Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica procedura de finantare prin fonduri europene. Ar putea fi acceptate si alte categorii de beneficiari

22-Oct-2013
3205
Veti regasi mai jos unele dintre cele mai importante prevederi aduse de un nou proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

Unul dintre obiectivele majore din 2013 pentru Romania a fost reprezentat de cresterea absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune. Astfel, e necesara folosirea integrala a celor 6,5 miliarde euro alocati Romaniei in acest an pentru, pentru a evita riscul de dezangajare automata a acestor fonduri.

Nota de fundamentare a proiectului de lege aminteste ca Ministerul Finantelor Publice are atributii in gestionarea financiara a asistentei financiare nerambursabile acordata Romaniei de Comisia Europeana (CE), prin instrumente structurale, potrivit prevederilor cadrului legal national.

Astfel ar trebui sa fie asigurate fondurile necesare finantarii Autoritatilor de management pentru programele operationale finantate din instrumente structurale in cadrul obiectivului convergenta - (rambursare a cheltuielilor), conform solicitarilor Autoritatilor de management.

In cadrul procesului de implementare a programelor operationale, au fost insa identificate probleme cu impact direct asupra absorbtiei instrumentelor structurale. O problema in aceasta privinta o reprezinta facturile de avans emise de furnizori/antreprenori in baza prevederilor contractuale, care trebuie achitate din bugetele beneficiarilor si a caror contravaloare nu poate fi solicitata la rambursare din lipsa prevederilor in acest sens, in conditiile in care prefinantarea a fost epuizata/recuperata.

Rezulta astfel necesitatea includerii acestor facturi de avans in lista documentelor justificative ce vor fi anexate la cererile de plata detalitae in mecanismul de decontare.

Alaturi de alte modificari, prezentul proiect propune si extinderea aplicabilitatii mecanismului decontarii cererii de plata tuturor categoriilor de beneficiari ai proiectelor finantate prin fonduri europene nerambursabile, inclusiv beneficiarii privati, care se gasesc in imposibilitatea de a achita facturile pentru servicii/bunuri/executie de lucrari receptionate, acceptate la plata.

Totodata, se doreste ca cererea de plata si documentele justificative aferente acesteia ce urmeaza a fi depuse de beneficiari la organismul intermediar/autoritatea de manangement pentru a beneficia de mecanismul decontarii sa includa si facturile de avans prevazute in contractele de achizitii publice (furnizare bunuri sau executie lucrari) aferente proiectelor implementate.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Se modifica procedura de finantare prin fonduri europene. Ar putea fi acceptate si alte categorii de beneficiari":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016