Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea profitului. Studii de caz utile

19-Dec-2023
262214
Repartizarea profitului. Studii de caz utile

Repartizarea profitului pune de foarte multe ori probleme in practica, tocmai de aceea abordam in cele ce urmeaza cateva studii de caz practice care va vor ajuta sa intelegeti aspecte esentiale legate de modalitatea de repartizare si nu numai. 



Inainte de toate, trebuie sa mentionam ca baza legala ce guverneaza repartizarea profitului este Legea 31/1990 privind societatile comerciale conform careia profitul obtinut se poate repartiza in functie de hotararea adunarii generale a actionarilor sau a asociatilor. 

Mentionam tototdata ca decizia repartizarii profitului poate fluctua intre reinvestirea (totala sau partiala) sumelor din profitul net, constituirea de rezerve sau fonduri pentru viitorul activitatii, sau distribuirea sub forma de dividende catre actionari. Sigur ca decizia este influentata de factori ce tin de politica fiscala, de strategia si obiectivele companiei, cat si de dorinta de expansiune pe piata a antreprenorilor. 


Alte informatii importante despre repartizarea profitului: 

  • Repartizarea profitului se poate face fie anual, fie trimestrial. 
  • Nu este obligatoriu ca profitul sa fie repartizat. Legile in vigoare nu prevad o perioada de timp in care profitul nerepartizat sa fie repartizat, asa ca puteti sa efectuati oricand repartizarea profitului.
  • Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. 
  • Destinatiile de repartizare a profitului pot fi: destinatiile prevazute expres de legislatie (rezerve legale), destinatiile prevazute potrivit actului constitutiv (rezerve statutare), destinatiile hotarate de AGA (acordare de dividende, majorare capital social, alte rezerve), alte destinatii (acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti.




SPETA NR. 1

Repartizare profit pe baza de bilant interimar



O societate comerciala, inregistrata in scopuri de TVA si cu un regim de impozitare pentru microintreprinderi inregistreaza la finele lunii septembrie 2023 un profit net de 280.000 lei. Societatea isi propune sa acorde dividende interimare din profitul aferent trimestrului 3. Dividendele le va ridica in cursul lunii noiembrie si decembrie 2023 si astfel va declara prin formularul 100 impozitul aferent. Avand in vedere faptul ca distribuirea se va face in doua luni diferite este corect ca in bilantul interimar intocmit sa inregistreze valoarea dividendelor pe care isi propune sa le repartizeze urmand ca plata efectiva a lor si inclusiv a impozitului sa se faca in cele doua luni (noiembrie si decembrie 2023)? 

Opinia specialistului:

Potrivit prevederilor art. 67(2) din Legea societatilor nr. 31/1990, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

Potrivit prevederilor de la art. 97(7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, realizate de persoane fizice se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre asociati, reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Impozitul se declara in D100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata si in D205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Din punct de vedere contabil, retineti urmatoarele:

La pct. 421 din OMFP nr.1802/2014, se precizeaza ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

La pct. 422, se precizeaza ca evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

De asemenea, dividendele pot fi repartizate si interimar, in baza situatiilor financiare interimare, iar la pct 423 ind. 1 se precizeaza ca entitatile care au optat, potrivit legii, sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar evidentiaza acea repartizare in contul 463 in cursul exercitiului financiar (articol contabil 463 = 456).

Dividendele repartizate conform pct. 423 ind, 1 se regularizeaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate potrivit legii (articol contabil 457 = 463).

Asadar, profitul se poate repartiza in limita profitului contabil net realizat trimestrial, deci poate fi repartizat partial sau in totalitate.

Dividendele distribuite interimar se pot plati in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine platitorului persoana juridica, odata cu plata dividendelor catre asociati, deci impozitul se declara si se plateste in lunile noiembrie-decembrie, atunci cand se face si plata dividendelor interimare.

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>


SPETA NR. 2

Repartizare profit reportat


O microintreprindere are in contul 117, profit nerepartizat din anii 2015-2022. In anul 2024, pana la depunerea bilantului pe anul 2023, in ianuarie poate distribui dividente din cont 117, profit aferent anilor 2015-2023?

Opinia specialistului:

Intelgem ca profitul aferent exercitiilor anterioare a ramas nerepartizat si la acest moment se afla evidentiat in soldul creditor al contului 117.

Legile in vigoare nu prevad o perioada de timp in care profitul nerepartizat sa fie repartizat, asa ca puteti sa efectuati oricand repartizarea profitului, in 2023 sau in anul 2024.

Potrivit OMFP 1802/2014, art. 421. (1), repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare - rezerva legala, dividende, acoperire pierderi din anii precedenti, alte rezerve, majorare de capital social.

Profitul nerepartizat din soldul creditor al contului 117 poate fi repartizat la o data ulterioara, ocazie cu care se intocmeste o hotarare AGA in care se prevede faptul ca profitul anilor anteriori se va repartiza pe dividende.

Asadar, in cazul in care s-a constituit rezerva legala, societatea nu are pierderi de recuperat, atunci se poate repartiza profitul anilor anteriori pe dividende asa cum se mentioneaza si in Legea societatilor nr.31/1990.

Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Se pot efectua urmatoarele inregistrari in contabilitate (presupun ca asociatii sunt persoane fizice):

- repartizarea profitului la dividende:
1171 = 457

- inregistrarea si retinerea impozitului pe dividende 8%:
457 = 446

- plata dividendelor nete, catre asociati:
457 = 5121

Pentru impozitul pe dividende de 8% din valoarea bruta a dividendelor se va depune declaratia 100 pana pe 25 a lunii urmatoare in care se va face plata dividendelor si declaratia 205 la final de an.

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>



SPETA NR. 3

Dividende ramase de repartizat din profitul anului 2022


SC ABC SA a inregistrat la 31.12.2022 un profit net in valoare de 500.000 lei. AGA a aprobat repartizarea profitului net pe urmatoarele destinatii: dividende cuvenite actionari 100.000 lei, profit nerepartizat 400.000 lei. Suma de 400.000 lei reprezentand parte din profitul net realizat la 31.12.2022 nerepartizata si inregistrata in contul 117 "Rezultatul reportat" poate fi repartizata pe destinatii conform Hotararii AGA: 

1.) Integral, cumulat cu profitul net aferent exercitiului financiar 2023; 
sau

2.) Fragmentat in exercitiile financiare urmatoare respectiv: 2023, 2024, 2025?


Opinia specialistului:

Profitul aferent anului 2022, ramas nerepartizat, poate fi distribuit asociatilor, atat in anul 2023, cat si in exercitiile financiare urmatoare, in baza unor hotarari AGA.

In cazul in care se doreste acordarea in anul 2023 a unor dividende din profitul acestui exercitiu financiar (2023) aceste dividende sunt interimare (divindende in avans), pentru care trebuie intocmite situatii financiare interimare, regularizarea sumelor acordate efectandu-se odata cu depunerea situatiilor financiare anuale (mai 2024). Daca se intentioneaza repartizarea in anul 2023 si a dividendelor ramase nerepartizate din profitul anului 2022, ar trebui o hotarare AGA distincta, aceste sume reprezentand dividende din profitul exercitiilor anterioare ramas de repartizat.

In acest sens, se aplica prevederile art 67 din Legea societatilor comerciale nr 31/1990:

"(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.

(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar- fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

(21) In cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati sau actionari in cursul anului financiar, situatiile financiare anuale vor evidentia dividendele atribuite partial si vor regulariza diferentele rezultate, in mod corespunzator".

Potrivit Codului de procedura civila, termenul de prescriptie a unei obligatii este de 3 ani de la data cand a fost constituita acea obligatie (hotarare AGA in cazul dumneavoastra).

Prescriptia nu opereaza de la sine, ci trebuie invocata la prima infatisare in fata instantei daca este cazul. Prescriptia poate fi opusa numai de cel in folosul caruia curge, respectiv in situatia de fata, prescriptia poate fi invocata numai de catre societate, cand i se solicita dividendele.

Daca societatea isi recunoaste in continuare obligatia de plata, plata dividendelor este valabila chiar daca se efectueaza dupa termenul de prescriptie.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Repartizarea profitului. Studii de caz utile":
Rating:

Nota: 3.65 din 161 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.