Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie bunuri in folosul personal de catre administrator. Care e regimul fiscal?

26-Iun-2017
10102

In analiza urmatoare, avem situatia in care administratorul unei firme platitoare de 3% impozit achizitioneaza de pe un site o serie de articole vestimentare. Vom vedea cum se pot trata din punct de vedere fiscal si contabil corect aceste facturi, cu mentiunea ca momentan sunt inregistrate pe cheltuieli nedeductibile, iar TVA-ul inclus in cheltuiala nu e dedus.

Din punct de vedere fiscal achizitiile in folosul personal al administratorului reprezinta venituri de natura impozabila pentru acesta fiind considerate venituri din alte surse conform art. 114 alin.1 si alin 2 lit h din codul fiscal, mai jos redat:

"(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 - Norme metodologice

(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
h) bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia;"

ART. 115 - Calculul impozitului si termenul de plata
(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. a) - k), precum si in normele metodologice elaborate in aplicarea art. 114.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.


(3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut."

Prin urmare, societatea va considera venit impozabil sumele platite pentru bunurile personale ale adminsitratorului si va calcula , declara si plati impozit pe venit din alte surse de 16% prin metoda sutei marite (considerand suma platita la furnizori suma neta )deoarece nu are cum sa retina la sursa impozitul.Impozitul calculat astfel este considerat cheltuiala nedeductibila fiscal.
Prin urmare, aceste achizitii sunt venituri impozabile pentru administrator conform art 114 alin.2 lit h. 
Faptul ca le considerati cheltuieli nedeductibile fiscal conform art 25 alin.4 lit d din codul fiscal nu are relevanta deoarece nu influenteaza impozitul datorat de 3% , societatea nu este platitoare de impozit pe profit.

Din punct de vedere contabil inregistrati sumele platite pe contul 6588 – alte cheltuieli de exploatare , inclusiv tva si impozitul il pe venit calculat si datorat il inregistarti astfel:
635nedeductibil = 446 

Plata impozit
446=5121


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016