Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial: Evolutia principalilor indicatori macroeconomici

04-Dec-2019
601

UPDATE, 4 decembrie

Ordonantele pentru ultima rectificare bugetara pe anul 2019 au fost publicate vineri, 29 noiembrie, in Monitorul Oficial - OUG 71/2019 si OUG 72/2019, dupa ce Guvernul a aprobat in sedinta de joi - 28 noiembrie- proiectul de rectificare bugetara pe anul 2019.


Florin Citu, ministrul finantelor, a declarat ca a trecut in document un deficit bugetar pentru acest an de 4,4%. Initial, Guvernul anuntase ca va fi un deficit de 4,3%.

In urma rectificarii bugetare, cele mai mari sume de bani vor fi folosite pentru decontarea concediilor medicale, pentru proiecte PNDL si pentru pensii, alocatii de stat si indemnizatii pentru persoane cu handicap.

Ministrul Finantelor Publice a mai anuntat ca pana la sfarsitul anului toate companiile care au raport favorabil pentru returnarea TVA isi vor primi banii.

Articolul initial

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta: cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 si pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019. 

In Nota de fundamentare care insoteste Proiectul de Ordonanta pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 este prezentata evolutia principalilor indicatori macroeconomici care stau la baza celei de-a doua rectificari bugetare pe anul 2019.

In cele ce urmeaza redam un extras din Nota de fundamentare, legat de evolutia principalilor indicatori macroeconomici care stau la baza celei de-a doua rectificari bugetare pe anul 2019:

>> Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, cresterea economica in primele noua luni ale anului a fost de 4,0%. In primul semestru economia a avansat cu 4,6% comparativ cu perioada similara din 2018, insa evolutiile mai putin favorabile din urmatoarele luni observate in activitatile din agricultura si industrie au condus la decelerarea cresterii la 3,0% in trimestrul al treilea. In aceste conditii, se estimeaza o crestere economica de 4,0%, fata de o crestere economica de 5,5% avuta in vedere la prima rectificare, pentru anul 2019. In conditiile unui deflator PIB de 6,0%, conduce la o valoare nominala a produsului intern brut de 1040,8 miliarde lei, fata de 1031,0 miliarde lei cat s-a avut in vedere la prima rectificare bugetara.

>> Datele statistice disponibile la nivelul semestrului I indica, pe partea ofertei, rolul dominant al serviciilor, cu o contributie reprezentand peste 70% din cresterea economica, respectiv de 3,3 puncte procentuale. In cadrul serviciilor se evidentiaza cresterile din ramurile: „informatii si comunicatii” 9,9%; „activitati de spectacole, culturale si recreative” 9%; „activitati profesionale si de servicii suport” 7,8%; „comert, transport, hoteluri si restaurante” 5,7%. Impozitele nete pe produs s-au majorat cu 8,5%, ceea ce a insemnat o contributie la cresterea reala de 0,8 puncte procentuale.

>> Pe latura cererii, consumul privat si-a mentinut pozitia de factor determinant al cresterii economice in primul semestru, cu o contributie de 3,8 puncte procentuale, fiind urmat de formarea bruta de capital fix (2,4 puncte procentuale), stimulata de avansul cererii din sectorul constructiilor. Consumul guvernamental (care include consumul individual si consumul colectiv al administratiei publice) s-a majorat cu 6,0%, ca urmare a cresterii cu 11,6% in trimestrul al doilea 2019 comparativ cu trimestrul corespunzator din 2018. In acelasi timp, variatia stocurilor a inregistrat o contributie negativa de 1 procent, datorita amplificarii inclinatiei populatiei spre consum si prestarea de servicii, precum si exportului de cereale.

>> In trimestrul al treilea s-au evidentiat mai multe elemente vulnerabile in formarea produsului intern brut ca urmare a tendintei descendente observata in cursul anului, pana la rate negative, ale industriei si agriculturii, alaturi de o usoara incetinire a consumului.

>> Temperarea cresterii economice in a doua parte a anului a fost insotita de atenuarea treptata a dinamicii efectivului de salariati, care a coborat, in termeni anuali, la 0,8% in septembrie 2019 fata de septembrie 2018, nivel inferior celui de 1,6% inregistrat in decembrie 2018. La randul sau, castigul salarial mediu brut si-a mentinut ritmul de crestere ridicat, dar in scadere pe parcursul anului pana la 12,5% in septembrie 2019 fata de septembrie 2018, comparativ cu o dinamica de 16,8% in ianuarie. Astfel, o temperare a ritmului sumelor salariale brute s-a regasit si in incasari bugetare mai reduse din contributii de asigurari sociale si impozit pe venit.

>> Estimarile pentru anul 2019 vizeaza o revizuire in jos a cresterilor atat pentru numarul mediu de salariati, la 2,0% fata de 3,4% in varianta prognozei de primavara, cat si pentru castigul salarial mediu brut, la 13,5% fata de 14,7% in varianta precedenta.

>> In primele noua luni ale anului 2019, volumul productiei industriale a scazut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, intr-un context in care si la nivel european s-au inregistrat scaderi (-0,6% media UE). Decelerarea productiei industriale s-a accentuat in trimestrul III comparativ cu trimestrul III 2018 (-3,6%) datorita diminuarii cererii externe si a slabirii in competitivitate a activitatilor producatoare de bunuri de consum. Pierderi de ritm s-au inregistrat in principalele ramuri exportatoare, printre care amintim fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-2,2%) si masini, utilaje si echipamente (-3,2%).

>> Exporturile de bunuri s-au majorat moderat cu 2,0% in primele 9 Iuni ale anului 2019 fata de aceeasi perioada a anului anterior, insumand 51,8 mld. euro. Aceasta evolutie s-a datorat contractiei cererii externe a principalilor parteneri comerciali, in special Germania. Valoarea expedierilor intra-comunitare de bunuri a crescut cu 2%, ponderea exportului destinat statelor UE in total exporturi reprezentand 76,7%. Importurile de bunuri s-au majorat cu 5,1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018 cand majorarea a fost de 9,6%. Pe zona intra de provenienta a bunurilor, valoarea importurilor a fost de 47,7 mld. euro, reprezentand 74,6% din totalul achizitiilor.

>> Situatia externa a fost marcata de tendinta de majorare a deficitului contului curent al balantei de plati pana la 8,1 mld. euro in primele 9 luni, cu 19,2% fata de perioada similara a anului precedent, iar ponderea acestuia in PIB a urcat marginal cu circa 0,3 puncte procentuale.

>> Inflatia anuala si-a continuat trendul descendent din ultimele luni ajungand la 3,4%, dupa ce in iulie atinsese o valoare de 4,12%. In luna octombrie 2019 fata de luna anterioara, preturile de consum au inregistrat o crestere de 0,43%, influentata de majorarea preturilor marfurilor alimentare (0,70%). In acelasi timp, presiunile exercitate de evolutia preturilor marfurilor nealimentare si de tarifele la servicii au fost modeste, acestea majorandu-se cu 0,32% si respectiv 0,25%. In primele 10 luni ale anului 2019 comparativ cu perioada corespunzatoare anului anterior, preturile de consum s-au majorat cu 3,81% cu 0,05 puncte procentuale sub cresterea inregistrata in primele 9 luni. Aceasta evolutie s-a datorat in principal majorarii la categoria marfuri alimentare (+4,63%). O contributie importanta a avut-o si deprecierea nominala a monedei nationale in perioada ianuarie-octombrie, care a fost de 1,8%. 

Proiectul de Ordonanta poate fi descarcat de AICI >>

Nota de fundamentare poate fi descarcata de AICI >>

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial: Evolutia principalilor indicatori macroeconomici":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Declaratia Unica 2020. Instructiuni de completare, conform OPANAF 139/2020
  • ANAF a publicat, luni- 27 ianuarie, noua Declaratie Unica vabila in anul 2020, conform OPANAF 139/2020, dar si instructiunile de completare a a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice". Declaratia se completeaza si se depune de persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii,...» citeste mai departe aici

 • Ordinul 139/2020: Declaratia Unica valabila in 2020
  • UPDATE, 28 ianuarie 2020 In Monitorul Oficial, partea I, nr. 47, din 23.01.2020, a fost publicat Ordinul 139/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. ORDINUL 139/2020 a intrat in vigoare in data de 23 ianuarie 2020. Descarca de AICI, GRATUIT!, noua Declaratie Unica, valabila in 2020 >> ANAF publicase , joi – 9 ianuarie 2020, un...» citeste mai departe aici

 • Declaratiile informative privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii. Cine are obligatia depunerii?
  • Atentie! Sunt vizati si neplatitorii de TVA Codul fiscal instituie obligatiile persoanelor impozabile din punct de vedere al TVA de a depune anual declaratii informative privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul precedent, pentru indeplinirea obligatiei Romaniei de a calcula baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene. Aceste obligatii sunt prevazute la art. 324 alin. (4), (5) si (6) din Codul fiscal. Este vorba de formularele 392A, 392B si 393:...» citeste mai departe aici

 • Ministrul Finantelor: Popririle vor fi ridicate in maximum o ora de la plata datoriei
  • Contribuabilii vor avea conturile deblocate de ANAF aproape instant dupa ce isi platesc datoriile. Ministrul Finantelor a declarat ca ridicarea popririlor trebuie sa se faca in maximum o ora. Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat miercuri ca softul care ridica automat popririle de pe conturi este gata in ANAF. Demersul de retragere a banilor va fi mai avantajos pentru angajatori, pentru ca nu vor mai avea blocate toate conturile simultan. “Avem deja pregatita documentatia, este o...» citeste mai departe aici

 • Buletin informativ ANAF: Noutati legislative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial
  • Administratia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili, a facut public buletinul informativ nr.4 din 27 ianuarie 2020, cu toate noutatile legislative cu incidenta fiscala, care au aparut in Monitorul Oficial in perioada 20-23 ianuarie. Actele normative cu incidenta in materie fiscala, asa cum apar in buletinul informativ, sunt urmatoarele: 1.Decizia Curtii Constitutionale nr. 581/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a...» citeste mai departe aici

 • Ordinul 93/2020: S-a stabilit fondul anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale 2020
  • Ordinul nr. 93/2020 care prevede stabilirea fondului anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale, repartizarea acestuia pentru extragerile lunare aferente anului 2020, precum si pentru organizarea unor extrageri ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.51 din 27.01.2020. Proiectul de Ordin a fost publicat de Ministerul Finantelor Publice in data de 23 ianuarie si avea in vedere stabilirea fondului anual de premiere pentru extragerile...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016