Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Studiu de caz: Cota de 9% pentru pachetele turistice - serviciile de masa externalizate

13-Mar-2015
4242


In cazul unei unitati hoteliere, se aplica urmatoarele politici:

1) Pentru fidelizarea clientilor, se emit carduri valorice(electronice) care le permit clientilor sa ia pranzul si cina la alte restaurante. Hotelul primeste factura pentru serviciile de masa ale clientilor si factureaza ulterior un comision catre acele restaurante.

Vom stabili daca se pot incadra aceste sume cu TVA 9% pentru pranz si cina. Se mentioneaza ca acestea sunt ofertate catre agentii, respectiv catre clientii individuali si acceptate, facand parte din cazare cu pensiune completa sau demipensiune.

2) Daca hotelul nu are restaurant, dar incaseaza atat cazarea cu micul dejun, respectiv pensiune completa sau demipensiune si clientii pot consuma serviciile de masa la alte restaurante, stabilim daca poate fi aplicat procentul de 9% pentru cazare cu mic dejun, demipensiune care au fost ofertate catre agentii de turism.
Manualul de politici contabile, 100% editabil
Manualul de politici contabile, 100% editabil
Vezi detalii
Calendarul Contabilului Vesel 2017
Calendarul Contabilului Vesel 2017
Vezi detalii
Contabilitatii microintreprinderilor
Contabilitatii microintreprinderilor
Vezi detalii

Practic dvs. ati externalizat serviciile de restaurant, la fel ca pe orice alte servicii (de curatatorie, de contabilitate, etc.).

Dar clientilor le asigurati cazare si masa, chiar daca masa nu se serveste in locatia proprie, dvs. platind pentru ea.

In aceasta situatie , in opinia mea, dvs. aveti dreptul sa facturati pachetele cazare+masa cu TVA 9%.
In acest moment, prevederile privind normele de aplicare pentru TVA la cazare sunt:"(6) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 2^1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota de 9% se aplica si in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni in conditiile prevazute la pct. 19 alin. (4), cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal."

Art. 2^1 din OG nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania enumera urmatoarele tipuri de servicii turistice:

"Art. 2^1. - Cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica poate fi de urmatoarele tipuri:
a) cazare fara mic dejun;
b) cazare cu mic dejun - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
c) cazare cu demipensiune - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
d) cazare cu pensiune completa - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
e) cazare cu "all inclusive" - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total. "

In concluzie:

Toate aceste categorii de servicii, inclusiv pachetele de cazare ce ofera in pretul contractat, ca un intreg, atat servicii de masa cat si servicii de restaurant si bar, se vor factura catre clienti cu procentul de TVA de 9% .Fata de prevederile existente anterior se extinde procentul de TVA de 9% pentru serviciile de restaurant si bar, cand acestea sunt incluse in pachetul de cazare.

De aici ar trebui sa retinem ca numai serviciile de bar si restaurant efectuate in mod individual catre un turist cazat se factureaza cu TVA de 24%, cand acestea nu au fost incluse in pachetele de servicii ofertate.

In opinia mea, faptul ca serviciul de restaurant este externalizat nu inseamna ca dvs. nu il asigurati clientului. Acesta va plateste dvs. pachetul de cazare plus masa si dvs. ii asigurati aceste servicii, chiar daca restaurantul nu se afla in aceeasi incinta cu hotelul.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Studiu de caz: Cota de 9% pentru pachetele turistice - serviciile de masa externalizate":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Noul Cod Fiscal: Impozite si taxe modificate in 2016

Atentie contabili!

"Noul Cod Fiscal: Impozite si taxe modificate in 2016"

Cititi modificarile in vigoare de la 1 ianuarie, analizele si sfaturile specialistilo!

Abonati-va GRATUIT si descarcati Raportul Special



x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.ro



Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!




MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!

Noul Cod Fiscal 2016!! Modificari in ceea ce priveste Impozitul pe Profit, Impozitul pe Venit si TVA-ul!

Cititi modificarile in vigoare de la 1 ianuarie, analizele si sfaturile specialistilor

Descarcati GRATUIT Raportul Special "Noul Cod Fiscal: Impozite si taxe modificate in 2016"!


2007 - 2015 RENTROP & STRATON. All rights reserved.