Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestare de servicii de catre o societate platitoare de impozit pe venit. Cum tratam venitul pe microintreprinderi?

27-Iul-2015
5862

In analiza pe care o prezentam azi facem referire la un SRL A infiintat in martie 2015 si care deruleaza


activitati de intermediere in comertul cu produse alimentare. Conform contractului, firma gaseste clienti pentru o alta societate comerciala B, primind pentru aceasta activitate un comision din valoarea vanzarilor. De asemenea, societatea face cercetare de piata pentru aceeasi societate B pentru care incaseaza o suma fixa. Cifra de afaceri a societatii A este sub 65.000 euro.

In aceste conditii, societatea A va plati in anul 2015 impozit pe venitul microintreprinderilor 3%?

In cazul de mai sus, o societate platitoare de impozit venit microintreprindere, care desfasoara activitate de intermediere produse alimentare, obtine si venituri din cercetare de piata.

Prin definitie, conform art.112^1 lit.a^1) Cod fiscal, o microintreprindere este persoana juridica romana care realizeaza venituri, altele decat cele de consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale.

In cazul in care societatea prezinta o pondere a veniturilor realizate din consultanta si management de peste 20% inclusiv din total venituri inregistrate, aceasta va plati impozit pe profit, conform art.112^6 Cod fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit ponderea de 20% inclusiv a veniturilor din consultanta si management. Contribuabilul are obligatia sa comunice, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita aceasta conditie, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni D 010, conform prevederilor pct.11 din normele de aplicare art.211^6 Cod fiscal.

Conform pct. 1 din normele metodologice date in aplicarea art. 112 indice 1 din Codul fiscal, incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor.

De remarcat este daca serviciile de cercetare de piata se incadreaza sau nu in categoria serviciilor de consultanta si management.

Societatea in cauza nu ne indica codul CAEN inscris ca activitate secundara in actul constitutiv al firmei, in baza caruia desfasoara si aceasta activitate si nici nu precizeaza in mod concret ce reprezinta serviciile de cercetare de piata.

Asadar, daca societatea obtine venituri din cercetare de piata avand inscris in actul constitutiv si codul CAEN 7320 ?Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice?, iar serviciile prestate constau in : servicii de investigare a potentialului pietei, acceptarea si familiarizarea cu produsele noi, comportamentul cumparatorilor fata de produse si servicii, inclusiv analiza statistica a rezultatelor in scopul promovarii si dezvoltarii de produse noi; servicii de sondare a opiniei publice despre probleme politice, economice si sociale, inclusiv analiza statistica a rezultatelor, asa cum sunt enumerate in Clasificarea activitatilor din economia nationala, in opinia mea aceste servicii nu reprezinta servicii de consultanta si management, incadrandu-se in categoria prestarilor de servicii.

In acest caz, societatea se va incadra in categoria platitorilor de impozit pe venit microintreprindere pana la depasirea plafonului de 65.000 euro total venituri.

Argumentez aceasta opinie in urma analizei Clasificarii activitatilor din economia nationala, care inscrie in categoria serviciilor de consultanta si management in clasa 702 si care cuprinde in mod distinct doua tipuri de activitati : cod CAEN 7021 ?Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si comunicarii? si cod CAEN 7022 ?Activitati de consultanta pentru afaceri si management?.

Ca si o caracteristica a serviciilor de consultanta si management, activitatea consta in acordare de consultatii, indrumare si asistenta operationala : planificare strategica si organizationala, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea costurilor si alte probleme financiare, obiective si strategii de marketing; planificare de politici economice, de personal etc; planificare; proiectare metode si proceduri; alte tipuri specifice de consultanta.

Atentionam ca trebuie acordata o importanta deosebita obiectului contractului incheiat intre societatea care ofera servicii de cercetare de piata si clientul sau, in sensul de a specifica in ce consta serviciile prestate, cu detalierea lor, pentru a reiesi clar si fara echivoc tipul de activitate prestata.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu, economist si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Prestare de servicii de catre o societate platitoare de impozit pe venit. Cum tratam venitul pe microintreprinderi?":
Rating:

Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016