Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara de servicii. Se modifica perioada fiscala?

11-Apr-2010
6939

Intrebare: Achizitia intracomunitara de servicii schimba perioada fiscala de raportare a TVA?

Specialistii dvs au raspuns pana acum contradictoriu in raspunsurile date in data de 31.03.2010 se spune DA si 26.03.2010 se spune NU

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: Intr-adevar, este vorba despre doua puncte de vedere diferite, inevitabile in conditiile acestei legislatii fiscale cu precizari "eliptice" referitoare la schimbarea perioadei fiscale pentru notiunea generala de "achizitii intracomunitare", fara a se preciza daca este vorba despre o achizitie intracomunitara de bunuri sau despre o achizitie intracomunitara de servicii.

Detalii referitoare la aceste doua operatiuni distincte nu sunt formulate direct prin Codul fiscal, dar acestea exista "indirect" prin ordinele de aplicare ale Codului fiscal. Acestea pot fi citite "printre randuri".

Astfel, personal, imi mentin punctul de vedere cu privire la faptul ca achizitia intracomunitara de servicii nu modifica perioada fiscala din trimestru in luna calendaristica. Aduc drept argument prevederile care se regasesc in urmatoarele doua acte normative:

- OMFP 1165/2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in M.Of. nr. 371 din 2 iunie 2009

- OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA publicat in M.of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010

Prin OMFP 1165/2009 este reglementat formularul cod 092 denumit "Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)", cod MFP: 14.13.01.11/a.i.".

Aceasta declaratie a fost introdusa prin OUG 34/2009 prin care s-a inserat un nou alineat (6^1) la art. 156^1 din Codul fiscal urmat inevitabil de alineat (6^2).

Prin acest ordin, la capitolul II punctul 6 se face precizarea ca "Persoana impozabila a carei perioada fiscala a devenit luna, ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri, nu mai are posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala, fiind obligata sa pastreze ca perioada fiscala luna si in anii urmatori.".

De asemenea, la capitolul III din cadrul aceluiasi OMFP cu privire la actualizarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor, pe baza informatiilor declarate in decontul de TVA, la punctul 2 litera d) se face referire la valoarea achizitiei intracomunitare taxabile in Romania si taxa aferenta, declarate la randul "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" din "Decontul de taxa pe valoarea adaugata".

In acest context, prin formularul de "DECIZIE privind actualizarea datelor din Registrul contribuabililor, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza achizitii intracomunitare taxabile in Romania" se regaseste paragraful urmator "Potrivit prevederilor aceluiasi articol, persoana impozabila in cazul careia perioada fiscala a devenit luna, ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, nu mai are posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala, fiind obligata sa pastreze ca perioada fiscala luna si in anii urmatori.".

Inca un argument "forte" in sustinerea acestei convingeri este reprezentat de prevederile alineatului (6^2) din cadrul articolului 156^1 conform caruia "Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.

Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. in acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6).".

Prin OMFP 7/2010 nu s-au adus modificari declaratiei cod 092, fiind reglementat doar formularul cod 091 denumit "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)", cod MFP 14.13.01.10.11/a.

Acest formular se utilizeaza doar de catre persoanele impozabile care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in baza articolului 153, dar sunt obligate sa se inregistreze doar pentru prestarea de servicii intracomunitare sau pentru primirea unor astfel de servicii.

In concluzie, in situatia in care s-ar fi urmarit schimbarea perioadei fiscale in cazul achizitiei de prestari de servicii, din trimestru calendaristic in luna calendaristica, s-ar fi modificat prevederile OMFP 1165/2009 cu privire la vectorul fiscal cod 092.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrie

    • Amnistia fiscala pentru anul 2024 a fost implementata prin OUG 107/2024 si prevede mai multe facilitati fiscale, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. Termenul limita pentru a beneficia de acestea este data de 25 noiembrie 2024. Amnistie fiscala 2024 - ce facilitati se acorda 1. anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; 2. anularea dobanzilor, penalitatilor si a...» citeste mai departe aici

  • OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcat

    • Se amana din nou aplicarea contraventiilor pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 125/2024. Prin actul normativ au fost introduse si alte obligatii de raportare. OUG 125/2024. Se amana pana la data de 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu aparate de marcat Reamintim ca prin OUG 115/2023 a fost amanata, pana la data de 1 octombrie 2024, aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru nedotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat...» citeste mai departe aici

  • Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF

    • ANAF Ialomita anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost publicata lista contribuabililor persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care, la finele trimestrului III 2024, nu mai inregistrau obligatii fiscale restante. Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop: a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 010: Cine o depune, termen si model de formular

    • Declaratia 010 reprezinta unul dintre formularele esentiale in relatia unei entitati cu autoritatile fiscale din Romania. Aceasta este utilizata atat pentru inregistrarea fiscala initiala a unei companii sau organizatii, cat si pentru notificarea oricaror modificari care intervin pe parcursul activitatii. In acest articol vom analiza cine este obligat sa depuna Declaratia 010, cum se completeaza si care sunt termenele limita pe care entitatile trebuie sa le respecte pentru a evita sanctiunile.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016