Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial: Evolutia principalilor indicatori macroeconomici

04-Dec-2019
381

UPDATE, 4 decembrie

Ordonantele pentru ultima rectificare bugetara pe anul 2019 au fost publicate vineri, 29 noiembrie, in Monitorul Oficial - OUG 71/2019 si OUG 72/2019, dupa ce Guvernul a aprobat in sedinta de joi - 28 noiembrie- proiectul de rectificare bugetara pe anul 2019.


Florin Citu, ministrul finantelor, a declarat ca a trecut in document un deficit bugetar pentru acest an de 4,4%. Initial, Guvernul anuntase ca va fi un deficit de 4,3%.

In urma rectificarii bugetare, cele mai mari sume de bani vor fi folosite pentru decontarea concediilor medicale, pentru proiecte PNDL si pentru pensii, alocatii de stat si indemnizatii pentru persoane cu handicap.

Ministrul Finantelor Publice a mai anuntat ca pana la sfarsitul anului toate companiile care au raport favorabil pentru returnarea TVA isi vor primi banii.

Articolul initial

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta: cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 si pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019. 

In Nota de fundamentare care insoteste Proiectul de Ordonanta pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 este prezentata evolutia principalilor indicatori macroeconomici care stau la baza celei de-a doua rectificari bugetare pe anul 2019.

In cele ce urmeaza redam un extras din Nota de fundamentare, legat de evolutia principalilor indicatori macroeconomici care stau la baza celei de-a doua rectificari bugetare pe anul 2019:

>> Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, cresterea economica in primele noua luni ale anului a fost de 4,0%. In primul semestru economia a avansat cu 4,6% comparativ cu perioada similara din 2018, insa evolutiile mai putin favorabile din urmatoarele luni observate in activitatile din agricultura si industrie au condus la decelerarea cresterii la 3,0% in trimestrul al treilea. In aceste conditii, se estimeaza o crestere economica de 4,0%, fata de o crestere economica de 5,5% avuta in vedere la prima rectificare, pentru anul 2019. In conditiile unui deflator PIB de 6,0%, conduce la o valoare nominala a produsului intern brut de 1040,8 miliarde lei, fata de 1031,0 miliarde lei cat s-a avut in vedere la prima rectificare bugetara.

>> Datele statistice disponibile la nivelul semestrului I indica, pe partea ofertei, rolul dominant al serviciilor, cu o contributie reprezentand peste 70% din cresterea economica, respectiv de 3,3 puncte procentuale. In cadrul serviciilor se evidentiaza cresterile din ramurile: „informatii si comunicatii” 9,9%; „activitati de spectacole, culturale si recreative” 9%; „activitati profesionale si de servicii suport” 7,8%; „comert, transport, hoteluri si restaurante” 5,7%. Impozitele nete pe produs s-au majorat cu 8,5%, ceea ce a insemnat o contributie la cresterea reala de 0,8 puncte procentuale.

>> Pe latura cererii, consumul privat si-a mentinut pozitia de factor determinant al cresterii economice in primul semestru, cu o contributie de 3,8 puncte procentuale, fiind urmat de formarea bruta de capital fix (2,4 puncte procentuale), stimulata de avansul cererii din sectorul constructiilor. Consumul guvernamental (care include consumul individual si consumul colectiv al administratiei publice) s-a majorat cu 6,0%, ca urmare a cresterii cu 11,6% in trimestrul al doilea 2019 comparativ cu trimestrul corespunzator din 2018. In acelasi timp, variatia stocurilor a inregistrat o contributie negativa de 1 procent, datorita amplificarii inclinatiei populatiei spre consum si prestarea de servicii, precum si exportului de cereale.

>> In trimestrul al treilea s-au evidentiat mai multe elemente vulnerabile in formarea produsului intern brut ca urmare a tendintei descendente observata in cursul anului, pana la rate negative, ale industriei si agriculturii, alaturi de o usoara incetinire a consumului.

>> Temperarea cresterii economice in a doua parte a anului a fost insotita de atenuarea treptata a dinamicii efectivului de salariati, care a coborat, in termeni anuali, la 0,8% in septembrie 2019 fata de septembrie 2018, nivel inferior celui de 1,6% inregistrat in decembrie 2018. La randul sau, castigul salarial mediu brut si-a mentinut ritmul de crestere ridicat, dar in scadere pe parcursul anului pana la 12,5% in septembrie 2019 fata de septembrie 2018, comparativ cu o dinamica de 16,8% in ianuarie. Astfel, o temperare a ritmului sumelor salariale brute s-a regasit si in incasari bugetare mai reduse din contributii de asigurari sociale si impozit pe venit.

>> Estimarile pentru anul 2019 vizeaza o revizuire in jos a cresterilor atat pentru numarul mediu de salariati, la 2,0% fata de 3,4% in varianta prognozei de primavara, cat si pentru castigul salarial mediu brut, la 13,5% fata de 14,7% in varianta precedenta.

>> In primele noua luni ale anului 2019, volumul productiei industriale a scazut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, intr-un context in care si la nivel european s-au inregistrat scaderi (-0,6% media UE). Decelerarea productiei industriale s-a accentuat in trimestrul III comparativ cu trimestrul III 2018 (-3,6%) datorita diminuarii cererii externe si a slabirii in competitivitate a activitatilor producatoare de bunuri de consum. Pierderi de ritm s-au inregistrat in principalele ramuri exportatoare, printre care amintim fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-2,2%) si masini, utilaje si echipamente (-3,2%).

>> Exporturile de bunuri s-au majorat moderat cu 2,0% in primele 9 Iuni ale anului 2019 fata de aceeasi perioada a anului anterior, insumand 51,8 mld. euro. Aceasta evolutie s-a datorat contractiei cererii externe a principalilor parteneri comerciali, in special Germania. Valoarea expedierilor intra-comunitare de bunuri a crescut cu 2%, ponderea exportului destinat statelor UE in total exporturi reprezentand 76,7%. Importurile de bunuri s-au majorat cu 5,1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018 cand majorarea a fost de 9,6%. Pe zona intra de provenienta a bunurilor, valoarea importurilor a fost de 47,7 mld. euro, reprezentand 74,6% din totalul achizitiilor.

>> Situatia externa a fost marcata de tendinta de majorare a deficitului contului curent al balantei de plati pana la 8,1 mld. euro in primele 9 luni, cu 19,2% fata de perioada similara a anului precedent, iar ponderea acestuia in PIB a urcat marginal cu circa 0,3 puncte procentuale.

>> Inflatia anuala si-a continuat trendul descendent din ultimele luni ajungand la 3,4%, dupa ce in iulie atinsese o valoare de 4,12%. In luna octombrie 2019 fata de luna anterioara, preturile de consum au inregistrat o crestere de 0,43%, influentata de majorarea preturilor marfurilor alimentare (0,70%). In acelasi timp, presiunile exercitate de evolutia preturilor marfurilor nealimentare si de tarifele la servicii au fost modeste, acestea majorandu-se cu 0,32% si respectiv 0,25%. In primele 10 luni ale anului 2019 comparativ cu perioada corespunzatoare anului anterior, preturile de consum s-au majorat cu 3,81% cu 0,05 puncte procentuale sub cresterea inregistrata in primele 9 luni. Aceasta evolutie s-a datorat in principal majorarii la categoria marfuri alimentare (+4,63%). O contributie importanta a avut-o si deprecierea nominala a monedei nationale in perioada ianuarie-octombrie, care a fost de 1,8%. 

Proiectul de Ordonanta poate fi descarcat de AICI >>

Nota de fundamentare poate fi descarcata de AICI >>

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial: Evolutia principalilor indicatori macroeconomici":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Informare ANAF privind O.G. nr. 6/2019 (facilitati fiscale sub forma anularii obligatiilor accesorii)
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a remis miercuri – 4 decembrie – o informare prin care reaminteste celor care inregistreaza obligatii fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, ca pot beneficia, in conditiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitati fiscale. Astfel, se continua actiunile ANAF de sustinere a contribuabililor in vederea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Una dintre facilitatile fiscale de care pot beneficia...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - decembrie 2019
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna decembrie 2019. Conform agendei, primul termen fiscal din luna decembrie 2019 a fost luni - 2 decembrie, cand contribuabilii au depus Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art.322...» citeste mai departe aici

 • MMPS a publicat proiectul de Hotarare pentru majorarea salariului minim pe economie
  • Proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost pus in dezbatere publica. Potrivit proiectului de act normativ, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata urmeaza sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent. Asadar, vorbim de o majorare cu 7,2 % fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei...» citeste mai departe aici

 • Taxa de mediu. Evidentiere pe factura
  • Cum trebuie evidentiata taxa de mediu pe facturile de vanzare de deseuri catre cei care le colecteaza. Unii o trec pe factura ca pozitie cu minus, diminuand astfel factura, iar altii o evidentiaza pe factura, informativ ca suma, fara a diminua factura. Cum este corect? Trebuie achitate catre fondul de mediu aceste sume retinute de la clienti? Raspunsul oferit de specialistul Irina Dumitrescu >> Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019,...» citeste mai departe aici

 • Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)
  • Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei...» citeste mai departe aici

 • Fostul ministru al Finantelor - Teodorovici: Pretul carburantului nu se va reduce dupa eliminarea supraaccizei
  • Fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este de parere ca reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". Inaintea sedintei CEx a PSD de miercuri – 4 decembrie, fostul ministru al Finantelor – Eugen Teodorovici – a declarat ca, din punctul sau de vedere, reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". "Noi am dorit si anul trecut scoaterea acestei accize, legat in acelasi timp de...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016