Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 probleme pe care Codul fiscal le are de rezolvat

05-Iun-2015
2554

Proiectul noului Cod fiscal a avut ca obiectiv major relaxarea fiscalitatii alaturi de simplificarea reglementarilor actuale. Cu toate acestea, modificarile introduse in ultimul an, cele mai multe de la o luna la alta, nu au facut decat sa agite mediul de afaceri si sa mentina acelasi mediu tulbure in ce priveste interpretarea corecta a legislatiei.

Gabriel Biris, expert in fiscalitate si partener al companiei Biris Goran, a declarat, potrivit Cursdeguvernare.ro, ca in opinia sa noul Cod fiscal reprezinta "un mare pas inainte", dar mai are nevoie de unele ajustari pe care le redam mai jos:

1. O alta plafonare a bazei de calcul pentru contributiile sociale. Biris considera astfel ca s-ar vedea rezultate mult mai bune privind descurajarea muncii "la negru" daca obligatia de plata a contributiilor sociale ar fi plafonata mai jos decat 5 salarii medii pe economie, cat este prevederea actuala, si s-ar datora pe toate veniturile din munca, indiferent de forma in care acestea sunt obtinute.

2. In ce priveste impozitul pe profit, acesta considera ca ar fi foarte utila o consolidare fiscala astfel incat sa fie stimulata formarea de companii tip holding.

3. De asemenea, la impozitul pe venit ar trebui eliminat impozitul retinut la sursa pentru colectarea deseurilor- in practica aici se regaseste una dintre sursele de evaziune fiscala.

4. In ce priveste TVA-ul, recomandarea expertului in fiscalitate e de extindere la maximum a masurii de taxare inversa, prevazuta a se aplica numai asupra tranzactiilor cu cladiri, parti de cladire sau terenuri. Masura ar avea ca efect cresterea gradului de colectare al TVA.

5. La capitolul impozite si taxe locale ar trebui reduse cotele suplimentare care sunt atributul autoritatilor locale. Un maximum de 500% peste procentele admise de Codul fiscal este prea mult.

6. La impozitul pe cladiri, un pas inainte a fost facut prin eliminarea distorsiunilor care vizau persoanele fizice si cele juridice, dar pastrarea sistemului de impozitare pentru cladiri nerezidentiale, care se face la valoare de inventar, nu stimuleaza investitiile de calitate si nici nu ofera predictibilitate.

7. La impozitul auto nu s-a schimbat nimic, deci distanta valorica dintre categoriile de motoare va contribui in continuare la fenomenul de "bulgarizare" al soselelor romanesti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016