Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafonul platilor cu numerar: noi reglementari. Analiza consultant fiscal Adrian Benta

17-Apr-2015
21451


Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 0242 din 9 Aprilie 2015.

Consultati actul normativ aici!


Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare analizata in alerta de astazi introduce noile plafoane de plati cu numerar ce se vor aplica in 30 zile de la publicarea acestui act normativ in Monitorul Oficial.

Cu aceasta ocazie se abroga prevederile vechii OUG nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiare.

Prezenta lege se adreseaza:
- persoanelor juridice;


- persoanelor fizice autorizate;
- intreprinderilor individuale;
- intreprinderilor familiale;
- liber profesionistilor;
- persoanelor fizice ce desfasoara activitati in mod independent;
- asocieri sau alte entitati cu sau fara persoanlitate juridica la care participa oricare dintre categoriile enumerate anterior.

Aceste categorii de persoane vor efectua incasari si plati numai prin instrumente de plata fara numerar.

Prin exceptie, aceste categorii de persoane pot efectua incasari de la alte persoane din categoria celor enumerate mai sus intr-un plafon de 5.000 lei/ zi, plafon ce se ridica la suma de 10.000 lei in cazul unitatilor de tip cash&carry.

Aceste persoane pot face plati in plafon zilnic de 5.000 lei/beneficiar dar nu mai mult de 10.000 lei (acelasi plafon este si pentru cash&carry).

Se pot acorda avansuri de trezorerie in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei pentru fiecare beneficiar de avans, fara a depasi plafoanele zilnice.

Incasarile si platile fragmentate in numerar pentru facturi cu valoare mai mare de 5.000 lei sau de 10.000 lei daca provin de la magazine cash&carry sunt interzise. Practic, pentru facturi mai mari de 5.000 lei sau de 10.000 lei pentru cash&carry se pot face plati cu numerar in interiorul plafonului iar diferenta se poate achita prin instrumente bancare.

Ce se intampla cu platile/ incasarile catre/ de la persoane fizice?

Incasarile in numerar de la persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei/persoana. Fac exceptie incasarile de la persoanele fizice ce pot sa depaseasca acest plafon pentru contracte de vanzare cumparare cu plata in rate.

Platile in numerar catre persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de maxim 10.000 lei catre o persoana.

Foarte important: aceste plati sunt limitate si la platile de dividende, restituiri de imprumuturi, plati de cesiune de creanta sau alte drepturi similare.

Sunt interzise de asemenea platile fragmentate in numerar pentru tranzactii cu o valoare mai mare.

Se pot efectua cu numerar, fara sa intre sub incidenta prezentei legi, urmatoarele operatiuni:
- depunerea in numerar in conturile deschise la institutiile de credit;
- plata diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii;
- plata cheltuielilor de deplasare si a unor cheltuieli neprevazute in acest sens;
- plata in numerar a impozitelor si taxelor, contributiilor si amenzilor datorate bugetului;
- platile de salarii si alte drepturi de personal;
- depunerea de sume catre institutii ce efectueaza servicii de plata autorizate;
- depunerea de numerar in bancomate.

Foarte important: plafoanele pentru persoanele aflate in sfera legii ce au mai multe casierii sunt aplicabile pe fiecare casierie. si sucursalele sau sediile secundare ale persoanelor juridice ce au casierii proprii sau cont deschis la o institutie bancara aplica aceleasi prevederi.

In cazul retururilor de bunuri si servicii pentru facturi stornate, sumele restituite catre beneficiari se pot face cu numerar intr-un plafon de 5.000 lei respectiv 10.000 lei iar diferenta numai prin instrumente bancare.

In cazul returnarii de bunuri catre persoane fizice sau neprestarii de servicii catre persoane fizice, restituire sumelor poate fi facuta in numerar in limita a 10.000 lei.

In cazul in care persoana fizica declara ca nu detine cont bancar, restituirea se face integral, in numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.

Foarte important: operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoane fizice cand nu se utilizeaza sistemul bancar ce au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, asupra prestarilor de servicii precum si cele reprezentand acordarea/ restituirea de imprumuturi intre persoanele fizice se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei pe tranzactie.

Se interzic incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei.

Pentru depasirea plafonului de plati se aplica o amenda contraventionala in valoare de 10% din suma incasata/platita peste plafonul reglementat.

Acordarea unor avantaje clientilor ce platesc cu numerar sau acordarea de banci a unor sume cu numerar mai mari decat plafoanele ori fragmentarea solicitarilor de numerar se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 lei si 4.500 lei.

Au compententa sa aplice sanctiunea contraventionala doar organele Ministerului Finantelor Publice si ale ANAF.

Ordonanta mai are si cateva prevederi aplicabile institutiilor financiar bancare, respectiv comisioanele interbancare nu vor depasi 0,2% cand sunt utilizate cardurile de debit respectiv de 0,3% cand sunt utilizate cardurile de credit.

Din pacate, aceste prevederi intra in vigoare abia peste un an de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Facand o recapitulatie a principalelor prevederi, pentru societatile comerciale plafoanele platilor cu numerar sunt identice cu cele existente, reducandu-se insa plafoanele incasarilor si platilor in legatura cu persoanele fizice.

Persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sub oricare forma de organizare intra sub incidenta legii, avand acelasi regim ca si societatile.

Legea nu dispune intocmirea registrului de casa pentru acesti operatori economici. Persoanele fizice pot face plati cu numerar intre acestea de maxim 50.000 lei.

Vom retine si zeciuiala (10%) ca fiind contraventia standard aplicabila sumelor ce depasesc plafoanele platilor cu numerar.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Plafonul platilor cu numerar: noi reglementari. Analiza consultant fiscal Adrian Benta":
Rating:

Nota: 4.36 din 25 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016