Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere: Principiul depunerii documentelor o singura data pentru fonduri europene

28-Sep-2016
1564

In conformitate cu initiativa "Un buget UE axat pe rezultate" si cu eforturile pentru o mai buna legiferare, Comisia a trecut in revista activitatea desfasurata de Grupul la nivel inalt privind simplificarea in favoarea beneficiarilor a fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI).


Facilitarea accesului la fondurile structurale si de investitii europene

Birocratia poate fi descurajatoare pentru intreprinderile mici si pentru cele nou-infiintate, care, uneori, ar putea renunta la oportunitatile oferite de fondurile ESI din cauza procedurilor administrative. Astfel, ramane nerealizat un potential pretios de imbunatatire a competitivitatii Europei.

Din acest motiv, acum un an, Comisia a lansat un Grup la nivel inalt privind simplificarea menit a gasi solutii si a facilita accesul intreprinderilor la fondurile structurale si de investitii europene.

Pana in prezent, grupul a emis un set de recomandari pentru patru domenii:

- proceduri online;


- modalitati mai simple de rambursare a cheltuielilor;
- acces facilitat la finantare pentru IMM-uri;
- cresterea nivelului de utilizare a instrumentelor financiare.

La sfarsitul anului 2016, grupul se va concentra pe rezolvarea problemei suprareglementarii, adica a cerintelor administrative suplimentare impuse beneficiarilor de autoritatile nationale sau locale.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Simplitatea si flexibilitatea sunt esentiale pentru asigurarea succesului investitiilor din fondurile ESI in Europa. Trebuie sa ajutam proiectele inovatoare si de calitate sa se lanseze, facilitand accesul la fonduri al intreprinderilor mici si al celor nou-infiintate. In plus, recomandarile grupului contribuie direct la reflectia noastra asupra viitorului politicii de coeziune dupa 2020."

Fostul vicepresedinte al Comisiei si presedintele grupului la nivel inalt, Siim Kallas, a comentat: "Trebuie sa ne straduim in continuare sa inlaturam blocajele si sa asiguram sinergiile dintre fonduri. Nu este intotdeauna necesara schimbarea reglementarilor; bunele practici trebuie identificate si promovate in intreaga UE. Acesta este telul nostru."

Unele dintre recomandarile grupului au fost deja incluse in evaluarea la jumatatea perioadei a cadrului financiar multianual, efectuata de Comisie. Aceste recomandari includ:

- modalitati mai simple de rambursare a cheltuielilor; de exemplu, beneficiarii nu ar mai trebui sa justifice fiecare element de cost, ci ar putea utiliza rate forfetare sau preturi fixe pentru anumite categorii de costuri, inclusiv cheltuielile cu personalul sau alte cheltuieli profesionale, precum cele cu asigurarile si chiriile;
- promovarea principiului "doar o singura data"; documentele furnizate de beneficiari ar trebui pastrate pe suport digital si nu ar trebui prezentate din nou la fiecare etapa a implementarii proiectului;
- promovarea sinergiilor si a bunelor practici, precum cereri de propuneri unice care ar putea imbina diverse surse de finantare din partea UE. Acest lucru ar permite IMM-urilor sa solicite un singur pachet de investitii, mai degraba decat sa participe la mai multe cereri de propuneri;

Alinierea pe cat posibil la practica de piata a cerintelor pentru intreprinzatorii care primesc imprumuturi prin instrumente financiare sprijinite de fondurile ESI. Astfel, aceste cerinte ar fi mai putin oneroase decat cele impuse in cazul granturilor obisnuite, de exemplu ar fi necesare mai putine documente, iar perioadele de pastrare a documentelor ar fi mai scurte.

Pe baza recomandarilor grupului, Comisia a propus, de asemenea, facilitarea combinarii cu Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), cu ajutorul unui singur set de proceduri per solicitant, in locul unor reguli separate pentru fiecare fond.

Context

Grupul la nivel inalt privind simplificarea in favoarea beneficiarilor fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) a fost instituit de Comisia Europeana in urma deciziei din 10 iulie 2015 . Acest grup de 12 experti, care si-a inceput activitatea in octombrie 2015, consiliaza Comisia Europeana in legatura cu reducerea sarcinii administrative pentru solicitantii celor cinci fonduri.

Regulamentul privind fondurile ESI pentru 2014-2020 prevede deja o serie de oportunitati pentru simplificare si o sarcina administrativa redusa. Acestea includ o serie de norme comune pentru toate fondurile ESI, utilizarea extinsa a optiunilor simplificate in materie de costuri si trecerea la "e-coeziune". De asemenea, grupul monitorizeaza masura in care statele membre utilizeaza aceste oportunitati.

Raportul final al Grupului la nivel inalt, a carui publicare este asteptata in 2018, va fi unul dintre elementele fundamentale ale procesului de reflectie al Comisiei in ceea ce priveste viitorul politicii de coeziune.


Sursa: Comisia Europeana

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Propunere: Principiul depunerii documentelor o singura data pentru fonduri europene":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016