Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare sume restante si lichidare PFA. Cum vom proceda?

30-Nov-2015
3117

In analiza urmatoare, vom stabili cum procedam in cazul in care e necesara recuperarea unor sume restante de catre un PFA care doreste sa isi inceteze activitatea si sa inchida aceasta forma de organizate. Acest PFA este inscris la masa credala pentru anumite facturi neincasate, iar suma facturilor in sold este de aproximativ 20.000 lei.

Pentru recuperarea sumelor restante poate fi efectuata o actiune reprezentand somatie de plata (creanta e certa, lichida si exigibila) si apoi incercarea executarii somatiei.

 Dar odata cu deschiderea procedurii de lichidare judiciara se suspenda toate procedurile juridice inclusiv cele de executare, de aceea singura modalitate de a recupera datoria este inscrierea la masa credala in cadrul acelui dosar. Odata cu intrarea in procedura insolventei, sunt suspendate de drept toate actiunile si toate formele de executare impotriva debitorului.

Judecatorul stabileste termen pentru depunerea cererilor de inscriere la masa credala, diferit de termenul de judecata, in scopul verificarii indeplinirii procedurilor specifice insolventei.

In mod normal, administratorul judiciar este obligat sa trimita notificare catre toti creditorii regasiti in contabilitatea debitorului.

Din punct de vedere al ordinii in recuperarea creantelor, legiuitorul a prevazut impartirea creditorilor in clase dupa cum urmeaza: o prima clasa cuprinzand creditorii cu creante garantate (de cele mai multe ori bancile sau creditorii ipotecari), apoi creditorii avand creante bugetare (statul) si abia in tertiar fiind prevazuti creditorii chirografari (cea mai mare parte a creditorilor ce au de incasat de la debitoare sume de bani, fara a avea constituite garantii).


Important de mentionat este faptul ca abia dupa recuperarea integrala a datoriilor cuprinse intr-o clasa se trece la clasa inferioara imediat urmatoare. In interiorul fiecarei clase imparteala se face procentual raportat la valoarea recuperata efectiv de la debitoare in cazul lichidarii acesteia.

Din punct de vedere fiscal, in baza prevederilor Art. 21, alin.(2), lit. n) din Codul Fiscal, in cazul in care procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti", dvs. puteti deduce cheltuiala cu pierderea din creante la calculul impozitului pe venit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Recuperare sume restante si lichidare PFA. Cum vom proceda?":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016