Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie imobil nedefalcat: cladire si teren. Tratament contabil si fiscal

08-Nov-2012
39783
Vom analiza mai jos cazul unei societati, neplatitoare de TVA, care achizitioneaza o cladire + teren de la o persoana fizica, achitarea urmand a se efectua prin credit bancar pe termen lung. S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare in care nu se specifica defalcat valoarea cladirii si a terenului. Vom stabili astfel daca va fi nevoie de o evaluare pentru a stabili valorile pentru teren si cladire.

Totodata, vom vedea cum intocmim monografia contabila si daca amrotizarea este integral deductibila in conditiile in care cladirea va fi utilizata ca sediu social.

Deoarece la achizitia mijlocului fix au fost efectuate unele cheltuieli, vom vedea daca se va majora valoarea mijlocului fix.

Raspuns:

Conform art. 1650 din Noul Cod civil , contractul de vinzare incheiat in forma autentica (la notar) consfinteste transmiterea dreptului de proprietate de la vinzator la cumparator a unui bun, in schimbul unui pret, pe care cumparatorul se obliga sa-l plateasca.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Prosumator aspecte fiscale si contabile Societatea noastra a instalat panouri fotovoltaice (puterea este de 60,2 MW). Sistemul va fi pus in functiune incepand cu 01.04.2025. Cu ce data trebuie sa se inregistreze platitor...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Energie regenerabila. Accize SRL are panouri solare. PPC emite in numele SRL, facturi pentru energia electrica produsa de SRL (pe factura scrie Energie activa livrata compensata cantitativ) si bagata in retea....citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Achizitie curs online. Deductibilitate cheltuiala Societate infiintata in decembrie 2024 achizitioneaza un curs online pentru activitatea pe care doreste sa o desfasoare (intocmirea rapoartelor de sustenabilitate) de la o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Refacturare cheltuieli Totusi, pentru prestarea serviciilor de asistenta juridica, prestatorul stabileste cu beneficiarul, ca acesta va suporta (pe langa onorariu), si cheltuielile cu deplasarile,...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Impozitul pe constructii Societatea utilizeaza, in baza unui contract de inchiriere, o cladire in care isi desfasoara activitatea. Cu acordul proprietarului s-au facut modernizari ale cladirii,...citeste mai mult


Deci, la data inscrisa in contract se inregistreaza in contabilitatea cumparatorului achizitia imobilelor:

231 = 462 - cu valoarea integrala a imobilelor stabilita in contract, datorata vanzatorului
si 231 = 401 - cu taxele si onorariul facturate de notar

La art. 51 alin. (1) teza a doua din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se prevede faptul ca in costul de achizitie al unui bun se cuprind si comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

Plata facturii catre notar:
401 = 5121 / 5311

Se utilizeaza contul 231 "Investitii in curs", deoarece la data contractului nu se cunosc valorile defalcate ale celor doua imobile. In Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la art. 93 alin. (2) se precizeaza:

"Terenurile si cladirile sunt active separabile si sunt contabilizate separat, chiar atunci cind sunt achizitionate impreuna."

Tot in aceste reglementari, la art. 113 alin. (1), dar si in codul fiscal , la art. 24 alin. (4) litera a), se stabileste faptul ca terenurile nu se amortizeaza.

Ca urmare, atit din punct de vedere contabil, cit si din punct de vedere fiscal este imperios necesar a se stabili valoarea defalcata pentru cele doua tipuri de imobile: cladire si teren, avind in vedere faptul ca amortizarea se va calcula doar pentru cladire, nu si pentru teren.

Stabilirea valorii pentru fiecare tip de imobil este importanta si ca urmare a faptului ca la Directia de taxe si impozite locale, pentru determinarea impozitelor, cladirea se declara pe baza valorii acesteia din contabilitate, iar terenul in functie de suprafata si de tipul acestuia: intravilan sau extravilan, pentru impunerea lui nefiind necesara valoarea.

Pentru stabilirea valorilor pe cele doua imobile va trebui efectuata o evaluare in acest sens de catre un evaluator independent, iar in raportul de evaluare va trebui mentionata destinatia evaluarii.

Plata vanzatorului din creditul bancar contractat, in luna octombrie:
462 = 162
Acest gen de inregistrare contabila, chiar daca nu este prevazuta in functiunea conturilor, poate fi inscrisa in manualul de politici contabile al firmei.

Dupa efectuarea evalurii, pe baza raportului de evaluare, se face inregistrarea in contabilitate a celor doua tipuri de imobile, astfel:
212 = 231 - cu valoarea cladirii
2111 = 231 - cu valoarea terenului

Suma ramasa in contul 231 reprezentind taxe si onorariu se repartizeaza asupra fiecarui imobil proportional cu ponderea valorii fiecarui imobil in totalul valorii:
- pondere cladire = valoare cladire / total valoare * 100
- suma taxelor si onorariul aferente cladirii = suma acestora * pondere cladire
- pondere teren = valoare teren / total valoare * 100
- suma taxelor si onorariul aferente terenului = suma acestora * pondere teren.

Inregistrarea in contabilitate a acestor sume, repartizate pe imobile:
- pt. cladire: 212 =231
- pt. teren: 2111 = 231

Amortizarea cladirii este deductibila la calculul impozitului pe profit, tinind cont de articolul 24 alin. (2) din Codul fiscal.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016