
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov, a publicat recent un material informativ cu privire la acordarea bonificatiilor pentru impozitul pe venit si contributiile sociale aferente anului 2019 declarate de persoanele fizice prin Declaratia unica conform prevederilor OUG nr. 69/2020 si Ordinului ANAF 1107/2020.
1. Persoanele fizice beneficiaza de o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019 daca:
-TOATE aceste obligatii fiscale se sting prin plata sau compensare, integral pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv si
-bonificatiile sunt evidentiate in noul format al Declaratiei Unice aprobat prin ordinul ANAF nr. 1107/2020 ( NOUA DU)
2. Persoanele fizice beneficiaza de o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, CAS si CASS, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019 daca:
-depun NOUA DU prin mijloace electronice de transmitere la distanta (ONLINE) pana la 30 iunie 2020 inclusiv si
-TOATE obligatiile fiscale se sting integral pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
Chiar daca persoanele fizice au depus VECHEA DU (Formatul Declaratiei unice pentru definitivarea obligatiilor anului 2019 aprobat prin Ordinul ANAF nr. 139/2020, anterior modificarilor aduse de Ordinul ANAF 1107/2020) in format hartie, se acorda bonificatia pentru depunerea online daca NOUA DU se depune online.
In cazul in care plata obligatiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost efectuata pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 69/2020 (14.05.2020) sau uleterior acestei date, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2020 inclusiv, aceasta se ia in considerare pentru acordarea bonificatiilor.
Sumele achitate in plus fata de obligatiile fiscale de plata aferente anului 2019 se compenseaza sau se restituie, dupa caz.
NOU fata de bonificatiile anului 2018:
-Bonificatia pentru achitarea la termen se acorda global asupra obligatiilor datorate ( impozit pe venit, CAS, CASS, dupa caz) daca toate acestea sunt stinse la termen.
-In nicio situatie organul fiscal nu acorda din oficiu bonificatiile, acestea trebuind sa fie declarate de persoanele fizice in NOUA DU
-Bonificatia pentru depunerea online se poate obtine doar daca se indeplinesc conditiile pentru obtinerea bonificatiei pentru plata (in cazul depunerii online a NOII DU persoanele fizice vor putea beneficia de bonificatii de 10% din totalul obligatiilor daca acestea vor fi stinse la termen.
-Beneficiaza de bonificatii si persoanele care au obligatia declararii obligatiilor fiscale doar dupa incheierea anului in care acestea sunt obtinute (persoanele care obtin venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din strainatate, venituri din alte surse, care nu au obligatia estimarii veniturilor in cursul anului in care acestea sunt obtinute)
-Beneficiaza de bonificatii si persoanele fara venituri care au optat in anul 2019 pentru plata CASS
Declararea bonificatiilor in NOUA DU
1. Contribuabilii care:
-au obligatia declararii obligatiilor fiscale prin completarea capitolului I din DU si
-care nu au depus anul acesta VECHEA DU pentru veniturile realizate in anul 2019 completeaza NOUA DU, bifand sectiunile si subsectiunile aferente veniturilor realizate (Capitolul I), precum si sectiunea 5, subsectiunea 1
2. Contribuabilii care:
-au obligatia declararii obligatiilor fiscale prin completarea capitolului I din DU si
-au depus deja VECHEA DU pentru veniturile realizate in anul 2019 si
-doresc obtinerea bonificatiei/bonificatiilor bifeaza, la lit. B «Date privind sectiunile completate», la capitolul I din formular, casuta «Declaratie rectificativa privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei», bifeaza si completeaza exclusiv sectiunea 5, subsectiunea 1
3. Contribuabilii care:
-au depus deja VECHEA DU si
- rectifica datele declarate anterior in formular la Capitolul I si
-doresc obtinerea bonificatiei/bonificatiilor
bifeaza casuta «Declaratie rectificativa privind Capitolul I» de la lit. B «Date privind sectiunile completate», capitolul I din formular, precum si sectiunea 5, subsectiunea 1, iar corectarea informatiilor prevazute de formular se face potrivit regulilor generale de rectificare a acestuia.
4. Contribuabilii care:
-aveau in anul 2019 numai obligatia depunerii declaratiei unice estimative (formularul prevazut la art. 120 din Codul fiscal pentru obligatii fiscale datorate pentru anul 2019 - au obtinut venituri din chirii in lei, venituri din activitati independente impuse la norma de venit, alte venituri impuse la norma de venit) si
-doresc obtinerea bonificatiei/bonificatiilor
bifeaza, la lit. B «Date privind sectiunile completate», la capitolul I din formular, casuta «Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal» si bifeaza si completeaza exclusiv sectiunea 5, subsectiunea 2.
5. Contribuabilii care:
-au optat in anul 2019 pentru plata CAS si/sau CASS potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal (au obtinut venituri sub plafon sau sunt persoane fara venituri, in cazul CASS) si
-doresc obtinerea bonificatiei/bonificatiilor
bifeaza, la lit. B «Date privind sectiunile completate», la capitolul I din formular, casuta «Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care au optat pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal» si bifeaza si completeaza rubricile aferente CAS si/sau CASS, dupa caz, de la sectiunea 5, subsectiunea 2, capitolul I din formular.
6. Contribuabilii care:
-aveau in anul 2019 numai obligatia depunerii declaratiei unice estimative (formularului prevazut la art. 120 din Codul fiscal) pentru anumite obligatii fiscale datorate pentru anul 2019, si
-care au obligatia declararii altor obligatii fiscale prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I, si
-doresc obtinerea bonificatiei/bonificatiilor
- bifeaza, la lit. B «Date privind sectiunile completate», la capitolul I din formular, casuta «Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal» si/sau casuta «Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care au optat pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal», precum si una casutele «Declaratie rectificativa privind Capitolul I», sau «Declaratie rectificativa privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei», dupa caz;
-bifeaza si completeaza in mod corespunzator subsectiunile 1 si 2 de la sectiunea 5, capitolul I al formularului, pentru obligatiile fiscale stabilite prin declaratia prevazuta la art. 122 din Codul fiscal, respectiv pentru obligatiile stabilite prin declaratia prevazuta la art. 120 din Codul fiscal.
7. Pentru alte situatii decat cele prevazute mai sus, in vederea aplicarii bonificatiei/bonificatiilor, contribuabilii bifeaza casuta/casutele corespunzatoare din formular si completeaza sectiunile/subsectiunile de la capitolul I, in functie de situatia fiscala a fiecaruia.
Nota:
Sectiunea 5, Subsectiunea 1 = «Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venit realizat si contributiile sociale datorate, pentru anul 2019»
Sectiunea 5, Subsectiunea 2 = «Sumarul obligatiilor datorate de persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal, precum si de persoanele fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal»
BAZA LEGALA:
- OUG nr. 69/2020, capitolul I, art. II;
- Ordinul ANAF nr. 1107/2020 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice;
- Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 167. art. 168;
- Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Impozitul pe cladiri (dupa vanzare) care se recupereaza de la cumparator, se factureaza cu tva sau nu? Este un accesoriu al livrarii sau este o refacturare de cheltuieli?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Cum se trateaza din punct de vedere fiscal, tichetele cadou oferite angajatilor cu ocazia zilei de nastere? Pot fi considerate acestea cheltuieli sociale daca sunt mentionate in regulamentul intern sau este necesar un contract...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<