, care se pot intinde pe un numar de ani.

8. Pentru ca un loc de activitate sa constituie sediu permanent, societatea ce il utilizeaza trebuie sa isi desfasoare integral sau partial activitatile prin acel loc de activitate. Activitatea nu trebuie sa fie permanenta in sensul ca nu exista intreruperi ale operatiunilor, ci operatiunile trebuie desfasurate cu regularitate."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Nerezidenti in tara lor de resedinta si facturi cursuri formare profesionale in afara tarii. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016