
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Prin O.A.N.A.F. nr. 2.906/2018 a fost aprobata Procedura de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributie individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala.
Ordinul reglementeaza dispozitiile generale de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributie individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala, procedura derulata la nivelul organelor fiscale centrale competente privind acordarea bonificatiei precum si dispozitii privind modalitatea de transfer de la bugetul de stat a valorii bonificatiei acordate la plata contributiei individuale de asigurari sociale.
Sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuala pentru care se acorda bonificatie, sunt urmatoarele:
a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017;
b) contributia individuala de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017;
c) contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017.
Valoarea bonificatiei reprezinta suma rezultata din aplicarea unui procent de 10% asupra sumelor de plata stabilite prin deciziile de impunere anuala. Cu aceasta valoare se diminueaza suma de plata a obligatiilor fiscale stabilite prin deciziile de impunere anuale comunicate persoanelor fizice.
Bonificatia se acorda cu conditia ca diferenta dintre sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuala si valoarea bonificatiei, sa fie achitata integral astfel:
In situatia in care suma platita nu acopera sumele stabilite prin deciziile de impunere anuala, bonificatia se acorda numai pentru sumele platite integral aferente acelor decizii de impunere anuala care indeplinesc conditia privind achitarea integrala.
In situatia in care persoanele fizice inregistreaza si alte obligatii fiscale restante, decat cele stabilite prin deciziile de impunere anuala, sumele platite vor stinge obligatiile fiscale in ordinea prevazuta de art. 165 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, urmand ca sumele ramase nestinse sa fie avute in vedere la acordarea bonificatiei.
Organul fiscal central competent instiinteaza persoana fizica cu privire la acordarea bonificatiei pana la data de 31 august 2019. In situatia in care, ulterior acestei date persoanele fizice considera ca indeplinesc conditiile de acordare a bonificatiei si nu au fost instiintate in acest sens, se pot adresa organelor fiscale centrale competente in vederea acordarii bonificatiei. Organele fiscale centrale competente analizeaza situatia fiscala, precum si solicitarile depuse de persoanele fizice si instiinteaza persoanele cu privire la acordarea sau neacordarea bonificatiei.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Impozitul pe cladiri (dupa vanzare) care se recupereaza de la cumparator, se factureaza cu tva sau nu? Este un accesoriu al livrarii sau este o refacturare de cheltuieli?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere fiscal, tichetele cadou oferite angajatilor cu ocazia zilei de nastere? Pot fi considerate acestea cheltuieli sociale daca sunt mentionate in regulamentul intern sau este necesar un contract...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<