Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii intracomunitare. 3 studii de caz utile oricarui contabil

12-Sep-2023
7010
Achizitii intracomunitare. 3 studii de caz utile oricarui contabil

Achizitiile intracomunitare presupun tranzactii de bunuri intre tarile Uniunii Europene si este important ca firmele sa tina o contabilitate corecta in ceea ce le priveste. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz utile oricarui contribuabil care se confrunta cu spete privind aceste tipuri de achizitii.


Achizitii intracomunitare. 3 studii de caz utile oricarui contabil

Speta 1. TVA, achizitie intracomunitara de bunuri comandate online

Administratorul firmei a achizitionat online o aeroterma auto diesel de la o firma din Olanda cu cod valid de TVA. prin EMAG. Am primit factura in ron cu TVA din Olanda, respectiv 21%,valoare factura cu TVA 775 lei. Achizitia este considerata achizitie intracomunitara de bunuri?

Raspuns: 
Din detaliile prezentate, rezulta ca furnizorul din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda, a considerat operatiunea taxabila in Olanda prin colectarea TVA 21% in beneficiul bugetului de stat din Olanda desi cunostea faptul ca bunurile respective urmau a fi expediate/ transportate catre cumparatorul din Romania care i-a comunicat un cod valid de TVA in sistemul VIES. Prin comunicarea codului de TVA, cumparatorul din Romania si-a asumat responsabilitatea platii TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri cu locul in Romania, impozabile in Romania.

Deci, in situatia cumparatorul din Romania i-a comunicat furnizorului un cod valid de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Romania, cod valid in sistemul VIES, operatiunea reprezinta:

  • pentru furnizorul din Olanda: o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Olanda Deci, furnizorul din Olanda era obligat sa aplice regimul normal, considerand ca efectueaza o L.I.C. scutita de TVA in Olanda, aplicand prevederile art. 138 din Directiva CEE nr. 112/2016 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata prin care se prevede ca:

"(1) Statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau persoana care achizitioneaza bunurile sau in numele acestora, pentru o alta persoana impozabila sau pentru o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare intr-un alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor."

De asemenea, prin aceeasi directiva, se prevede ca obligatia de plata pentru o livrare intracomunitara de bunuri revine cumparatorului conform prevederilor art. 197
"( (1) TVA este datorata de persoana careia ii sunt livrate bunurile, in cazul in care se indeplinesc urmatoarele conditii:
(a) operatiunea taxabila este o livrare de bunuri efectuata in conformitate cu conditiile stabilite la articolul 141;
(b) persoana careia ii sunt livrate bunurile este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, identificata in scopuri de TVA in statul membru in care este efectuata livrarea;
(c) factura emisa de persoana impozabila nestabilita in statul membru in care este stabilita persoana careia ii sunt livrate bunurile este intocmita in conformitate cu capitolul 3 sectiunile 3 - 5. "

  • pentru cumparatorul din Romania: o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 deoarece locul achizitiei este in Romania conform prevederilor art. 276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” din Codul fiscal aplicabil in Romania, alin. (1) "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol

"13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. ......."

Obligatia impozitarii/taxarii achizitiei in Romania este reglementata prin art. 308 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin. (1) din Codul fiscal " (1) Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."

Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA, cumparatorul inregistrat in scopuri de TVA in regim normal in Romania conform prevederilor art. 316 este obligat sa respecte urmatoarele reguli:

  1. sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 utilizand cota standared TVA 19% asupra bazei de impozitare TVA inscrisa in lei (775 lei) de catre furnizorul intracomunitar, baza de impozitare a TVA formata atat din pretul bunurilor achizitionate, cat si din suma TVA colectata de catre furnizor, daca acesta nu corecteaza factura emisa initial prin stornarea acesteia si emiterea unei facturi corecte, fara TVA colectata in Olanda.

Prin aplicarea regimului de taxare inversa, cumparatorul din Romania respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6)."

In situatia in care furnizorul nu raspunde solicitarii cumparatorului de a corecta factura emisa, prin emiterea unei facturi corecte, considerand operatiunea scutita de TVA in Olanda, cumparatorul din Romania aplica regimul de taxare inversa la valoarea totala a facturii emise, inclusiv TVA colectata de furnizor, suma pentru care nu:

  • este permisa exercitarea dreptului de deducere in Romania;
  • se poate solicita restituirea TVA de catre autoritatea fiscala din Olanda prin intermediul formularului cod 318.

In acest caz, cumparatorul din Romania considera suma TVA colectata de catre furnizor drept n element al costului de achizitie al bunului, formand baza de impozitare a TVA asupra careia aplica regimul de taxare inversa utilizand cota standard TVA 19%.

2. sa raporteze valoarea achizitiei efectuate prin:
  • decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 cu report la randul 5.1 si 20.1“Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”,
  • prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A, in baza formularului reglementat prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".

 

 

Speta 2. Regim fiscal TVA achizitie intracomunitara de bunuri facturate de furnizor din stat tert, dar livrate din stat membru

Am facut o comanda pe o platforma online. Am dat codul de tva si ni s-a emis o factura in lei (250,50 lei) de catre o societate cu adresa in United Kingdom-Farnell (c/v 45,65 GPB), pe care avem tva 0, dar cu cod tva (VAT) trecut pe factura de Germania (DE284299742). Cum interpretam aceasta factura? Achizitie intracomunitara din Germania?


Raspuns:

Avand in vedere ca in factura emisa furnizorul a inscris codul de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Germania, inseamna ca expedierea bunurilor s-a efectuat de pe teritoriul Germaniei. In acest caz, operatiunea reprezinta pentru:

  • furnizorul din Germania: o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Germania, similar prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal aplicabil in Romania, armonizat cu prevederile art. 138 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata

"(1) Statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau persoana care achizitioneaza bunurile sau in numele acestora, pentru o alta persoana impozabila sau pentru o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare intr-un alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor."

De fapt, acest regim fiscal aplicat, respectiv regimul de scutire in Germania, trebuia mentionat de catre furnizor in factura emisa pe numele cumparatorului din Romania care i-a comunicat un cod de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Romania, cod valid in sistemul VIES.

  • cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania

asa cum este definita in Codul fiscal prin art. 273 completat cu prevederile din normele de aplicare ale acestui articol
"Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."

De asemenea, conform prevederilor art. 276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin. (1) "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol
"13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. ......."

Pentru achizitia intracomunitara efectuata, cumparatorul din Romania este obligat la plata TVA conform prevederilor art. 308 din Codul fiscal. Fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, in Romania, obligatia de plata se considera indeplinita in situatia in care se aplica regimul de taxare inversa reglementat prin art. 326.
Prevederile art. 308 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile art. 197 din Directiva CEE nr. 112/2006
"( (1) TVA este datorata de persoana careia ii sunt livrate bunurile, in cazul in care se indeplinesc urmatoarele conditii:
(a) operatiunea taxabila este o livrare de bunuri efectuata in conformitate cu conditiile stabilite la articolul 141;
(b) persoana careia ii sunt livrate bunurile este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, identificata in scopuri de TVA in statul membru in care este efectuata livrarea;
(c) factura emisa de persoana impozabila nestabilita in statul membru in care este stabilita persoana careia ii sunt livrate bunurile este intocmita in conformitate cu capitolul 3 sectiunile 3 - 5."

Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA, cumparatorul inregistrat in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, este obligat sa respecte urmatoarele reguli:

  • sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 utilizand cota TVA 19% asupra bazei de impozitare TVA determinata in lei prin utilizarea cursului de schimb valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, data facturii fiind data exigibilitatii TVA. Prin aplicarea regimului de taxare inversa se respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal

"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6).";

  • sa raporteze valoarea achizitiei prin:
  • decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 cu report la randul 5.1 si 20.1“Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”,
  • prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A, in baza formularului reglementat prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".

Pentru aplicarea acestui tratament fiscal d.p.d.v. al TVA, nu este relevant faptul ca factura s-a emis in lei, relevant fiind faptul ca furnizorul cu sediul activitatii economice in Marea Britanie:

  • a actionat in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Germania deoarece bunurile respective au fost expediate/transportate de pe teritoriul Germaniei;
  • a recunoscut in sistemul VIES validitatea codului de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania.

 

 

Speta 3. Achizitie intracomunitara cu livrare la clientul final si achizitie triunghiulara

Avem cazul in care avem o achizitie intracomunitara de bunuri, dar livrarea se face direct la client. Circuit factura AU-RO1-RO2, dar livrarea AU-RO2. Sunt implicatii distincte la D390? Sau declar ca la orice alta achizitie intracomunitara? Dar daca clientul final este din alta tara din UE? Cum declar atunci in 390? Multumesc frumos.


Raspuns: 

 

Achizitie intracomunitara cu livrare la clientul final
Potrivit art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Societatea dumneavoastra este cumparatorul care indica destinatia bunurilor, bunurile sunt transportate din alt stat membru in Romania, deci efectuati o achizitie intracomunitara in Romania (chiar daca bunurile nu ajung la sediul dumneavoastra).

Potrivit art. 275 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate.
Conform punctului 11 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in categoria bunurilor care nu sunt transportate sau expediate se cuprind orice alte bunuri mobile corporale care, desi sunt livrate, intre vanzator si cumparator nu exista relatie de transport.
Astfel, pe relatia intre furnizorul din UE si societatea dumneavoastra operatiunea este considerata o livrare cu transport (deci inregistrati si declarati o achizitie intracomunitara de bunuri si aplicati taxare inversa).
Pe relatia intre societatea dumneavoastra si clientul final din Romania operatiunea se considera o livrare fara transport cu locul in Romania.
Locul livrarii fiind in Romania, operatiunea este impozabila in Romania si intocmiti factura catre clientul C cu tva.

Achizitia marfurilor:
371 = 401
4426 = 4427
Vanzarea marfurilor:
4111 = %
707
4427
Scoaterea din evidenta a marfurilor vandute:
607 = 371


Achizitie intracomunitara triunghiulara
Aceasta operatiune se deruleaza intre 3 operatori economici din 3 state membre diferite si reprezinta o operatiunea triunghiulara si sunt aplicabile masuri de simplificare daca cei 3 operatori au cod valid de tva si daca transportul este organizat de primul sau al doilea operator (clientul nu se poate ocupa de transport).

Conform punctului 3 alin. (14) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa emita factura prevazuta la art. 319 din Codul fiscal, in care sa fie inscrise codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;
b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal urmatoarele date:
1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate.
Astfel, operatiunea se declara in formularul 300 la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile (randul 30), iar in formularul 390 cu codul T.

Achizitia marfurilor:
371 = 401
Vanzarea marfurilor:
4111 = 707
Scoaterea din evidenta a marfurilor vandute:
607 = 371

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrie

    • Amnistia fiscala pentru anul 2024 a fost implementata prin OUG 107/2024 si prevede mai multe facilitati fiscale, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. Termenul limita pentru a beneficia de acestea este data de 25 noiembrie 2024. Amnistie fiscala 2024 - ce facilitati se acorda 1. anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; 2. anularea dobanzilor, penalitatilor si a...» citeste mai departe aici

  • Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF

    • ANAF Ialomita anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost publicata lista contribuabililor persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care, la finele trimestrului III 2024, nu mai inregistrau obligatii fiscale restante. Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop: a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a...» citeste mai departe aici

  • OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcat

    • Se amana din nou aplicarea contraventiilor pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 125/2024. Prin actul normativ au fost introduse si alte obligatii de raportare. OUG 125/2024. Se amana pana la data de 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu aparate de marcat Reamintim ca prin OUG 115/2023 a fost amanata, pana la data de 1 octombrie 2024, aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru nedotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016