Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi recomandari de securitate pentru institutiile publice. In atentia firmelor cu calculatoare cu Windows XP

04-Mar-2014
2174
Peste 75% dintre calculatoarele institutiilor publice din Romania care utilizeaza Windows XP nu suporta un sistem de operare superior datorita limitarilor hardware, se arata intr-un raspuns transmis HotNews.ro de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) care avertizeaza asupra riscului de securitate a datelor populatiei prin folosirea acestui sistem de operare, pentru care Microsoft va retrage suportul tehnic si de securitate in 8 aprilie 2014. STS recomanda folosirea de software open-source si inasprirea securitatii IT acolo unde se va folosi in continuare XP.

Amintim ca in luna noiembrie Ministrul pentru Societatea informationala, Dan Nica, a anuntat ca poarta "un dialog accelerat" cu Microsoft pe aceasta problema, dar un rezultat nu a fost comunicat inca.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) mentioneaza intr-un raspuns transmis vineri catre HotNews.ro, ca a analizat si cunoaste dimensiunea impactului pe care decizia Microsoft o va avea asupra sistemelor informatice si de comunicatii aflate in administrare sau utilizare proprie. Strategia STS vizeaza masuri imediate, pe termen scurt, si masuri pe termen lung, astfel incat efectele sa fie minime.

"Serviciul de Telecomunicatii Speciale va utiliza in continuare sisteme de operare Windows XP doar pe statii izolate, neconectate in nicio retea sau in retele interne, total separate de retele publice, concomitent cu intarirea corespunzatoare a politicilor de securitate informatica.

Pentru acces in retele publice STS, sistemele de operare Windows XP si aplicatiile aferente vor fi inlocuite in foarte scurt timp cu software open-source ale caror performante tehnice si de securitate vor elimina dependenta de un unic furnizor si vor fi conforme cu standardele interne impuse.

Prin incetarea suportului pentru sistemele si aplicatiile Microsoft mentionate, riscul privind utilizarea acestora, din punct de vedere al incidentelor de securitate, va creste exponential, cel putin in a doua jumatate a anului in curs.

Am facut recomandari care tin seama, printre altele, de urmatoarele aspecte:

Peste 75% dintre calculatoarele institutiilor publice din Romania care utilizeaza Windows XP nu suporta un sistem de operare superior datorita limitarilor hardware. Acest lucru este datorat in buna parte interdictiei mentinute de cativa ani ca institutiile publice sa nu achizitioneze calculatoare, astfel incat parcul actual este invechit.

Majoritatea institutiilor au dezvoltate, in jurul sistemelor de operare, aplicatii utilizate in diverse scopuri, pentru nevoi interne sau publice, functie de specificul si atributiile fiecarei institutii in parte. Upgrade-ul sistemelor de operare va duce obligatoriu la rescrierea majoritatii aplicatiilor, cu costuri si efecte care nu au fost inca luate in calcul.

Efectuarea cat mai rapid posibil a unei analize de risc in cadrul fiecarei institutii detinatoare de calculatoare bazate pe sisteme de operare Windows XP.

Acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic si acolo unde exista specialisti capabili sa implementeze si sa administreze, o optiune viabila o reprezinta software-ul open-source.


Acolo unde XP va fi utilizat in continuare, este necesara inasprirea politicilor de securitate interna si colaborarea mult mai stransa cu organizatiile de tip CERT".


Sursa: descarca-programe.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Noi recomandari de securitate pentru institutiile publice. In atentia firmelor cu calculatoare cu Windows XP":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Pana pe 15 aprilie 2024 trebuie depusa D700 pentru trecerea de la regimul micro la cel pe profit

    • Luni, 15 aprilie 2024 este termenul limita pentru depunerea declaratiei 700 de catre contribuabilii care fac trecerea de la regimul micro la cel pe profit. Depunere D700 in 2024 Conform legislatiei in vigoare, asa cum a anuntat si ANAF recent, pe site-ul oficial, termenul limita pentru depunerea Declaratiei 700 privind iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor este luni - 15 aprilie 2024. „Pentru analiza stabilirii plafonului de 500.000 euro in cazul...» citeste mai departe aici

  • Firme cu asociati. Cum se face incadrarea societatilor la tipul de impozit datorat

    • La data de 31.12.2023 am urmatoarea situatie: SOCIETATEA 1 - asociat A -100% CA - 0, profit, cod CAEN 5520; SOCIETATEA 2 - asociat A - 100% CA 58690,25 E, micro, cod CAEN 6920; SOCIETATEA 3 - asociat A - 95% CA 59973,37 E, micro, cod CAEN 6920 - asociat B - 5%; SOCIETATEA 4 - asociat A 95% CA 10000 E, profit, cod CAEN 6311 - asociat B 5%; SOCIETATEA 5 - asociat B 100% CA 263189,64 E, MICRO cod CAEN 1071; SOCIETATEA 6 - asociat C 50% CA 4541,20 E, cod CAEN 4719; SOCIETATEA 7 - asociat C 100% CA...» citeste mai departe aici

  • Modificari asupra listelor contribuabililor mari si mijlocii, din 1 iulie 2024, conform Ordinului 665/2024

    • Conform Ordinului 665/2024, se aplica noi modificari asupra listelor contribuabililor, din 1 iulie 2024. Numarul contribuabililor mari va fi redus cu 1000, iar cel al contribuabililor mijlocii creste cu 5000. Ordinul nr. 665/2024 pentru modificarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 344 din 12 aprilie 2024. Numarul...» citeste mai departe aici

  • D700 nedepusa pana pe 15 aprilie 2024. Care este amenda pentru contribuabili?

    • Asa cum prevede legislatia in vigoare, pana pe 15 aprilie 2024 trebuia depusa D700 de firmele care schimba vectorul fiscal si trec de la impozitul micro, la cel pe profit. La ce sume ajung amenzile pentru nedepunere la timp? Amenzi nedepunere D700 pana pe 15 aprilie 2024 Conform Codului de procedura fiscala, nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni, adica si D700, se...» citeste mai departe aici

  • Facturi in E-Factura. Exista exceptii de la obligativitatea transmiterii lor in 5 zile de la data emiterii?

    • Societatea noastra acorda discounturi de cantitate in functie de vanzarile din timpul lunii. Pentru a calcula aceste discounturi, este necesara o perioada de cel putin 10 zile calendaristice de la terminarea lunii. In conditiile in care, termenul de transmitere in e-Factura este de 5 zile de la data emiterii, exista o exceptie care sa ne permita totusi sa emitem aceste facturi cu data ultimei zile din luna? Nu putem, din motive tehnice, sa ne incadram cu aceste calcule in 4 zile calendaristice....» citeste mai departe aici

  • Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 25 martie-5 aprilie 2024

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, in data de 9 aprilie 2024, buletinul informativ cu numarul 14 care contine actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 25.03.2024 – 05.04.2024. Noutati fiscale 2024 1. Ordinul ministrului finantelor nr. 502/2024 privind aprobarea Procedurii de compensare a obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti sau hotarari arbitrale, pronuntate de instantele de judecata nationale si internationale...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016