Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator

29-Apr-2016
2353

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a lansat in dezbatere publica joi, 21 aprilie 2016, Proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.



Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala roaga toate partile interesate sa trimita observatii si propuneri pana la data de 20 mai 2016, pe adresa: propuneri@msinf.ro.

Proiectul de modificare a Ordinului comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator poate fi consultat aici.

Proiectul de ordin isi are temeiul in dispozitiile art. 60 alin. (1) pct. 2 din noul Cod fiscal care stabilesc ca, "Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:

2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice."

Asadar, veniturile din salarii si asimilate salariilor potrivit art. 76 alin. (1) – (3) din noul Cod fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Aceasta prevedere a fost preluata din art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind vechiul Codul fiscal.


Incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face in prezent potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015 al Ministerului pentru Societatea Informationala - MSI, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - MMFPSPV, Ministerului Finantelor Publice – MFP.

Anterior intrarii in vigoare a Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se facea potrivit Ordinului ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala si al viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 539/225/1.479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 10 septembrie 2013.

Una dintre conditiile necesare pentru acordarea scutirii de impozit pe venit este ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Proiectul stabileste o exceptie de la aceasta regula pentru companiile infiintate in anul in curs si companiile existente ce preiau o activitate de creare de programe de calculator ca urmare a unui proces de reorganizare de afacere. Astfel, in cazul acestor companii, conditia de venit anual trebuie indeplinita la finalul anului urmator celui in care incep sa beneficieze de aceasta facilitate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016