Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

A fost abrogat Ordinul nr. 3040/2018, prin care s-au stabilit operatiunile de debitare a contului de TVA (Proiect de Ordin)

16-Mar-2020
1269

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus recent in dezbatere publica un nou proiect de ordin pentru abrogarea Ordinului presedintelui ANAF nr.3040/2018 privind stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, impreuna cu referatul de aprobare, tinand cont de prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin actul normativ se propune abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3040/2018 privind stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, iar organele fiscal teritoriale care vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin sunt urmatoarele: Directia generala executari silite cazuri speciale si structurile teritoriale din cadrul acesteia, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale teritoriale subordinate.

Situatia actuala:

Prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost stabilit faptul ca persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. 

De asemenea, potrivit art.9 alin. (1) lit. l) din actul normativ mai sus invocat, conturile de TVA ale persoanelor mai sus mentionate, se debiteaza si cu alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Astfel, in domeniul colectarii creantelor bugetare si a valorificarii bunurilor, sumele rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA, sunt cele generate de infiintarea popririi si valorificarea bunurilor.

Tinand cont de prevederile legale invocate, a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3040/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1069 din 18 decembrie 2018, act normativ prin care s-au reglementat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA, respectiv in urmatoarele cazuri: 

a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente; 


b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente; 
c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente; 
d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, de catre organele de executare silita competente si cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului; 
e) compensarea obligatiilor reprezentand TVA de plata cu alte creante bugetare aprobate la restituire, in limita sumelor ce au fost compensate; 
f) alte situatii in care TVA aferenta achizitiilor de bunuri si/sau servicii a fost achitata de titular dintr-un alt cont decat un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plata, acesta neavand obligatia efectuarii platii din contul de TVA.

Totodata, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.78/2019 privind privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, reglementeaza la art.VI alin.(1) si (2), faptul ca se abroga Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 275/2017, aceste prevederi intrand in vigoare la data de intai a celei de a doua luni urmatoare publicarii prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Tot prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.78/2019, se reglementeaza faptul ca de la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017, prin conturile de TVA deschise la unitatile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operatiuni, cu exceptia urmatoarelor situatii:

- in termen de 10 zile de la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 unitatile Trezoreriei Statului la care persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA au www.anaf.ro deschise conturi de TVA transfera automat, fara nicio formalitate prealabila in raport cu titularul contului, disponibilul existent in soldul conturilor de TVA in contul de disponibil al titularului deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului pentru operatiunile prevazute la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

- in termen de 10 zile de la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevazut la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vor comunica unitatii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o institutie de credit in care se transfera sumele respective.

In cazul in care aceste persoane nu comunica informatii privind contul curent deschis la institutia de credit, in baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicita, in termen de 10 zile de la data primirii solicitarii de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informatii, pe care le transmite unitatilor Trezoreriei Statului in vederea transferului sumelor.

Prin abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai subzista obligatiile operatorilor economici de gestionare a acestui mecanism. 

Astfel, abrogandu-se prevederile Ordonantei Guvernului nr. 23/2017, persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, care aveau obligatia deschiderii si utilizarii a cel putin un cont de TVA, nu mai utilizeaza incasarea si plata TVA in acest cont dedicat. 

Avand in vedere cele reglementate la art.VI din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.78/2019 se impune abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3040/2018, intrucat aceste prevederi nu-si mai au aplicabilitate, iar pana la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017, contul de TVA urmeaza regimul conturilor curente, astfel putand fi executat silit de catre orice creditor, indiferent de natura creantei. 

 

Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "A fost abrogat Ordinul nr. 3040/2018, prin care s-au stabilit operatiunile de debitare a contului de TVA (Proiect de Ordin)":
Rating:

Nota: 3.33 din 3 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Ordonanta militara nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilor
  • In Monitorul Oficial, partea I nr. 257 din 29.03.2020, a fost publicata Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19. Ordonanta intra in vigoare de la 1 APRILIE si prevede noi restrictii de circulatie pentru persoanele cu varsta minima de 65 de ani, sanctionari mai dure pentru cei care parasesc carantina, izolarea angajatilor la munca, preturi plafonate si noi masuri dispuse pentru autoritatile locale si centrale. Angajatii pot beneficia, pentru o perioada...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 502/2020 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017. Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27...» citeste mai departe aici

 • Declaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficiala
  • Ordonanta militara nr. 3/2020 a interzis circulatia persoanelor in afara locuintelor, cu cateva exceptii, precum deplasarile in scopul serviciului, aprovizionarea cu alimente, asistenta medicala, ingrijirea copilului, scurte iesiri pentru a face sport, deplasari pentru a dona sange, deplasari in scop umanitar sau cele legate de activitatea agricola. Persoanele care parasesc locuinta pentru unul dintre aceste motive sunt obligate sa aiba asupra lor declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta...» citeste mai departe aici

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnic
  • Daca o societate cu domeniu de activitate constructii aplica pentru luna martie si aprilie somajul tehnic, mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3000 lei, avand in vedere faptul ca ordonanta 30 /2020 se aplica din 21.03.2020 si atunci plata salariilor vor fi mai mici de 3000 lei - dat fiind ca nu este luna intreaga? Potrivit specialistului nostru, raspunsul la aceasta intrebare se afla in Art. 60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal - care conditioneaza acordarea...» citeste mai departe aici

 • MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comerciale
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.479/2003. Proiectul de Ordin care a fost publicat azi - 30 martie 2020 stabileste configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016