Raportul Special
realizat de specialisti
Stimate administrator/contabil,
Zilnic in mass media explodeaza stiri despre infractiuni de evaziune fiscala de milioane de euro prejudicii aduse STATULUI, urmate de masuri preventive si asiguratorii in randul administratorilor unor societati comerciale. A cui e vina pentru nedeclararea unor venituri sau inregistrarea in contabilitatea a unor cheltuieli fictive, in baza unor documente false sau in lipsa unor documente justificative? Administratorul striga „contabilul!”, iar contabilul arata incriminator spre administrator: ”era datoria lui sa verifice!”. Cine e vinovat?
In mod normal...
Cand niste oameni se aduna laolalta intr-o societate comerciala, o fac cu un scop, avand in minte un plan de dezvoltare, niste tinte de atins. Lucreaza toti, in consens, pentru atingerea lor, respectand cadrul legislativ. Pana aici toate bune si frumoase! Aceasta e normalitatea si este valabila pretutindeni!
Numai la noi, NU!
La noi, administratorul si contabilul arata acuzator unul catre celalalt, aruncand fiecare vina in carca celuilalt! Cat de benefica poate fi aceasta situatie pentru economia societatii comerciale mai sus pomenite? Cat de expusa repercusiunilor legii devine ea din cauza incapacitatii administratorului / contabilului de:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja!Click AICI»
EVITATI AMENZI USTURATOARE sau ANI de INCHISOARE!
Deoarece in Redactia pentru Fiscalitate a Editurii Rentrop&Straton intrebarile contabililor si administratorilor, privind atributiile si responsabilitatile ce le revin conform legislatiei in vigoare, curg rauri-rauri, am solicitat ajutorul unui specialist pentru solutionarea acestora si pentru lamurirea intregului context.Astfel a luat nastere lucrarea pe Stick sau in format PDF, online, disponibila in www.rsonline.ro:
Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal? care sintetizeaza pentru dvs., coroboreaza, explica si exemplifica, la modul cel mai clar cu putinta legislatia fiscala in vigoare.
TOT ceea ce legea va cere in calitatea dvs. de administrator sau contabil. Astfel sunteti ferit de:
-necunoasterea aspectelor legislative care va privesc;
-erori in aplicarea legii;
-amenzi de zeci de mii de lei sau chiar inchisoare!
DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja! Click AICI»
Relatia perfecta administrator - contabil – cea mai buna protectie in fata organelor de control!
Stimate administrator/ contabil va vine sa credeti ca…
Legea contabilitatii nr. 82/1991, art. 10, alineatul (1) prevede ca:
„Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.”?
In consecinta, chiar daca directorul economic sau contabilul sef cu personalul din subordine (daca exista) intocmesc documentele fiscal-contabile justificative, administratorul este cel care raspunde de organizarea si conducerea contabilitatii. Directorul economic sau contabilul sef raspund pentru nerespectarea reglementarilor contabile. Va vine sa credeti? Pai… sa credeti, ca asa spune legea!
In plus, potrivit art. 30 din aceeasi lege:
„Situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 11 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.”
DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja! Click AICI»
Sunt doar doua dintre cele mai controversate si disputate aspecte privind atributiile si raspunderile care revin atat administratorilor cat si contabililor.
Lucrarea Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal? clarifica pentru dvs.
Cadrul legal in vigoare:
Legea Contabilitatii
Codul Fiscal
Codul de Procedura Fiscala
Legea Societatilor Comerciale nr. 31/1990
Din zona de administrare:
- ce este un administrator;
-ce conditii trebuie sa indeplineasca;
-ce tipuri de atributii ii revin, in ce constau acestea;
- administratorul - raspunderea civila, contraventionala sau penala;
- catre cine raspunde adminstratorul - stat sau societatea comerciala pe care o gestioneaza;
- ce prioritati in aplicarea legii ii revin;
- care sunt riscurile la care se expune incalcand legea.
Din zona de contabilitate:
-ce este contabilul
- ce conditii trebuie sa indeplineasca
- ce tipuri de atributii ii revin, in ce constau acestea
- ce raspunderi are
- fata de cine raspunde
- raspunderile materiale sau penale care-i revin
- fata de cine raspundem
- la ce se expune incalcand / nerespectandu-si obligatiunile impuse prin lege sau prin politicile contabile ale societatii comerciale pentru care lucreaza.
DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja! cLICK aici»
Amenda sau pedeapsa cu inchisoarea?
Cat de importanta este cunoasterea granitelor responsbilitatilor care va revin Conteaza intr-adevar? Noi spunem ca e VITAL! Pentru ca exista astfel de situatii, in care omul vrea sa stie ce-l asteapta:
“Buna ziua... am o problema... presedintele unei societati cu capital privat 100%, unde eu sunt angajat pe functie de contabil-sef nu vrea sa inteleaga ca secretara/casier (cumul de functii) trebuie angajata cu CIM si domnia sa cu contract de mandat si aceeasi situatie si pentru cenzor. Asa mi se pare corect. Degeaba vin cu argumente din legislatie. Eu sunt angajat cu CIM, dar toti ceilalti au fost angajati din anul 2010 prin conventie civila de prestari servicii. [...] Cu toate ca atrag atentia presedintelui ca suntem pasibili de amenda si nu e corect modul de angajare, acesta insista ca "isi asuma intreaga raspundere", ca nu e problema mea. Doresc sa mentionez ca atat presedintele, secretara/casiera si cenzorul sunt pensionari (limita de varsta). Conform legii contabilitatii (L82/1991 la Art.10) contabilul-sef este responsabil pentru "reglementarile contabile". Pana unde se intinde responsabilitatea mea de fapt? Ma pot prevala de faptul ca presedintele "isi asuma intreaga responsabilitate" sau indiferent ce sustine domnia sa este si responsabilitatea mea aici si sunt pasibil de contraventie sau chiar penal?”
Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea "Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?"!
In lucrare gasiti raspunsuri complete, exemplificate prin studii de caz relevante, insotite de temeiuri legale in vigoare, la intrebari precum:
Cine poarta raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii unei societati comerciale?
Care sunt atributiile persoanei responsabile cu tinerea contabilitatii unei societati comerciale si intocmirea situatiilor financiare?
In ce conditii se atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala a administratorului / contabilului unei societati?
De ce, in ultima perioada, administratorul raspunde cu patrimoniul propriu pentru neindeplinirea obligatiilor fiscale datorate catre bugetul de stat de catre societatea pe care o administreaza? Cum poate evita acest dezastru?
De ce are nevoie administratorul de un consultant fiscal? Cum il ajuta sa depaseasca situatiile critice, sa evite greselile care atrag raspunderea civila sau penala a acestuia?
Care sunt articolele din Legea societatilor comerciale a caror incalcare poate atrage administratorilor pedepse diferentiate in functie de gradul de pericol social al faptelor incriminate?
Sunt doar cateva dintre problemele ale caror rezolvari le puteti gasi in lucrarea "Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?"!
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Comisia Europeana a dat o amenda record: 2,93 miliarde euro pentru cartel de fixare a preturilorLicitatii trucate. Ancheta deschisa de Consiliul Concurentei vizeaza 13 companiiFara poprire pe conturi! Anuntul facut de ministrul finantelorOG 39/2015. Noile modificari privind cazierul fiscalPrevenirea si combaterea spalarii banilor: Obligatii, proceduri si sanctiuni noi in 2020Ultimele articole
Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt AMENZIle pentru nerespectarea legiiE-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaE-Factura, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmeleNoutati fiscale 2025. Care este regimul AMENZIlor in sistemul e-TVAControale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscaleSfaturi de la experti
Regimul de declarare al D112 in 2025. Independenta fata de perioada fiscala pentru TVA
Intrebare: O societate comerciala s-a infiintat in luna august 2024 si s-a declarat platitoare de TVA de la infiintare. Pana la data de 31.12.2024 a avut o cifra de 178.000 lei. In aceasta situatie se recalculeaza cifra de afaceri pentru a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Salariat angajat cu o ora pe saptamana
Intrebare: Nu am primit raspuns la intrebarea mea. Cate zileore de odihna ii revin la o norma de lucru de 1 orasaptamana, respectiv ziua de vineri? In raspuns s-a evidentiat cu titlu de exemplu 5 zile la care s-a calculat indenizatia de CO.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Plafoane incasari si plati in numerar 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legii
Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025
Rezerva legala. Cand se constituie, cum se calculeaza si studii de caz practice
Accize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acesta
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA