Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie bun in scop personal. Se supune impozitului?

05-Ian-2012
4967
Intrebare:

In conditiile in care un SRL ar angaja o persoana care este asociat in cadrul societatii, ce primeaza in conditiile in care isi va cumpara un bun pe societate?
Bunul respectiv se va pune pe dividendul net cuvenit in calitatea sa de ASOCIAT sau se va considera avantaj in natura si se va supune impozitului si contributiilor ca urmare a calitatii sale de ANGAJAT?

Raspuns:

Prevederile Codului fiscal definesc la art. 7, pct. 12, notiunea de dividend ca fiind o distribuire in bani sau in natura, efectuata de societatea comerciala actionarilor/asociatilor, drept consecinta a detinerii de titluri de participare la respectiva societate comerciala, cu exceptiile expres reglementate ( de ex,: o distribuire efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice, a reducerii capitalului social, o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce se cuvine fiecarui participant etc.).

Din punctul de vedere al Codului fiscal, suma platita de o societate comerciala pentru bunurile si serviciile furnizate catre un actionar/asociat in scopul personal al acestuia (in speta achizitionarea unui bun), este tratata drept dividend. Aceasta nu inseamna ca societatea trebuie sa obtina neaparat profit contabil pe care sa-l repartizeze la dividende. Se creeaza numai obligatia platii impozitului pentru sumele acordate.

Impozitul pe sumele considerate dividende, se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au efectuat aceste plati pentru servicii sau produse.

Din punct de vedere contabil inregistrarea in evidenta proprie se poate face, de exemplu:

- inregistrarea facturii
214 = 404
"Mobilier, aparatura birotica, "Furnizori"
echipamente de protectie
a valorilor umane si materiale
si alte active corporale"


- stabirea impozitului pe dividende
6588 = 446
"Alte cheltuieli de "Alte impozite, taxe si
exploatare" varsaminte asimilate"

Suma reprezentand "impozitul pe dividende" trebuie retinuta de la asociat.

In ceea ce priveste tratarea bunurilor primite si utilizate in interes personal drept avantaje in natura, trebuie analizat daca intre parti exista incheiat un contract de munca, daca este prevazut ca salariatul poate fi platit si in natura sau daca aceste bunuri sunt achizitionate de societate si utilizate de salariat.

In cazul in care un bun este achizitionat de societate si inregistrat in patrimoniul acesteia, dar este utilizat de salariat, acesta este considerat avantaj in natura care se aduna la veniturile de natura salariala si se impoziteaza cu impozit pe venit si contributiile aferente. inregistrarile in evidenta contabila sunt cele referitoare la personal si asigurari, impozite si fonduri speciale.

Sumele cu aceasta destinatie, impozitate la salariat, se incadreaza in prevederile art. 21, alin. (4), lit. l) si sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit. Impozitarea la angajat nu este o optiune a angajatorului ci o obligatie, asa cum rezulta si din prevederile art. 57 din Codul fiscal , referitoare la stabilirea impozitului pe salarii.

Rezulta ca, in situatia in care asociatul este si salariat al societatii, sumele reprezentand avantajele in natura nu intra in sfera dividendelor. Profitul ramas dupa impozitare (afectat cu sumele reprezentand cheltuieli de natura salariala si contributii, impozitate la persoana fizica, in dubla sa postura de asociat si salariat) se repartizeaza dupa inchiderea exercitiului financiar pe destinatii, iar dividendele distribuite sunt impozitate cu impozit pe dividende.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016