Achizitii intracomunitare de bunuri cu acordarea ulterioara a unui discont
Analizam mai jos cazul unei societati comerciale platitoare de TVA xaee achizitioneaza marfuri dintr-un stat membru UE. Factura este emisa in data de 10.10.2012, suma totala fiind de 300 euro. Pe factura se mentioneaza ca daca se va achita pana la 05.11.2012 va beneficia de un scont de 2%. Vom vedea cum se va inregistra acest scont si la ce curs se va inregistra venitul din sconturi obtinute.
Solutia consultantului:
In prima etapa, prin decontul de TVA aferent lunii octombrie 2012 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 noiembrie 2012, trebuie raportata achizitia intracomunitara de bunuri pentru suma totala de 300 euro. Pentru aceasta A.I.C. se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. lei/euro in vigoare la data la care factura a fost emisa de catre partenerul extern. De asemenea, operatiunea se raporteaza si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A, la aceiasi valoare in lei raportata prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18.
In a doua etapa, in situatia in care factura respectiva va fi achitata pana pe data de 5.11.2012, trebuie sa efectuati in luna noiembrie 2012 ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta A.I.C. raportate in luna octombrie 2012.
Pentru aceasta reducere de pret acordata ulterior livrarii, in lipsa unui document tip " credit note (nota de credit)" intocmit de catre furnizor in luna noiembrie 2012, este recomandabil sa emiteti o autofactura in care sa inscrieti, cu semnul minus reducerea acordata de furnizor conform mentiunii inscrise in factura emisa in data de 10.10.2012 (300 euro x 2% = 6 euro). Valoarea reducerii astfel calculate este echivalenta cu reducerea prin ajustare a bazei de impozitare a TVA al carui echivalent in lei se calculeaza prin utilizarea aceluiasi curs valutar in vigoare la data de 10.10.2012.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Ajustarea bazei de impozitare se inregistreaza contabil si se evidentiaza fiscal in luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei aferenta acestei operatiuni, altfel spus, in luna noiembrie 2012, in baza autofacturiu emise. Inregistrarile contabile care se efectueaza pentru scontul de 2 euro sunt urmatoarele:
- in negru:
401 = 609
"Furnizori" "Reduceri comerciale primite"
- in rosu:
4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"
sau in negru (in functie de facilitatile oferite de programul informatic de contabilitate) :
4427 = 4426
"TVA colectata" "TVA deductibila"
Pentru aceste inregistrari contabile, urmate de completarea evidentei fiscale am in vedere prevederile art. 138 lit. c) din Codul fiscal " Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:….
in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;" coroborate cu prevederile pct. 20. alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol "Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 148 lit. b) si art. 149 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 138 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare."
Pentru conversia in lei a bazei de impozitare a TVA in valuta aferente reducerii comerciale primite de la furnizor, trebuie sa utilizati acelasi curs valutar aplicat la momentul taxarii operatiunii initiale privind achizitia intracomunitara de bunuri efectuata in luna octombrie 2012, fara a utiliza cursul valutar in vigoare la data emiterii autofacturii. Trebuie retinuta reglementarea de la art. 134^2 alin. (3) care prevede " Taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138. Totusi, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
In luna noiembrie 2012 trebuie sa procedati dupa cum urmeaza:
1. evidentiati operatiunea cu semnul minus in jurnalele specifice de TVA, intocmite pentru luna noiembrie 2012, corespunzator inregistrarilor contabile efectuate, astfel:
- in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
- in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
Aceasta obligatie este reglementata prin OMFP 76/2010 in care se precizeaza faptul ca ajustarile se declara pentru luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei, conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal, respectiv in luna calendaristica in care regularizarea a fost comunicata clientului. Comunicarea este echivalenta cu mentiunea inscrisa in factura din 10.10.2012, fara alte formalitati.
2. raportati cu semnul minus informatiile preluate din evidenta fiscala in:
- declaratia cod 390 cu simbolul A completata pentru luna noiembrie 2012, fara a intocmi declaratia rectificativa pentru luna octombrie 2012;
- decontul de TVA cod 300 completat pentru luna noiembrie 2012 la urmatoarele randuri:
- randul 5 denumit "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit " "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara. Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 401. "Furnizori" iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427;
- randul 18 cu preluarea sumei la randul 18.1 . Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 609 "Reduceri comerciale primite" iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426.
Prin OMFP 3665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" se prevede ca la randul 5 si 18 se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie bunuri de la furnizor cu cod TVA anulat din oficiu
Intrebare: Societatea (A) deruleaza un contract de furnizare produse cu operatorul economic (B), caruia i-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, conform dispozitiilor art. 316, alin. 11, litera c) din Legea 227/2015. (Mentionam ca, la data acestei solicitari, B figureaza in continuare cu inregistrarea anulata, iar valoarea contractului incheiat intre A si B este cu TVA inclus, conform prevederilor legale). In urma furnizarii produselor, B emite factura catre A cu aplicarea cotei de TVA,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regularizare dividende interimare
Intrebare: In anul 2023, asociatul a retras dividende in suma de 400.000 lei, suma inregistrata in debitul contului 463. La 31.12.2023, firma a inregistrat un profit de doar 300.000 lei si au fost efectuate urmatoarele inregistrari contabile: 121 = 1171 300.000 lei 1171 = 457 300.000 lei 457 = 463 300.000 lei In debitul contului 463 a ramas suma de 100.000 lei, suma care ar fi trebuit acoperita din profitul anului 2024. Insa, la 31.12.2024, firma a inregistrat un profit de doar 70.000 lei, practic firma ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regimul TVA pentru refacturarea taxelor achitate la ONRC in numele si contul beneficiarului
Intrebare: O societate, platitoare de TVA, desfasoara activitate de consultanta, in mare parte constand in infiintari/raderi firme, obtinerea certificatelor de la ONRC, alte servicii in relatia cu Registrul Comertului. Pe langa serviciile de consultanta facturate cu TVA, prestatorul mai refactureaza taxele platite la ONRC, care sunt scutite de TVA si nu reprezinta servicii accesorii. Serviciile refacturate constand in taxele platite la ONRC pentru beneficiar pot fi in regim de scutire din punctul de vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Livrare bun second-hand. Regim TVA si e-Transport
Intrebare: Societatea FLY vinde catre o societate din Portugalia (cod valid de TVA - VIES) un autovehicul second-hand achizitionat de la persoana fizica. Mentionam ca societatea FLY aplica regimul marjei pentru bunuri second-hand (notificare ANAF). Pe factura emisa mentionam si regimul marjei (TVA inclus si nedeductibil) si taxare inversa? In aceste conditii, emitem si factura pentru depozit TVA (aplicat la regimul marjei) si restituim TVA cand primim dovada inmatricularii? Cum sau daca declaram factura in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Amortizare autoturisme reducere activitate
Intrebare: O societate are in stocul de imobilizari 5 autoturisme pentru care a dedus integral TVA si a inregistrat amortizare fiscala integrala, intrucat acestea au fost utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice pentru departamentele de achizitii si vanzari. Autoturismele au fost achizitionate in anul 2022. In anul 2024, s-a redus atat activitatea economica, cat si numarul persoanelor angajate. In aceste conditii, amortizarea autoturismelor mai este deductibila din punct de vedere fiscal? Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<