Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie servicii. Cum procedam in ce priveste impozitul pe nerezidenti?

14-Feb-2017
3850

In randurile de mai jos, avem cazul unei firme straine care trimite oameni in Romania pentru a verifica astfel calitatea produselor facute de societatea noastra. Aceasta societate trimite firmei romane in fiecare an certificat de rezidenta fiscala din statul strain. Vedem ce obligatii are firma romana, daca trebuie sa retina impozit de nerezidenti si sa inregistreze contractul la ANAF. De asemenea, vom vedea daca pentru impozitul pe nerezidenti conteaza perioada in care aceste persoane sunt in Romania.

Intrucat serviciile sunt prestate in Romania acestea sunt impozabile in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, indiferent de durata acestora.

Daca beneficiarul nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau daca impozitul este suportat de catre societatea din Romania aceasta are obligatia sa retina impozit la sursa aplicand cota de 16% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara in Formularul 100 si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.

Pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat societatea din Romania depune Declaratia informativa privind impozitul retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti.

Daca beneficiarul prezinta certificatul de rezidenta fiscala valabil la momentul realizarii veniturilor se aplica prevederile art. 7 din Conventia dintre Romania si Bulgaria:



"ART. 7
Profiturile din activitatea de afaceri

1. Profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitate de afaceri in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitate de afaceri in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent.

7. Cand profiturile includ elemente de venit care sunt tratate separat in alte articole ale prezentei conventii, atunci prevederile acelor articole nu sunt afectate de prevederile prezentului articol.
(......)".

In acest caz, in baza acestor prevederi platitorul de venit, societatea din Romania, nu are obligatia de a retine la sursa impozit pe veniturile nerezidentilor.

Intrucat servciile sunt prestate in Romania societatea are obligatia sa inregistreze contractul la organele fiscale prin depunerea declaratiei 017 "Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016