Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Adaosul comercial sau marja comerciala. Aspecte de retinut

19-Iun-2014
47352
In randurile urmatoare, vom furniza cateva aspecte esentiale in ce priveste adaosul comercial sau marja comerciala, tinand cont de o societate care are ca obiect de activitate comertul en-gros si care nu foloseste contul 378"Diferente de pret la marfuri".

O definitie legiferata a acestor notiuni nu prea exista. Adaosul comercial, dupa cum ii spune si numele, este un plus care se adauga la ceva (la pretul de cumparare) in procesul de comercalizare a marfurilor.

Astfel, la pretul de cumparare se aplica un plus, un adaos si rezulta pretul de vinzare. In comertul cu amanuntul, acest adaos este inregistrat distinct, cu ajutorul contului 378, in timp ce in comertul cu ridicata, acest adaos nu este inregistrat distinct, ci este determinat ca diferenta dintre pretul de vinzare (evidentiat in contul 707) si pretul de cumparare (evidentiat in contul 607).

Din adaosul comercial se scad celelalte cheltuieli efectuate de societate (cu salariile, utilitatile, chiria etc), rezultind profitul brut al firmei.

In activitatea de productie se utilizeaza notiunea de marja de profit (sau marja comerciala), care reprezinta plusul care se adunala costul de total al unui produs, rezultind pretul sau de vinzare.


Astfel, din contul 701, care rezezinta valoarea la pret de vinzare a produselor fabricate de societate, se scade rulajul debitor al contului 711 (care reprezinta costul total al produsului), obtinindu-se marja de profit.

In general, in costul unui produs fabricat de societate trebuie incluse toate cheltuielile care contrubuie la obtinerea produsului respectiv.

Din marja de profit se scad si alte cheltuieli neincluse in costul produsului, rezultind profitul brut al societatii.

In activitatea de servicii, la costul de "productie" al serviciului respectiv se adauga o marja (se pune un adaos) pentru a rezulta tariful serviciului respectiv.

Din tariful serviciului se scad cheltuielile ocazionate de prestarea serviciului, rezultind profituil brut al societatii.

Rezulta ca din punct de vedere contabil, adaosul comercial (marja comerciala) nu se confunda cu profitul firmei.

Din punct de vedere fiscal (al TVA), avem urmatoarele doua definitii in codul fiscal, care se aplica si in planul comercial si contabil:

- la art. 152^1 alin.(4):

"marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile."

- art. 152^2 alin. (1) litera g):

"g) marja profitului este diferenta dintre pretul de vinzare aplicat de persoana impozabila revinzatoare si pretul de cumparare, ..."

Si din aceste definitii fiscale observam ca marja este "un plus" care se adauga unui cost initial (unui pret de cumparare), obtinindu-se un pret de vanzare.

O definitie ar putea fi urmatoarea: adaosul comercial (marja comerciala sau marja profitului) reprezinta diferenta dintre valoarea de vinzare a serviciilor prestate / bunurilor produse si marfurilor comercializate de o societate si costurile de achizitie / costurile de productie ale acestora, cu scopul acoperirii unor cheltuieli de functionare a unitatii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016