Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitia unor bunuri care nu au legatura cu activitatea economica. Aspecte contabile, fiscale

04-Mar-2011
7737
Intrebare:
O societate comerciala, cu obiect de activitate comert cu ridicata a materialului lemons si materialelor de constructii si echipamente sanitare, efectueaza in luna Decembrie 2009 o achizitie intracomunitara din Italia. Furnizorul este platitor de TVA. Aceasta achizitie intracomunitara nu face obiectul de activitate, fiind vorba de un carucior pentru copii.


Va fi o cheltuiala nedeductibila din punct de vedere al impozitului pe profit?

Cum ma comport din punct de vedere al TVA la aceasta achizitie: sunt obligat la plata
taxei prin formula contabila 4426=4427?

In momentul in care il descarc din gestiune platesc TVA -ul, care este formula contabila?

Cheltuiala cu TVA-ul este cheltuiala deductibila sau nedeductibila, ca in cazul calculului
impozitului pe profit?

Raspuns:

Potrivit art 6 alin. (1) din Legea 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

In conformitate cu prevederile art. 41 al legii mentionate, efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate constituie contraventii la prevederile acestei legi, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni.

Prin urmare, aveti obligatia sa inregistrati in contabilitate factura emisa de catre furnizorul din Italia pe numele societatii comerciale.

Potrivit art. 1301 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri ob tinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului , catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Art. 1321 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bu nurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Art. 126 alin. (3) alin. a) din legea mentionata prevede ca, este operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA, achizitia intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, pentru care locul este considerat a fi in Romania potrivit art. 1321, efectuata cu plata, de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare.

Aceasta persoana nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei, de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile cu privire la livrarile de bunuri, livrari de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau cele cu privire la vanzarile la distanta.

Potrivit art. 151 alin.(1), persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, este obligata la plat a taxei. In acest sens, art. 157 alin. (2) prevede ca: ?persoana impozabila inregistrata conform art. 153 va evidentia in decontul prevazut la art. 1562, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 1471, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare.?

Prin urmare, intrucat operatiunea prezentata este impozabila, societatea dvs. este obligata la plata TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa 4426 = 4427.

In conformitate cu prevederile art. 128 a lin. (4) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, atat costul de achizitie al caruciorului cat si cheltuiala cu TVA aferenta nu sunt ded uctibile la determinarea profitului impozabil.

Acest lucru rezulta din interpretarea dispozitiilor art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit carora, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Punctul 23 lit. b) din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cheltuielile generate de TVA in situatii cand TVA -ul este inregistrata pe cheltuieli, iar aceasta este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Astfel, la descarcarea gestiunii, se va c alcula TVA aferenta acestui produs, care constituie o cheltuiala nedeductibila fiscal si se inregistreaza in contabilitate prin urmatoarea formula contabila:

635 = 4427
?Cheltuieli cu alte impozite, ?TVA colectata?
taxe si varsaminte asimilate?

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016