Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii de servicii intracomunitare de catre neplatitor de TVA. Ce obligatii are firma romana?

16-Iul-2014
30221
In analiza de azi, pornim de la o societate comerciala neplatitoare de TVA in Romania cu obiect de activitate pensiune. Societatea are incheiat un contract cu o firma care face rezervari online. Firma emite facturi catre societatea din Romania.

Facturile sunt fara TVA, dar pe facturi este mentionat ca "TVA-ul este supus regimului de taxare inversa ".

Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:

1. Firma din Romania trebuie sa se inregistreze numai pentru aceste prestari de servicii intracomunitare ca platitor de TVA?

2. In cazul unui raspuns afirmativ, care e procedura? Vor exista doua coduri de inregistrare (un cod cu TVA pentru prestari servicii intracomunitare primite din comunitate si unul fara TVA pentru servicii primare si prestate in Romania)?


3. Ce declaratii se depun in cazul de mai sus?

4. Care vor fi inregistrarile contabile?

Mentionam ca aveti obligatia sa va inscrieti in Registrul Operatorilor Intracomunitari inainte de derularea oricarei operatiuni intracomunitare, conform art. 158^2 din Codul fiscal. Pentru aceasta trebuie mai intai sa obtineti un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Pentru operatiunile derulate pe teritoriul Romaniei veti ramane in continuare neplatitor de TVA.

Veti avea intradevar 2 coduri de inregistrare : unul cu tva pentru prestarii servicii intracomunitare primite din comunitate si unul fara tva pentru servicii primate si prestate in Romania.

Veti proceda astfel:

- solicitati inscrierea in scopuri de TVA conform art. 153^1, alin. (1), litera c) completand declaratia 091" Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA / Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare (OPANAF 7/2010)".

- dupa obtinerea numarului de TVA pentru operatiuni intracomunitare, depuneti formularul 095" Cerere de inregistrare in / radiere din / Registrul operatorilor intracomunitari (OPANAF 1180/2012)"(impreuna cu o copie dupa nr. de TVA intracomunitar, cazierele judiciare ale asociatilor, timbre fiscale, si ce alte documente (imputernicire, copie CI, etc.) mai solicita administratia financiara la care sunteti arondati).

Obtinerea numarului valid de TVA intracomunitar si inscrierea in ROI trebuie sa se realizeze inainte de realizarea oricarei operatiuni intracomunitare (in cazul dvs. achizitie de servicii).

Veti transmite numarul valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare partenerilor dvs. din Olanda (si tuturor celorlati parteneri din spatiul comunitar cu care veti derula opertatiuni intracomunitare).

Furnizorii dvs. din spatiul comunitar trebuie de asemenea sa va comunice codul lor valid de TVA. Veti depune pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei declaratia recapitulativa 390VIES" Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (OPANAF 3162/2011)", mentionand operatiunea la codul S - achizitie intracomunitara de servicii.

Veti depune de asemenea la aceeasi data Decontul special de TVA 301, mentionand operatiunea la sectiunea Sectiunea 4.1 "Achiziții de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata.

TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal

"La primirea facturii de servicii de la furnizorul din Olanda veti inregistra:

628 = 401 cu suma facturata

Daca ati fi fost platitor de TVA si pe teritoriul Romaniei ati fi inregistrat taxarea inversa 4426 = 4427 cu suma facturata * 24%.
Dat fiind ca nu sunteti platitor de TVA , nu puteti face aceasta inregistrare , asa ca veti mentiona in decontul special de TVA la "Baza de impozitare" suma facturata si la "TVA datorat" calculati 24% la suma facturata. Acest TVA il veti achita pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a devenit exigibila TVA (data emiterii facturii).

Operatiunea se va inregistra : 635 = 4423

Si plata : 4423 = 5311/5121.

Cereti partenerului din Olanda sa va refaca facturile emise inainte de inscrierea in ROI si sa treaca pe factura TVA din Olanda, TVA pe care il veti da pe cheltuieli ca de pe orice alta factura.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016