Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie fond comercial de la o persoana nerezidenta

28-Oct-2011
3559
Intrebare:

Societatea din Romania a achizitionat fondul de comert (clientela, know-how, retete produse etc.) in legatura cu o anumita marca, in decembrie 2010. In acelasi timp, societatea-mama din Germania a achizitionat marca respectiva. In Romania au fost discutii referitor la producerea si comercializarea de produse sub aceasta marca, insa acest lucru nu a fost definitivat, astfel incat in Cifra de Afaceri din Romania nu sunt cuprinse si venituri din vanzarea produselor sub acest brand. Fondul de comert insa este amortizat incepand din luna ianuarie, 2011. La ce risc fiscal se expune societatea in aceasta situatie (costuri, fara a avea venituri in contrapartida) si care sunt solutiile de prevenire a acestora?

Raspuns:

In opinia noastra, din punct de vedere al reglementarilor fiscale, aceste elemente ce sunt corect definite ca fond comercial, nu sunt recunoscute ca parte componenta a unei amortizari deductibile fiscal, conform art. 24 alin. (4) lit. c) coroborat cu art. 24 alin. (10) din Codul fiscal.

Astfel, potrivit reglementarilor contabile, fondul comercial se poate amortiza intr-o perioada de maxim 5 ani, chiar daca actele normative permit si prelungirea acesteia, conform pct. 83 alin. (4) lit. a)-b) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, insa din punct de vedere fiscal, amortizarea nu este recunoscuta deductibil fiscal, indiferent daca s-ar fi realizat sau nu venituri.


Consideram necesar sa va reamintim ca platile pentru aceste drepturi de proprietate intelectuala, efectuate catre o companie nerezidenta, sunt in sfera impozitului pe venitul nerezidentilor, conform art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal si reprezinta redevente de plata.

Din punctul de vedere al TVA, societatea din Romania realizeaza o achizitie de prestari de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, ce are locul prestarii in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, societatea din Romania trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) se inregistreaza in Registrul operatorilor intracomunitari, conform art. 158^2 din Codul fiscal;
b) plateste TVA prin aplicarea masurii de taxare inversa (articol contabil 4426 = 4427), conform art. 150 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal;
c) depune declaratia recapitulativa 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016