Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Studiu de caz: Regimul fiscal in cazul cheltuielilor cu o masa calda pentru muncitorii din productie

15-Iul-2011
6595
In cazul unor unitati de productie, medicul poate recomanda acordarea unei mese calde, de exemplu, in situatia in care muncitorii lucreaza la temperaturi foarte scazute. In plus, astfel de societati, in functie de specificul activitatii, muncitorilor li se interzice sa isi aduca mancare de acasa. Intr-o astfel de situatie, se creeaza un tratament fiscal special in ceea ce priveste cheltuielile cu masa calda acordata.

Astfel, potrivit art. 55 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

In conftinuare, potrivit dispozitiilor de la alin. (3) lit. b) al aceluiasi articol, sunt considerate avantaje, fiind asimilate salariilor in vederea impunerii cazarea, hrana, imbracamintea, personalul pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.

In baza art. 55 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Punctul 82 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, stabileste ca in aceasta categorie se cuprind:
Consilier Achizitii Publice
Consilier Achizitii Publice
Vezi detalii
Preturi de Transfer - Curs video
Preturi de Transfer - Curs video
Vezi detalii
Cartea Verde a Contabilitatii
Cartea Verde a Contabilitatii
Vezi detalii

- alocatiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta, interna si internationala, diferentiata pe categorii de actiuni;

- contravaloarea hranei, alimentelor sau numerarul acordat sportivilor pentru asigurarea alimentatiei de efort necesare in perioada de pregatire;

- drepturile de hrana in timp de pace, primite de personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala;

- alte drepturi de aceasta natura primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocatia de hrana zilnica pentru personalul navigant si auxiliar imbarcat pe nave; alocatia zilnica de hrana pentru consumurile colective din unitatile bugetare si din regiile autonome/societatile comerciale cu specific deosebit; alocatia de hrana acordata donatorilor onorifici de sange; alocatia de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si altele asemenea.

In consecinta, daca societatea acorda salariatilor o masa calda pe zi, contravaloarea acesteia este considerata, din punct de vedere fiscal, venit asimilat salariilor in vederea impunerii. Contravaloarea meselor oferite angajatilor se include in veniturile din salarii si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal, dar este exclusa din baza de calcul a contributiilor sociale, potrivit art. 296 indice 15 lit. p) din acelasi cod.

Trebuie mentionat si ca, in ciuda recomandarilor facute uneori de medicii de familie, legislatia nu reglementeaza acordarea unei mese calde pentru salariatii ce lucreaza in conditii cu temperaturi scazute.

Potrivit art. 5 din OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi scazute extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:

a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Studiu de caz: Regimul fiscal in cazul cheltuielilor cu o masa calda pentru muncitorii din productie":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Cele mai importante modificari cu privire la TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2017!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
"TVA - 7 modificari aparute in 2017 in Noul Cod Fiscal"!



x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.ro



Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!




MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2017!

Cititi si respectati noile reguli din Codul Fiscal privind TVA

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

"TVA - 7 modificari aparute in 2017 in Noul Cod Fiscal"!


2007 - 2015 RENTROP & STRATON. All rights reserved.