Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii din UE si import produse accizabile. Cum autorizam activitatea?

11-Iul-2012
6567
Dezbatem mai jos situatia unei societati comerciale nou-infiintate in Romania care doreste sa importe bauturi alcoolice de la un furnizor membru UE. Vom vedea cum se va putea autoriza aceasta operatiune in conditiile in care momentan firma este neplatitoare de TVA.

Raspuns:

Sunt necesare de analizat mai multe situatii:
a) din punctul de vedere al accizei, pentru a avea dreptul sa efectueze achizitii intracomunitare de produse accizabile (bauturi alcoolice), societatea are obligatia sa se autorizeze ca “destinatar inregistrat", conform art. 206^29 din Codul fiscal, inainte de a efectua achizitiile intracomunitare de produse accizabile.

Societatea are obligatia platii accizei, in prima zi lucratoare receptiei produselor accizabile, conform art. 206^51 alin. (6) din Codul fiscal.

In cazul in care efectuati importuri de produse accizabile, si achitati obligatiile vamale in vama (accize, taxe vamale, TVA), nu se necesita autorizatie pentru achizitia de produse accizabile. Plata accizei se efectueaza la data depunerii declaratiei vamale de import, conform art. 206^51 alin. (3) din Codul fiscal. Tot la data depunerii declaratiei vamale de import se vor achita si celelalte obligatii vamale cum ar fi taxe vamale si TVA.

Daca efectuati importuri de produse accizabile, in regim suspensiv de acciza (acciza este suspendata la plata in vama), in acest caz se necesita autorizatie de “expeditor inregistrat", conform art. 206^3 pct. 14 din Codul fiscal, iar pentru obtinerea autorizatiei trebuie sa prezentati garantii in procentul de 100% al accizei suspendata la plata in vama.

b) din punctul de vedere al TVA, pana la atingerea plafonului de vanzari al cifrei de afaceri de 220000 lei pe an, conform art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, societatea pastreaza regimul de scutire de TVA la revanzarea produselor, insa are obligatii de inregistrare si plata de TVA datorata achizitiei, intracomunitare, respectiv:

-? societatea plateste TVA conform art. 126 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, pentru achizitia intracomunitara de produse accizabile; plata se va face in baza decontului de TVA 301 depus pana pe data de 25 a lunii urmatoare achizitiei, conform art. 156^3 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.

-? avand in vedere faptul ca veti presta servicii in favoarea unor alte persoane impozabile din alte state membre, aveti obligatia sa solicitati un cod special de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal. Facem precizarea ca potrivit art. 153^1 alin. (10) din Codul fiscal, acest cod de TVA nu va “transforma" in platitor de TVA, scopul codului special de TVA este numai pentru a fi comunicat funizorilor sau clientilor din alte state membre.

-? dupa cum ati precizat si dvs, societatea are obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari, atat pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, cat si pentru prestarile intracomunitare de servicii, conform art. 158^2 alin. (1) lit. c) - d) din Codul fiscal. Inregistrarea in ROI se efectueaza conform OpANAF 2101/2010, concomitent cu solicitarea codului special de TVA.

Procedura presupune in principal depunerea formularului 095 Cerere de inscriere in ROI, insotita de cazierele judiciale ale tuturor asociatilor ce detin mai mult de 5% din capitalul social al societatii, conform art. 152 alin. (15) din Codul fiscal. Se va refuza inregistrarea in ROI daca acesti asociati au inregistrate in cazier fapte de natura infractiunilor la regimul activitatilor economice si fiscale. Nu este necesara prezenta asociatului italian, ci cazierul acestuia.

-? ca si ultima obligatie a societatii, amintim si faptul ca dupa obtinerea codului special de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal, societatea va declara achizitiile si livrarile intracomunitare in favoarea beneficiarilor din alte state membre, in declaratia recapitulativa 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016