Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Fiscalitatea.ro cauta meniu

TVA 9 la suta pentru alimente. Proiect de modificare a normelor Codului fiscal

04-Mai-2015
6898

Prin OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in MOF nr. 250 din 14 aprilie 2015 s-a stabilit aplicarea cotei de TVA de 9% pentru urmatoarele bunuri si servicii:



- livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.
- serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice

Prin normele metodologice trebuiesc stabilite codurile NC din anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificata prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014, corespunzatoare acestor bunuri.
In data de 27.04.2015 pe site-ul Ministerului Finatelor Publice a fost publicat un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Conform proiectului, cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea urmatoarelor bunuri:

Cartea Verde a Contabilitatii pentru PFA 2016
Cartea Verde a Contabilitatii pentru PFA 2016
Vezi detalii
Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG
Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG
Vezi detalii
Cartea Verde a Contabilitatii 2016: legislatie fiscal-contabila
Cartea Verde a Contabilitatii 2016: legislatie fiscal-contabila
Vezi detalii

a) animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101- 0105, 0106 14 10;
b) animale vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0106 19 00;
c) pasari vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codurile NC 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80;
d) carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201-0210, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0206 10 10, 0206 29 10, 0206 80 10, 0206 90 20;
e) pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301 – 0308, cu exceptia pestilor ornamentali;
f) lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401 - 0406;
g) oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407 – 0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99
20;
h) miere naturala care se incadreaza la codul NC 04090000;
i) alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00 si 0511 99 85 00;
j) legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701 – 0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0709 60 91, 0709 60 95, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
k) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
l) cafea, ceai, maté si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901 – 0910;
m) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001 – 1008, cu exceptia celor destinate insamantarii;
n) produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 00 – 1108;
o) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201 – 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 40
10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209, 1211;
p) gume, rasini si alte seve si extracte vegetale, care se incadreaza la codurile NC 1301 si 1302, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1302 11 00;
q) grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate, care se incadreaza la codurile NC 1501 – 1520 00 00, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1503 00, 1505 00, 1509 10 10 si a celor destinate utilizarilor tehnice sau industriale, altele decat cele destinate fabricarii produselor pentru alimentatia umana;
r) preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 1601 00 – 1605;
s) zaharuri si produse zaharoase, care se incadreaza la codurile NC 1701 – 1704;
s) cacao si preparate din cacao, care se incadreaza la codurile NC 1801 00 00 – 1806;
t) preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se incadreaza la codurile NC 1901 – 1905;
t) preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, care se incadreaza la codurile NC 2001 – 2009;
u) preparate alimentare diverse care se incadreaza la codurile NC 2101 – 2106;
v) bauturi si otet, care se incadreaza la codurile NC 2201, 2202 si 2209 00;
w) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se incadreaza la codurile NC 2301 -2309;
x) sare care se incadreaza la codul NC 2501 00;
y) produse chimice anorganice si organice, produse farmaceutice, care se incadreaza la codurile NC 2805 12 00, 2817, 2835 25 00, 2835 26 00, 2836 50 00, 2922 41 00, 2922 50 00, 2930 40 00, 2933 99 80, 2936 90 00, 3002 10 98 00;
z) alte bunuri, care se incadreaza la codurile NC 3504 00 90, 3507.

Cota redusa de TVA de 9% se aplica pentru livrarea bunurilor prevazute la lit. d) – z) numai in masura in care acestea sunt utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor, ori pentru a completa sau inlocui alimentele. In cazul bunurilor care pot fi utilizate in alte scopuri, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 9%.

Cota de 9% se va aplica si pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice. Serviciile de restaurant constau in furnizarea, la locatia prestatorului, de hrana preparata sau nepreparata si/sau bauturi pentru consum uman, insotite de suficiente servicii aferente care sa permita consumul imediat, in timp ce serviciile de catering constau in aceleasi activitati, desfasurate insa in afara locatiei prestatorului.

 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "TVA 9 la suta pentru alimente. Proiect de modificare a normelor Codului fiscal":
Rating:

Nota: 4.11 din 14 voturi
Noul Cod Fiscal: Impozite si taxe modificate in 2016

Atentie contabili!

"Noul Cod Fiscal: Impozite si taxe modificate in 2016"

Cititi modificarile in vigoare de la 1 ianuarie, analizele si sfaturile specialistilo!

Abonati-va GRATUIT si descarcati Raportul Special



x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.ro



Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!




Subiectele saptamanii

  • Sisteme moderne de plata la comercianti. Oficial ANAF
    • Autoritatile fiscale aduc in atentia contribuabililor faptul ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 913 din 14 noiembrie 2016 a fost publicata Legea 209/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Astfel, odata cu Legea 209/2016 pentru modificarea si completarea OUG 193/2002 si noile reglementari aferente, se instituie obligatia pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o...» citeste mai departe aici

  • O sansa unica pentru profesionistii din domeniul fiscal-contabil
    • Ca profesionist, aveti sansa de a testa gratuit si de a beneficia astfel de cel mai puternic instrument de informare legislativa si consultanta specializata in domeniul taxelor si impozitelor!. Consilierul de Taxe si Impozite pentru Contabili cuprinde raspunsurile in concordanta cu litera legii, va asigura ca inregistrarile fiscal-contabile sunt perfecte in cazul unei inspectii si va aduce un sprijin esential pentru a avea declaratiile completate corect si raportate la timp! Profitati de o sansa...» citeste mai departe aici

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!

Noul Cod Fiscal 2016!! Modificari in ceea ce priveste Impozitul pe Profit, Impozitul pe Venit si TVA-ul!

Cititi modificarile in vigoare de la 1 ianuarie, analizele si sfaturile specialistilor

Descarcati GRATUIT Raportul Special "Noul Cod Fiscal: Impozite si taxe modificate in 2016"!


2007 - 2015 RENTROP & STRATON. All rights reserved.