
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In analiza de mai jos, avem ca exemplu o persoana fizica romana care vinde catre o persoana juridica romana bunuri mobile (mobilier vechi) si care nu face parte din patrimoniul lui personal (au fost cumparate in scopul revanzarii). Vom vedea care sunt obligatiile declarative si cele fiscale (impozit pe venit, CASS, etc.) ale ambelor parti.
Potrivit art. 67 alin. (1) cu normele de aplicare din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, activitatile de cumparare efectuate de persoanele fizice in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente.
Pentru respectivele activitati de comert, persoana fizica se va autoriza la registrul comertului, va emite facturi si va tine contabilitate in sistem real.
Din punct de vedere declarativ, persoana juridica nu are obligatii, ea primid facturi pentru bunurile achizitionate pe care le va inregistra in contabilitate.
" Cod fiscal
ART. 67 - Definirea veniturilor din activitati independente
(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Norme metodologice:
6. (1) In aplicarea prevederilor art. 67 din Codul fiscal, se supun impozitului pe veniturile din activitati independente persoanele fizice care realizeaza aceste venituri in mod individual si/sau intr-o forma de asociere constituita potrivit dispozitiilor legale si care nu da nastere unei persoane juridice, in vederea desfasurarii de activitati in scopul obtinerii de venituri.
(4) Activitatile care genereaza venituri din activitati independente cuprinse in cadrul art. 67 alin. (1) din Codul fiscal sunt, cu titlu de exemplu:
b) activitati de cumparare efectuate in scopul revanzarii;"
Persoana fizica autorizata la registrul comertului va depune declaratia 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, conform instructiunilor prezentate mai jos. In baza acestei declaratii va primi decizie de impunere si va plati impozit pe venit anticipat, contributie sanatate si contributie pensie (va plati si contributie la pensie daca venitul estimat depaseste 35% din castigul salarial mediu brut).
"INSTRUCTIUNI de completare a formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit"
I. Depunerea declaratiei 1. Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, provenind din: a) activitati independente;
2. Formularul se utilizeaza pentru: a) declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere;
8. Termenul de depunere a declaratiei Declaratia se depune la organul fiscal competent, astfel:
a) in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente,
f) pana la data de 25 mai a anului de impunere, odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul contribuabililor care, in anul anterior, au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior;"
Anul urmator, pana pe 25 mai, persoana fizica va depune declaratia 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania". In baza acestei declaratii se va regulariza impozitul pe anul precedent si va primi o noua decizie de impunere.
Nota: In cazul in care s-a estimat un venit mai mare decat venitul realizat, impozitul platit in plus anticipat se returneaza. Contributiile platite in plus nu se returneaza.
"INSTRUCTIUNI privind completarea si depunerea formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", cod 14.13.01.13 1. Depunerea declaratiei Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: - activitati independente;
2. Termenul de depunere si organul fiscal competent 2.1. Termen de depunere: - anual, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului;"
In functie de caz, in anul urmator, persoana fizica va depune si formularul 392A sau 392B pana pe 25 februarie.
"392A Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ... (OPANAF 522/2016) Formular . Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la acea data este inferioara sumei de 220.000 lei. Nu se depune daca persoanele impozabile nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare. Se depune in format electronic si va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat."
"392B Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ... (OPANAF 522/2016) Formular . Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, nu erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a caror cifra de afaceri realizata la acea data, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 220.000 lei. Nu se depune in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat in anul de referinta livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare. Se depune, in format electronic, insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<