Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie deseuri de la o persoana fizica colectoare. Cum se aplica impozitul pe venit?

30-Mai-2017
11683

In analiza de mai jos, facem referire la o societate colectoare de deseuri care cumparara deseuri de la o persoana fizica care la randul lor le cumpara de la alte persoane fizice. Aceste deseuri nu sunt din patrimonial personal (art. 62 lit. f) din Codul fiscal). Stabilim daca sunt venituri impozabile sumele platite de societatea colectoare catre persoana fizica care le vinde si daca societatea colectoare are obligatia sa retina si sa vireze impozitul de 16% pentru sumele platite catre persoana fizica care ii vinde deseurile colectate.

In mod normal, daca persoana fizica colecteaza deseuri de la alte persoane fizice si apoi le valorifica, inseamna ca face operatiuni cu titlu profesional si ar trebui sa se autorizeze (ca PFA, II) in baza OUG 44/2008 si sa se inregistreze fiscal, veniturile urmand a fi tratate ca venituri din activitati independente. Intr-o asemenea ipoteza societatea colectoare nu are nicio obligatie de natura de retinere la sursa a impozitului.

De altfel, la pct. 6 alin. 2 coroborat cu alin. 4 lit. b din Normele metodologice se precizeaza ca exercitarea unei unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din Codul fiscal, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri, acestea incluzand si activitati de cumparare efectuate in scopul revanzarii.

Daca persoana fizica nu este inregistrata fiscal ca desfasurand o activitatea independenta, societatea va trebui sa retina impozitul pe venit. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal sunt tratate ca "alte venituri" si impozitate ca atare in temeiul art. 114 alin. 2 lit. g din Codul fiscal si pct. 34 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare. Impozitul pe venit se retine la fiecare plata catre persoana fizica pe baza cotei de 16%, impozitul fiind final, dupa cum se prevede la art. 115 alin. 1 si 2 din Codul fiscal si se achita la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, potrivit art. 115 alin. 3 din Codul fiscal. In plus, platitorul de venit va depune si declaratia informativa anuala 205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, conform art. 132 din Codul fiscal.

Orice alte eventuale obligatii fiscale ale persoanei fizice (CASS-ul spre exemplu) nu privesc societatea platitoare de venit. De asemenea, riscul pentru tratarea activitatii desfasurate de persoana fizica ca avand caracter de continuitate este al persoanei fizice, nu al societatii care doar achizitioneaza deseurile de la acea persoana.



In concluzie, daca persoana fizica nu este autorizata si inregistrata fiscal, societatea va trebui sa-i retina impozitul pe veniturile din "alte surse" de 16%, nefiind aplicabila scutirea de la art. 62 lit. f din Codul fiscal conform celor precizate in intrebare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016