Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

32 masuri in noul pachet de actiuni guvernamentale pentru IMM-uri

14-Oct-2014
3031
In pachetul de masuri si actiuni guvernamentale sunt cuprinse nu mai putin de 32 de masuri pe care le puteti consulta prin cele ce urmeaza. Directia de actiune 1e reprezentata de sprijinirea si promovarea antreprenoriatului.

MASURA 1: Sprijinirea start-upurilor, cu accent pe sectoarele cu potential creativ si in mediul rural

DIMMMAT, impreuna cu institutiile implicate, va elabora studii de identificare a oportunitatilor/posibilitatilor de sprijin al antreprenoriatului in zonele cu densitate scazuta a IMM-urilor, va efectua campanii nationale de promovare si/sau dezvoltare a asocierii in cooperative si in structuri constituite conform Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare (conferinte, actiuni media in vederea popularizarii exemplelor de buna practica). Va sprijini programele existente de creare si dezvoltare de IMM-uri si va elabora noi programe in acest sens.

Termen: 2015-2016

MASURA 2: Sprijinirea dezvoltarii educatiei antreprenoriale la toate nivelurile de invatamant si stimularea antreprenoriatului social


DIMMMAT va sprijini implementarea programelor "intreprindere simulata" si "firma de exercitiu", in cadrul carora se vor organiza parteneriate cu unitati/institutii de invatamant atat din tara, cat si din strainatate, prin intermediul carora elevii si studentii sa practice rolul unui intreprinzator european. Vor fi organizate programe de pregatire profesionala pentru personalul IMM-urilor.

Va fi sprijinita pregatirea practica a viitorilor absolventi in IMM-uri, in conditii similare viitoarelor locuri de munca.

ANC (n.r. Autoritatea Nationala pentru Calificari) va gestiona cererile formulate din partea intreprinderilor, mai ales din mediul rural si orasele mici, referitoare la necesarul de calificari si competente pe care sistemul de invatamant superior si furnizorii de formare profesionala sa le ia in considerare pentru configurarea ofertelor de scolarizare si de educatie si formare profesionala.

Pentru ca un absolvent sa fie capabil sa se reorienteze pe piata muncii spre a dezvolta propria afacere, DIMMMAT, impreuna cu institutiile implicate, va facilita o mai mare apropiere a studentilor de antreprenori, vor fi oferite informatii structurate cu privire la sistemele de sprijin si ajutor financiar pentru antreprenori, institutiile implicate vor incuraja/facilita participarea antreprenorilor la diverse cursuri de nivel universitar pentru a impartasi in mod direct din experienta lor si pentru a trezi interesul absolventilor pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Va fi sprijinita organizarea de stagii de practica ale studentilor in intreprinderi pentru a supune in mod direct studentii la diferite experiente antreprenoriale. Vor fi stimulate/incurajate activitati extracurriculare care formeaza studentii in spirit antreprenorial, precum organizarea si lansarea de concursuri pentru a dezvolta spiritul competitiv in randul tinerilor cu aptitudini antreprenoriale si pentru a selecta si premia cele mai indraznete activitati de antreprenoriat.

Va fi implementat Programul Romania Hub, in cadrul caruia vor fi desfasurate o serie de ateliere de lucru: "Mai aproape de tineri", "Start up Day", "Networking Day", "Webinars - Consiliere de grup", "Primul meu curs de antreprenoriat", "Vreau sa fiu antreprenor", "Statul mai aproape de IMM", "Promovarea rezultatelor cercetarii si a produselor ce pot face obiectul unui transfer tehnologic in mediul de afaceri".

Se va efectua un turneu de promovare la nivel national a antreprenoriatului de succes. De asemenea, va fi elaborat un program de sprijin pentru crearea de platforme web care sa promoveze oportunitati de educatie si formare profesionala pentru tineri (in special de antreprenoriat si educatie antreprenoriala). In plus, va fi sprijinita incheierea de parteneriate intre mediul privat si scoli pentru realizarea unor stagii de pregatire practica pentru profesori, in vederea imbunatatirii competentelor profesionale antreprenoriale ale acestora.

Termen: trimestrul IV 2014-2016

MASURA 3: Programe de sprijin antreprenorial (tutorat/mentorat, asistenta/consiliere, role models etc.), inclusiv pentru grupurile sociale vulnerabile/defavorizate (de exemplu, femei antreprenor, tineri, imigranti legali, someri, persoane iesite din sistemul de protectie sociala, persoane cu dizabilitati etc.)

Masura include programe si proiecte pentru sprijinirea antreprenorilor in vederea diminuarii diferentelor locale de dezvoltare economica si sociala si pentru stimularea antreprenoriatului, inclusiv a antreprenoriatului social.

Termen: 2015

MASURA 4: Facilitarea infiintarii de structuri moderne de sprijinire a afacerilor si perfectionarea celor existente (de exemplu, incubatoare/acceleratoare si centre/hubs de afaceri, parcuri tehnologice/software si industriale, clustere/poli de excelenta, centre de design, centre de productie locala, servicii de consultanta in afaceri etc.)

DIMMMAT, impreuna cu institutiile implicate, va implementa programul Romania HUB, in vederea promovarii culturii si competentelor antreprenoriale. De asemenea, DIMMMAT va elabora proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri.

Termen: 2015

MASURA 5: Platforma online de orientare si consiliere

Va fi facilitat accesul la informare in ceea ce priveste programele si instrumentele europene dedicate start-upurilor si IMM-urilor, precum si dobandirea de cunostinte in domeniul inovarii.

Termen: 2015
Resurse: fonduri nationale si fonduri europene

MASURA 6: Promovarea comportamentului etic in afaceri si sprijinirea intreprinzatorilor onesti care doresc sa inceapa o afacere

Vor fi organizate evenimente publice pe tema eticii in afaceri.

Termen: 2015

MASURA 7: Organizarea de evenimente si campanii media
Prin intermediul acestora, reprezentanti ai Guvernului si antreprenori de succes vor explica comunitatilor rolul antreprenoriatului si al companiilor tinere in dezvoltarea economica a zonelor respective.

Vor fi organizate evenimente, campanii media pentru promovarea initiativei antreprenoriale. Se va crea IMM-Center, pe plan regional, cu rol in promovarea initiativei antreprenoriale.

Termen: 2015

MASURA 8: Platforme pentru start-upuri si IMM-uri
Pe aceste platforme se pot inscrie start-upuri si IMM-uri pentru oferirea de servicii, pentru a se face cunoscute de catre companiile romanesti si straine si pentru prezentarea de oferte in vederea incheierii de contracte comerciale cu alti parteneri.

Termen: 2016

MASURA 9: Extinderea implementarii Programului "firma de exercitiu" si "intreprindere simulata"
Va continua implementarea programului mentionat cu extinderea aplicarii "firmei de exercitiu" in scoli cu alt profil decat cel economic.

Termen: 2020


Directia de actiune 2: Accesul IMM-urilor la finantare adecvata

MASURA 10: Sprijinirea crearii, operationalizarii si dezvoltarii de mecanisme si instrumente pentru finantarea IMM-urilor (inclusiv intermediari financiari si vehicule investitionale), care sa implice si investitori privati
DIMMMAT, impreuna cu institutiile implicate, vor implementa programe destinate sprijinirii IMM-urilor pentru infiintare, dezvoltare si acces la finantare. Se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc si, de asemenea, se va crea Institutia Mediatorului de Credite.

Se va crea o banca pentru IMM-uri si, de asemenea, un fond de investitii cu capital de risc, cu rol de sprijin pentru IMM-uri, atat in tara, cat si in strainatate.

Vor fi dezvoltate si folosite: FNGCIMM si FRCG, utilizandu-se sistemul de garantare in procesul de inovare, inventie si crearea de noi produse.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MASURA 11: Sprijinirea crearii si dezvoltarii de retele de investitori privati
Se va crea cadrul legislativ de instituire a unor noi instrumente de finantare a activitatii antreprenoriale privind business angels si crowdfunding.

Termen: trimestrul IV 2014-2015

MASURA 12: Derularea de proiecte cu finantare UE, in parteneriat public-privat
Crearea de parteneriate intre DIMMMAT si mediul privat in vederea accesarii si implementarii de proiecte cu finantare europeana
Termen: 2015-2020

MASURA 13: Vehicul tip Venture capital, pentru finantarea companiilor la inceput de drum
Se va oferi finantare cu risc ridicat pentru companiile aflate la inceput de drum. Se va implica mediul de business in selectarea oportunitatilor de investitii si managementul investitiilor.
Termen: 2017

MASURA 14: Programe care sa implice si finantatorii privati
Aceste programe vor implica finantatorii privati, statul participand prin subventionarea unei parti din dobanzi si prin acordarea unor garantii de stat.
Termen: 2015-2017

MASURA 15: Sporirea accesibilitatii fondurilor de microcreditare a IMM-urilor, apartinand unor categorii sociale dezavantajate (femei, tineri, persoane cu dizabilitati etc.)
Se va crea un fond de microfinantare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, introducerea noilor tehnologii si realizarea de produse ecologice.
Termen: 2017


Directia de actiune 3: IMM-uri inovatoare

MASURA 16: Incurajarea transferului tehnologic
DIMMMAT va facilita transferul de noi tehnologii si cunostinte pentru IMM-uri, in scopul cresterii competitivitatii si atractivitatii pentru pietele externe ale intreprinderilor romanesti, prin organizarea unor parteneriate cu principalele centre de excelenta in cercetare, inovare si dezvoltare. In acest sens, IMM-urile vor primi consultanta, sprijin si informatii despre ultimele tehnologii aparute pe piata. Se vor realiza, de asemenea, parteneriate cu universitatile in vederea oferirii unor studii de fezabilitate ale tehnologiilor si pentru a coopera in cercetarea stiintifica.

Termen: 2015-2020

MASURA 17: Dezvoltarea competentelor profesionale si manageriale ale managerilor companiilor private
Se va facilita accesul managerilor companiilor private la cursuri de specializare si la programe de formare profesionala.
Termen: 2015-2020

MASURA 18: Dezvoltarea serviciilor de consultanta de afaceri pentru IMM-uri
Se vor realiza studii pentru identificarea nevoilor si tipurilor de servicii de consultanta in afaceri. Se vor sprijini institutiile din mediul de afaceri care furnizeaza servicii de consultanta in afaceri. Se vor infiinta birouri de consultanta in afaceri in zonele insuficient deservite si se va implementa programul small business suport. Se va implementa Programul Romania Hub.

Termen: trimestrul IV 2014-2016

MASURA 19: Dezvoltarea unui sistem de sprijin pentru inovare la nivel national
Se vor sustine campanii de constientizare a IMM-urilor cu privire la necesitatea protejarii nationale, comunitare si internationale a inventiilor, marcilor etc.

Se vor dezvolta programe de sustinere a spin-offurilor si start-upurilor inovative

Termen: 2015-2020

MASURA 20: Incurajarea cooperarii tehnico-economice a IMM-urilor cu marile intreprinderi, mai ales in domeniul inovarii tehnologice si comerciale
DIMMMAT va sustine crearea de sinergii intre companii mari si IMM-uri, printr-un program national. De asemenea, va fi incurajata, prin scheme de ajutor de stat, formarea lanturilor/circuitelor productive, prin concentrarea potentialului economic al IMM-urilor in jurul marilor producatori, in special al acelora din domenii de tehnologie inalta/medie si care detin personal specializat si resursele financiare corespunzatoare pentru a accesa cu succes pietele internationale.

Va fi incurajata, prin scheme de ajutor de stat dedicate, formarea si dezvoltarea de clustere inovative la nivel regional (in sectoare/ramuri economice cu potential confirmat de crestere in regiunile respective), precum si cele de profil sectorial, in special in domenii tehnologice care sustin specializarea inteligenta si asigura competitivitatea si, in consecinta, integrarea in conditii avantajoase in fluxurile/circuitele productive internationale.

Termen: 2017

MASURA 21: Sprijinirea valorificarii avantajelor competitive ale IMM-urilor cu potential de dezvoltare extensiva si promovarea avantajelor obtinerii dreptului de proprietate intelectuala/industriala/comerciala
DIMMMAT va sustine crearea de parteneriate intre IMM-uri, institutii de invatamant superior si institute nationale de cercetare-dezvoltare in vederea cresterii capacitatii de inovare a intreprinderii.

Termen: trimestrul IV 2014

MASURA 22: Sustinerea implementarii/certificarii sistemelor de management, precum si a certificarii voluntare a produselor si/sau obtinerii etichetei ecologice pentru produse si servicii

Se vor crea programe pentru sustinerea implementarii/certificarii sistemelor de management, precum si a certificarii voluntare a produselor si/sau obtinerii etichetei ecologice pentru produse si servicii.

Termen: 2016

MASURA 23: Sprijinirea conectarii IMM-urilor la retelele de CDI
DIMMMAT, impreuna cu partenerii de dialog, va crea parteneriate cu institutele de cercetare-dezvoltare-inovare in vederea sustinerii IMM-urilor inovative. De asemenea, DIMMMAT va colabora cu MEN in vederea corelarii actiunilor intreprinse in vederea conectarii IMM-urilor la retelele de CDI cu cele cuprinse in Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020.

Termen: 2016-2020


Directia de actiune 4: Accesul la piete si internationalizarea IMM-urilor

MASURA 24: Sustinerea dezvoltarii comertului electronic si a altor forme de afaceri online
DIMMMAT va sustine crearea platformelor si portalurilor web, unde intreprinzatorii isi pot prezenta activitatea si pot crea parteneriate de afaceri.

Termen: 2015

MASURA 25: Stimularea formarii si dezvoltarii de retele de afaceri - incubatoare de afaceri, acceleratoare de afaceri
DIMMMAT va initia proiecte legislative privind incubatoarele si acceleratoarele de afaceri in vederea stabilirii cadrului legislativ pentru functionarea acestor structuri de sprijinire a afacerilor.

Termen: trimestrul IV 2014-2015

MASURA 26: Intarirea capabilitatilor IMM-urilor pentru participarea la activitatile comerciale nationale si internationale
DIMMMAT va crea si implementa programul Start-up Embassies, prin care reprezentantii IMM-urilor cu potential de export vor fi pusi in contact cu diversi investitori straini in vederea incheierii de contracte de export. Se vor sustine campanii de constientizare a IMM-urilor care fac export sau cu potential de export cu privire la construirea si promovarea de marci proprii, branduri, precum si instruire in tehnici de export. De asemenea, se vor organiza targuri si misiuni economice atat intern, cat si extern.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MASURA 27: Stimularea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor in activitatea IMM-urilor
DIMMMAT va sprijini derularea de programe cu finantare de la bugetul de stat, care vor avea ca prioritate stimularea investitiilor in tehnologia informatiilor (hardware si software).

Termen: 2016-2020


Directia de actiune 5: Reactivitatea administratiei publice la nevoile IMM-urilor

MASURA 28: Stimularea formelor asociative pentru cresterea puterii de negociere a IMM-urilor
DIMMMAT va incuraja crearea si dezvoltarea formelor asociative pentru IMM-uri, in vederea protejarii cunostintelor traditionale (marci colective), comercializarii si promovarii produselor, prin realizarea unui cadru legislativ propice.

Termen: 2015-2016

MASURA 29: Informare cu privire la legislatia in domeniul IMM
Se vor organiza caravane pe regiuni de dezvoltare in scopul informarii IMM despre legislatia nationala si UE.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MASURA 30: Imbunatatirea calitatii si operativitatii serviciilor publice destinate infiintarii si derularii afacerilor - One Stop Shop
DIMMMAT va operationaliza Biroul unic One Stop Shop, in vederea reducerii sarcinilor administrative cu care se confrunta mediul de afaceri. Va fi realizat un portal unic al IMM-urilor din Romania.
Termen: 2015

MASURA 31: Identificarea si reducerea/simplificarea sarcinilor/barierelor administrative cu care se confrunta mediul de afaceri
DIMMMAT va sustine reducerea costurilor administrative. Se vor inventaria autorizatiile, licentele, permisele si alte documente emise de autoritatile publice. Va fi implementat, de asemenea, principiul "o singura data".

DIMMMAT va face propuneri de simplificare a sarcinilor administrative cu care se confrunta mediul privat.

DIMMMAT va sustine digitalizarea pe scara larga a proceselor de infiintare si dezvoltare a intreprinderilor.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MASURA 32: Imbunatatirea cadrului de reglementare a activitatii IMM-urilor
DIMMMAT, impreuna cu institutiile implicate, va identifica oportunitatile de sprijinire a antreprenoriatului in vederea crearii unui cadru de reglementare care sa contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri sigur si predictibil.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

Sursa: DIMMMAT

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016