Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2011 ? PREVIZIUNI... SAU CERTITUDINI?

05-Ian-2011
8566
Plecand de la proiectiile bugetare, 2011 se asteapta sa fie un an linistit, fara mari modificari in legislatia fiscala. Cu toate acestea, schimbarile in directia mult mediatizatei extinderi a bazei impozabile s-au demonstrat a fi adoptate in mare graba, fara o minima dezbatere publica. Memoria O.U.G. nr. 58/2010 ramane proaspata in acest sens, alaturi de permanenta incalcare a regulilor de modificare a Codului fiscal.

Prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011, cresteri importante sunt prognozate in sfera veniturilor din amenzi, pe fondul diminuarii celor din impozitul pe profit, alaturi de importante venituri suplimentare din TVA si doar o usoara
crestere in cazul impozitului pe venit.

Asadar, nu sunt semne de crestere a principalelor impozite. Efecte mai importante ar putea avea unele prevederi care isi vor inceta aplicabilitatea la 31 decembrie 2010, aceasta daca, in ultimile zile ale anului, asa cum de multe ori se obisnuieste, nu vor fi luate masuri pentru extinderea aplicarii si in 2011.

Ne referim la O.U.G. nr. 34/2009 care a introdus impozitul minim si a restrictionat deductibilitatea cheltuielilor privind combustibilul, alaturi de interdictia deducerii taxei pe valoarea adaugata aferente acestuia, dar si a taxei aferente achizitionarii de vehicule.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, scutirile de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti se extind, adaugandu-se la dividende, deja scutite, si veniturile din dobanzi sau redevente.

Potrivit art. 117 lit. j) din Codul fiscal, veniturile din dobanzi sau redevente, asa cum sunt definite la art. 12419, obtinute din Romania de persoane juridice sau de un sediu permanent al unei intreprinderi, rezidente in statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb sunt scutite de impozit, daca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor.

Modificari importante si de fond sunt cele care se refera la introducerea sistemului de autodeterminare si plata a impozitului pe venitul net anual de catre contribuabilul persoana fizica. Se va renunta astfel la impunerea de catre Administratia fiscala, la calculul impozitului de catre administratie pe baza declaratiei de venit depuse de contribuabil. Aceasta modalitate de calcul si plata a impozitului anual se va aplica pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2010, care vor face obiectul declararii pana la data de 25 mai 2011.

Impactul acestei prevederi, strecurate prin O.U.G. nr. 109/2009, nu afost suficient analizat, datorita faptului ca aplicarea a parut indepartata, la momentul adoptarii. Consecintele vor fi importante, deoarece majoritateapersoanelor obligate sa isi determine impozitul vor fi nevoite sa plateasca serviciile consultantilor pentru a putea sa determine corect obligatiile fiscale.

Este de precizat ca procedura privind platile anticipate ramane neschimbata, atat in ceea ce priveste stabilirea acestora de catre administratia fiscala, cat si in ceea ce priveste termenele de plata.

Tot in sfera impozitului pe venit, in 2011 va interveni si modificarea termenului de depunere a declaratiei de impunere pentru veniturile realizate de persoanele fizice: 25 mai 2011, fata de anii anteriori, cand data depunerii a fost 15 mai. In contextul schimbarii mecanismului de stabilire a impozitului se produce si modificarea titulaturii de declaratie privind venitul realizat, proprie unei impuneri administrative.

Modificarea introdusa vizeaza atat declararea, cat si plata impozitului aferent veniturilor din 2010, care se va efectua in 2011, data de 25 mai constituindu-se atat ca termen de declarare, cat si ca termen de plata a impozitului pe venit.

Modificari de amploare sunt avute in vedere pentru anul 2011 in sfera procedurii fiscale, desi capacitatea cunoscuta a administratiei fiscale de a reusi diminueaza gradul de certitudine al acestora. Unificarea obligatiilor declarative, preluarea administrarii tuturor contributiilor sociale si generalizarea sistemului electronic de declarare sunt obiective importante, cu un impact major asupra tuturor contribuabililor.

Autor: Justinian Cucu
Editor Fiscalitatea.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "2011 ? PREVIZIUNI... SAU CERTITUDINI?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016