Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scapam de formularul 088!

11-Ian-2017
6610

Dupa eforturi depuse inca de anul trecut prin infiintarea Comisiei de hartii, multe dintre masurile cerute insistent la acel moment de mediul de afaceri continua sa se aplice. 

Astfel, asa cum a anuntat Florin Jianu, noul ministru al Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului, formularul 088 ar urma sa fie eliminat inca din aceasta saptamana. 

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a explicat ca masura de eliminare a formularului 088 vine dupa lungi insistente din partea mediului de afaceri: 

"Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business 2017 ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania. De asemenea, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor deschise.

Intreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut in mod repetat eliminarea acestei forme de birocratie si umilinta la adresa firmelor romanesti. Dovada stau zecile de comunicate, plangeri, adrese trimise de firme sau reprezentantii mediului de afaceri. Chiar astazi, Consiliul National al IMM-urilor a remis un comunicat de presa, al patrulea, daca nu ma insel, prin care cerea guvernului eliminarea acestui formular.

Nu e nevoie de luni, ani de zile sa poti lua masuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci, trebuie pur si simplu sa le asculti nevoile si sa actionezi."


Ramane astfel de vazut ce alte piedici din sistemul birocratic vor fi eliminate in perioada urmatoare si in ce masura cerintele mediului de afaceri vor fi respectate.


Anul trecut Formularul 088 fusese deja modificat prin doua ordine emise de ANAF, dupa cum urmeaza:

 

- Ordinul nr. 3841/2015 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Problema majora ridicata de formular o reprezinta faptul ca a cerut firmelor sa completeze o noua declaratie cu informatii incluse deja in alte formulare sau baze de date detinute de autoritatile publice centrale. Mai mult, mediul de afaceri a acuzat in mod repetat criterii de evaluare neclare si netransparente.

 

- Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Scapam de formularul 088!":
Rating:

Nota: 3.54 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016