Achizitie intracomunitara. Cum se deduce TVA-ul aferent unei achizitii
Intrebare: In cazul achizitiei intracomunitare de medicamente, acestea urmand a fi livrate in Roma-nia cu valoare zero, pot sa deduc TVA-ul aferent achizitiei (?reverse charge?)? Precizez ca in cazul vanzarilor de medicamente, trebuiesc respectate prevederile OG 99/2000 referitoare la vanzarea sub cost: "Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a)- c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii . Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare".
Raspuns: In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca activitatile de comercializare a produselor medicamentoase si a dispozitivele medicale sunt exceptate de la aplicarea prevederilor O.G. nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, aprobata prin legea nr. 650/2002. Acest aspect este reglementat in mod expres prin art. 3 alin. (3) lit. a).
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Prevederile actului normativ mentionat sunt aplicabile doar produselor alimentare, nealimentare si serviciilor de piata enumerate strict enumerate prin anexa atasata actului respectiv. Acesta este motivul pentru care nu am inteles de ce prin intrebarea formulata ati precizat faptul ca trebuie respectate prevederile OG 99/2000 referitoare la vanzarea sub cost. Totusi, in situatia in care sunteti in posesia altei baze legale care face referire la acest act normativ, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect va rog sa aveti in vedere aspectele pe care le voi prezenta in continuare.
Din intrebarea formulata, am retinut faptul ca bunurile nu sunt acordate gratuit, ci sunt vandute cu o valoare "zero". Intre cele doua situatii distincte, respectiv acordarea gratuita si vanzarea cu valoarea "zero" exista diferente semnificative privind aplicarea tratamentului fiscal si contabil d.p.d.v. al TVA, dupa cum urmeaza:
- in cazul acordarii cu titlu gratuit:
In prima etapa, adica la momentul achizitiei intracomunitare de bunuri, se poate exercita dreptul de deducere a TVA din rulajul debitor al contului 4426 aferent aplicarii regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. In a doua etapa, la momentul livrarii bunurilor, daca punerea la dispozitie cu titlu gratuit are loc in alta perioada fiscala decat aceea in care a avut loc achizitia intracomunitara, vanzatorul are obligatia sa ajusteze suma TVA pentru care si-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei.
De exemplu, daca A.I.C. a avut loc in luna septembrie 2011 iar raportarea aplicarii regimului de taxare inversa s-a efectuat la randul 5 si 17 din decontul de TVA, ajustarea sumei TVA pentru bunurile acordate gratuit se efectueaza in luna octombrie 2011, la momentul vanzarii la valoarea zero. Ajustarea sumei TVA deduse se efectueaza prin colectarea TVA deoarece operatiunea este considerata asimilata unei livrari de bunuri in baza prevederilor art. 128 alin.(4) lit. b) conform caruia sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata ,, preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial".
In acest caz, operatiunea asimilata unei livrari de bunuri se raporteaza la randul 9 din decontul de TVA denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxa-bile cu cota 24%". Pentru operatiunea asimilata unei livrari de bunuri trebuie emisa autofactura, caz in care se colecteaza TVA la o baza de impozitare egala cu costul de achizitie a bunurilor pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA.
Daca la momentul achizitiei medicamentelor in luna septembrie 2011 se cunoaste faptul ca lo-tul respectiv de medicamente este destinat acordarii cu titlul gratuit, limitarea dreptului de deducere se evidentiaza la randul din 26 denumit "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1 SAU ART. 147 SI ART. 145^1?. Practic, din suma TVA deductibila de la randul 25 denumit "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 17 pana la rd. 23, cu exceptia celor de la rd. 17.1, 19.1 si 19.1.1) se scade suma TVA de la randul 17 denumit ,"Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)".
- in cazul aplicarii unei valori de vanzare "zero":
In situatia in care valoarea de vanzare a produsului la raft este "zero", fara intocmirea altor forma-litati, inseamna ca bunurile sunt acordate cu titlu gratuit. Din acest motiv, pentru a evita incadrarea o-peratiunii la "gratuitate" trebuie sa aveti in vedere ca vanzarea s-a efectuat cu plata la un anumit pret, comunicat cumparatorului prin afisare, dar la momentul vanzarii s-a acordat o reducere de pret de 100% astfel incat suma de plata este zero. Daca se acorda un discount de 100% nu inseamna ca va-loarea de vanzare a produsului este zero. Valoarea de vanzare este cea afisata pe produs in cazul pretului de vanzare cu amanuntul. Pentru vanzarea cu amanuntul este obligatorie utilizarea casei de marcat, situatie in care acest dispozitiv electronic nu poate fi setat pentru un pret zero. Astfel, in cadrul vanzarilor de bunuri cu amanuntul, pretul de vanzare preluat din nota de receptie trebuie afisat pe produs si marcat ca pozitie distincta pe bonul fiscal cu obligatia de a evidentia reducerea comerciala acordata in mod distinct pe bonul emis de casa electronica de marcat. Daca se ajunge la o suma zero de achitat, inseamna ca se acorda reduceri comerciale de 100% in cadrul unor campanii promotionale organizate in baza aceluiasi act normativ mentionat de dvs.
In cadrul vanzarilor cu ridicata, valoarea de vanzare trebuie evidentiata pe factura emisa, urmata de o pozitie distincta in care se evidentiaza reducerea acordata.
In aceasta situatie de acordare a reducerii de pret, indiferent de faptul ca vanzarea se efectueaza cu amanuntul sau cu ridicata, nu mai trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse deoarece operatiunea nu mai este asimilata unei livrari gratuite de bunuri.
Totusi, nu stiu daca legislatia aplicabila in domeniul farmaceutic va permite organizarea campaniilor promotionale in cadrul comertului prin farmacii.
Efectuarea unei livrari de bunuri pentru care suma de plata este zero nu poate fi asimilata unei vanzari in pierdere sau la un pret egal cu costul de achizitie, aspect care rezulta chiar din definitia re-glementata prin art. 17 "Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice van-zare la un pret egal sau inferior costului de achizitie".
De asemenea, vanzarea unor produse compensate 100% de catre C.N.A.S., nu poate fi echivalenta cu operatiunea de punere gratuita la dispozitia cumparatorului sau cu operatiunea asimilata unei livrari de bunuri.