Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se lucreaza la un nou proiect al Legii salarizarii unitare si a salariului minim pe economie in 2017

29-Sep-2016
2444

Guvernul si reprezentantii confedratiilor patronale si sindicale reunite in Consiliul National Tripartit au convenit sa continue sa lucreze la un nou proiect al Legii salarizarii unitare si pentru stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2017.

In ceea ce priveste proiectul noii Legi a salarizarii unitare, Executivul si partenerii sociali vor colabora in scopul stabilirii principiilor, clarificarii definitiilor si elaborarii proiectului de lege, partile implicate asumand faptul ca acest proiect nu va fi adoptat in timpul mandatului acestui Guvern.

"Inteleg ca exista o majoritate larga a partenerilor sociali care este de acord sa lucreze pe acest proiect, dar, pe de alta parte, pornim la aceasta activitate constienti ca obiectivul nu este de a-l adopta in acest mandat si ca viitorul Guvern si Parlament isi vor pune amprenta asupra acestui document", a afirmat premierul Dacian Ciolos.

Ministrul Muncii a amintit faptul ca a propus sapte principii pe baza carora sa fie elaborat proiectul legii salarizarii unitare, insa exista flexibilitate si pentru acceptarea altor propuneri din partea partenerilor sociali. in acelasi timp, el a mai subliniat ca interventiile punctuale de corectie legislativa, prin Ordonante de Urgenta, nu sunt o solutie.

"Prin ordonante de urgenta nu vom putea rezolva echitatea per ansamblu a sistemului de salarizare a personalului platit din fonduri publice", a explicat ministrul Dragos Pislaru.

Premierul a transmis ca Executivul nu intentioneaza sa promoveze alte ordonante de urgenta pentru noi corectii in sistemul de salarizare, intrucat acestea ar afecta fondurile care ar putea fi alocate finantarii noii Legi a salarizarii unitare.

"Daca cineva se asteapta sa venim cu noi ordonante, nu cred ca e bine. Nici nu e momentul si nici nu cred ca astfel de interventii legislative ar rezolva anumite lucruri. Cred ca ar fi bine sa avem o abordare onesta si sa evitam sa potentam miscari care nu sunt constructive si nu duc la progres. Inteleg nemultumirile, consistenta lor, dar este onest sa va spunem ceea ce putem face si ceea ce nu putem face. Nu este o solutie sa blocam tara in campanie electorala, pentru ca nu cred ca va avea cineva de castigat si o abordare de acest fel nu va ajuta la un progres in perioada urmatoare”, a transmis premierul Dacian Ciolos.

Consultarile pentru elaborarea noului proiect de lege vor fi continuate la nivelul ministerelor de linie, nu doar de Ministerul Muncii.

In ceea ce priveste stabilirea salariului minim pentru 2017, premierul Dacian Ciolos a apreciat ca primele rezultate ale grupului de lucru constituit la Ministerul Muncii poate fi un punct de plecare.

"Stabilirea pentru anul viitor a salariului minim pe economie trebuie sa fie rezultatul unei mobilizari din partea sindicatelor si a patronatelor, pentru a putea avea discutii consistente, mediate in mod activ de Guvern", a precizat seful Executivului.

Ministrul Muncii a spus ca pana la sfarsitul lunii octombrie va avea date partiale din studiul de impact aflat in lucru si ca va exista o noua intalnire pentru a evalua progresele facute pentru a putea fundamenta si proiecta un mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat in plata, care sa tina cont si de impactul socio-economic al acestuia. Dragos Pislaru a mai precizat ca rezultatele acestui studiu vor permite grupului de lucru sa ia decizii fundamentate si sa faciliteze dialogul dintre Guvern si partenerii sociali in ceea ce priveste stabilirea salariului minim.

La intalnirea desfasurata la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu si ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Se lucreaza la un nou proiect al Legii salarizarii unitare si a salariului minim pe economie in 2017":
Rating:

Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016