Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

11.221 de companii au ajuns la terapie intensiva in primele sase luni

23-Sep-2010
2974
Numarul societatilor care au intrat in procedura de insolventa a urcat cu 7,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

Numarul firmelor care se aflau in diverse stadii de insolventa in primul semestru a crescut cu 7,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2009, la 11.221 companii, iar comertul, constructiile si transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate, potrivit unui studiu Coface.

In pimele sase luni, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate in total 10.435 de dosare de insolventa.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri. "Prelungirea recesiunii economice a facut ca primele patru pozitii ale clasamentului sa ramina neschimbate si in prima jumatate a anului 2010, domeniile comert (cu ridicata si distributie si cu amanuntul), constructii si transporturi raminind cele mai afectate de criza financiara cu un procent de 50% din numarul de insolvente", se arata intr-un comunicat al firmei de consultanta.

De altfel, aceste domenii au fost si cele mai accesibile celor care au dorit sa inceapa o afacere in ultimii ani din cauza investitiilor initiale reduse si a randamentelor mari. "Desi ne asteptam ca semestrul I al anului 2010 sa inregistreze o evolutie pozitiva comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datele statistice arata ca inceputul de an a fost unul deosebit de dificil, economia situindu-se in continuare pe un trend descendent", se mai arata in comunicat.


Ultimele date arata ca increderea consumatorilor este foarte scazuta, iar marirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (in special din sectorul public) si creditarea restrictiva au determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui si sa devina mult mai dornica de economisire. Cresteri importante al numarului de insolvente au mai fost inregistrate si in sectoarele textile, industria metalurgica, tranzactii imobiliare, activitati recreative, culturale si sportive, dar si in transporturi, constructii si servicii.

Domeniile cu cea mai scazuta pondere in totalul insolventelor inregistrate in prima parte a anului 2010, ramin activitatile din industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. "Totusi, caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate este faptul ca accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat", se arata in comunicat.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului inregistreaza o tendinta de uniformizare in plan teritorial fata de situatia existenta la sfirsitul anului 2009. Dintre primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate, doar Municipiul Bucuresti si judetul Arad si-au pastrat pozitiile din anul anterior: Bucuresti este in continuare pe primul loc cu 12,52% din totalul numarului de insolvente, iar Arad ramine pe locul 9 cu 2,94% din totalul numarului de insolvente deschise la nivel national.

Sursa: InfoPortal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016