Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 sfaturi utile din domeniul fiscal in luna martie 2017

10-Mar-2017
2117

Am intocmit pentru dumneavoastra o selectie atenta a unora dintre cele mai importante noutati din aceasta luna. Am readus astfel in discutie scutirea de impozit pe venit a unor salarii din aria HORECA, am reamintit declaratiile din luna martie si am clarificat cateva aspecte privind impozitul specific. Va informam, totodata, care sunt noutatile aduse de propunerile de modificare a Normelor Codului fiscal.

Unii angajati din HORECA nu mai platesc impozit pe venit de 16%

Incepand cu veniturile aferente lunii februarie, salariatii cu contract de munca, incheiat pe o perioada de 12 luni cu societatile care aplica impozitul specific si care desfasoara activitati sezoniere sunt scutite de la plata impozitului pe venit.

Astfel, din februarie 2017, acele societati care aplica impozitul spcific nu mai trebuie sa plateasca impozit pe venit de 16% pentru salariatii pe care-i angajeaza pentru 12 luni.

Sunt necesare insa clarificari in aceasta privinta prin normele Codului fiscal.

Cititi articolul integral AICI!

Nu luati amenzi in luna martie! 3 metode de prevenire a unor penalitati aplicate de ANAF

Lista lunga de declaratii si obligatii de plata din fiecare luna vine la pachet cu mult mai multa munca. Va stresati peste masura, va faceti griji ca e posibil sa ratati un termen, va temeti ca ANAF o sa va amendeze fiindca ati depus o declaratie incorect sau dupa termenul-limita.

Din fericire, unele lucruri stau in puterea noastra, iar o buna informare ne ajuta sa nu fim singuri in aceasta lupta cu declaratiile.

Cititi articolul integral AICI!

 

Dosarul preturilor de transfer. Cine are obligatia intocmirii acestuia pana la 27 martie 2017?

Intrucat se apropie termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul 2016 – 27 martie 2017 - vom vedea in continuare care sunt contribuabilii care au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer pana la acest termen.

In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata a preturilor de transfer practicate in cadrul tranzactiilor desfasurate cu persoane afiliate, contribuabilii/platitorii au obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer, in conditiile stabilite prin OANAF 442/2016. Potrivit acestuia, au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer urmatoarele categorii de contribuabili:

A. Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din urmatoarele praguri de semnificatie…

Cititi articolul integral AICI!


Ce trebuie sa retineti despre impozitul specific!

A. Conditii aplicare impozit specific. Cum procedam?

In analiza de mai jos, avem cazul unei societati cu cod CAEN 5610 si care in 2016 a fost platitoare de impozit pe profit. La data de 31.12.2016 nu depaseste cifra de afaceri de 500.000 euro. Incepand cu 01.02.2017 va deveni platitoare de impozit pe microintreprinderi. Stabilim prin cele de mai jos ce impozit va plati societatea pentru luna ianuarie a.c.

Din analiza datelor de care dispunem rezulta urmatoarele:

- societatea a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro, dar mai mici decat 100.000 euro, calculat la cursul de schimb de 4,5411 lei/euro…

Cititi articolul integral AICI!

 

B. Tot ce trebuie sa stiti despre impozitul specific in 2017. Prevederi actuale

Va reamimtim ca Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati a fost publicata in M.Of. nr. 812 din 14 octombrie si a intrat in vigoare de la data de 01 ianuarie 2017.

Cine aplica impozitul specific:

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit indiferent de cifra de afaceri sau de numarul de angajati, care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN (activitate principala sau secundara):

5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 – "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
5590 – "Alte servicii de cazare";
5610 – "Restaurante";
5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a."; ^ 5630 – "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"

Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

Cititi articolul integral AICI!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce atributii are un presedinte de bloc

    • Asociatia de proprietari are ca scop administrarea si gestionarea eficienta a spatiilor si intereselor comune dintr-un bloc de apartamente sau complex rezidential. Prin intermediul asociatiei, se colecteaza si gestioneaza fonduri pentru intretinere, reparatii sau imbunatatiri ale cladirii, iar deciziile comune sunt luate in mod democratic, in beneficiul tuturor membrilor. In acest articol, vom explora legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea asociatilor de proprietari si vom...» citeste mai departe aici

  • Noi amendamente la Legea nr. 227/2015, adoptate de Guvern. Va fi ELIMINATA Declaratia Unica estimativa

    • Guvernul a aprobat recent un nou OUG care contine mai multe amendamente la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Amintim aici introducerea Declaratiei Unice inteligente si ELIMINAREA formularului estimativ. Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare Prin actul normativ se stabilesc urmatoarele: simplificarea mecanismului de calcul, plata si declarare de catre contribuabilii persoane fizice a...» citeste mai departe aici

  • Formularul C168. Termen depunere si instructiuni de completare

    • Declaratia C168 “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” este folosita pentru inregistrarea contractelor de locatiune (inchiriere) la ANAF. Acest document este necesar pentru persoanele fizice care inchiriaza bunuri imobile si trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii. In articolul de fata vom explica in detaliu cum se completeaza corect formularul C168, care este termenul sau de depunere la organul fiscal competent si care este modelul de declaratie in 2024.» citeste mai departe aici

  • PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii revin?

    • In acest articol vom vedea explicatiile specialistului cu privire la o speta in care un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024? PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii...» citeste mai departe aici

  • Valabil inca din 1 ianuarie 2024! Modificari IMPORTANTE privind cheltuielile deductibile si nedeductibile

    • Inca de la 1 ianuarie 2024 se aplica noi reguli fiscale, conform OUG nr. 115/2023! E bine sa le cunoasteti si sa le integrati rapid in activitatea dvs. Mai ales cand ele vizeaza deductibilitatea cheltuielilor - o sursa de recuperare a unor bani folositori pentru bugetul dvs. Evitati acum: erori in inregistrarile dvs. fiscal-contabile amenzi consistente penalizari sau recalculari paguboase pentru buzunarul dvs. datorate necunoasterii noilor cerinte legislative privind...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016