Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost abrogat Ordinul nr. 3040/2018, prin care s-au stabilit operatiunile de debitare a contului de TVA (Proiect de Ordin)

16-Mar-2020
2634

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus recent in dezbatere publica un nou proiect de ordin pentru abrogarea Ordinului presedintelui ANAF nr.3040/2018 privind stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, impreuna cu referatul de aprobare, tinand cont de prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin actul normativ se propune abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3040/2018 privind stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, iar organele fiscal teritoriale care vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin sunt urmatoarele: Directia generala executari silite cazuri speciale si structurile teritoriale din cadrul acesteia, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale teritoriale subordinate.

Situatia actuala:

Prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost stabilit faptul ca persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. 

De asemenea, potrivit art.9 alin. (1) lit. l) din actul normativ mai sus invocat, conturile de TVA ale persoanelor mai sus mentionate, se debiteaza si cu alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Astfel, in domeniul colectarii creantelor bugetare si a valorificarii bunurilor, sumele rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA, sunt cele generate de infiintarea popririi si valorificarea bunurilor.

Tinand cont de prevederile legale invocate, a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3040/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1069 din 18 decembrie 2018, act normativ prin care s-au reglementat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA, respectiv in urmatoarele cazuri: 

a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente; 


b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente; 
c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente; 
d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, de catre organele de executare silita competente si cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului; 
e) compensarea obligatiilor reprezentand TVA de plata cu alte creante bugetare aprobate la restituire, in limita sumelor ce au fost compensate; 
f) alte situatii in care TVA aferenta achizitiilor de bunuri si/sau servicii a fost achitata de titular dintr-un alt cont decat un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plata, acesta neavand obligatia efectuarii platii din contul de TVA.

Totodata, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.78/2019 privind privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, reglementeaza la art.VI alin.(1) si (2), faptul ca se abroga Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 275/2017, aceste prevederi intrand in vigoare la data de intai a celei de a doua luni urmatoare publicarii prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Tot prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.78/2019, se reglementeaza faptul ca de la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017, prin conturile de TVA deschise la unitatile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operatiuni, cu exceptia urmatoarelor situatii:

- in termen de 10 zile de la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 unitatile Trezoreriei Statului la care persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA au www.anaf.ro deschise conturi de TVA transfera automat, fara nicio formalitate prealabila in raport cu titularul contului, disponibilul existent in soldul conturilor de TVA in contul de disponibil al titularului deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului pentru operatiunile prevazute la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

- in termen de 10 zile de la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevazut la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vor comunica unitatii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o institutie de credit in care se transfera sumele respective.

In cazul in care aceste persoane nu comunica informatii privind contul curent deschis la institutia de credit, in baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicita, in termen de 10 zile de la data primirii solicitarii de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informatii, pe care le transmite unitatilor Trezoreriei Statului in vederea transferului sumelor.

Prin abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai subzista obligatiile operatorilor economici de gestionare a acestui mecanism. 

Astfel, abrogandu-se prevederile Ordonantei Guvernului nr. 23/2017, persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, care aveau obligatia deschiderii si utilizarii a cel putin un cont de TVA, nu mai utilizeaza incasarea si plata TVA in acest cont dedicat. 

Avand in vedere cele reglementate la art.VI din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.78/2019 se impune abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3040/2018, intrucat aceste prevederi nu-si mai au aplicabilitate, iar pana la data abrogarii Ordonantei Guvernului nr. 23/2017, contul de TVA urmeaza regimul conturilor curente, astfel putand fi executat silit de catre orice creditor, indiferent de natura creantei. 

 

Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016