Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?

29-Sep-2021
6104
Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?

Stimate administrator/contabil,

Zilnic in mass media explodeaza stiri despre infractiuni de evaziune fiscala de milioane de euro prejudicii aduse STATULUI, urmate de masuri preventive si asiguratorii in randul administratorilor unor societati comerciale. A cui e vina pentru nedeclararea unor venituri sau inregistrarea in contabilitatea a unor cheltuieli fictive, in baza unor documente false sau in lipsa unor documente justificative? Administratorul striga „contabilul!”, iar contabilul arata incriminator spre administrator: ”era datoria lui sa verifice!”. Cine e vinovat?

In mod normal...

Cand niste oameni se aduna laolalta intr-o societate comerciala, o fac cu un scop, avand in minte un plan de dezvoltare, niste tinte de atins. Lucreaza toti, in consens, pentru atingerea lor, respectand cadrul legislativ. Pana aici toate bune si frumoase! Aceasta e normalitatea si este valabila pretutindeni!

Numai la noi, NU! 

La noi, administratorul si contabilul arata acuzator unul catre celalalt, aruncand fiecare vina in carca celuilalt! Cat de benefica poate fi aceasta situatie pentru economia societatii comerciale mai sus pomenite? Cat de expusa repercusiunilor legii devine ea din cauza incapacitatii administratorului / contabilului de:


 • a sti ce presupune functia pe care o ocupa, conform legislatiei in vigoare;
 • a cunoaste in totalitate atributiile ce-i revin, conform legislatiei in vigoare;
 • a sti care-i sunt raspunderile materiale sau penale de care este pasibil la incalcarea legii?

DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja!Click AICI»


EVITATI AMENZI USTURATOARE sau ANI de INCHISOARE!
 

Deoarece in Redactia pentru Fiscalitate a Editurii Rentrop&Straton intrebarile contabililor si administratorilor, privind atributiile si responsabilitatile ce le revin conform legislatiei in vigoare, curg rauri-rauri, am solicitat ajutorul unui specialist pentru solutionarea acestora si pentru lamurirea intregului context.Astfel a luat nastere lucrarea pe Stick sau in format PDF, online, disponibila in www.rsonline.ro:

Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal? care sintetizeaza pentru dvs., coroboreaza, explica si exemplifica, la modul cel mai clar cu putinta legislatia fiscala in vigoare.

TOT ceea ce legea va cere in calitatea dvs. de administrator sau contabil. Astfel sunteti ferit de:

-necunoasterea aspectelor legislative care va privesc;
-erori in aplicarea legii;
-amenzi de zeci de mii de lei sau chiar inchisoare!

DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja! Click AICI»

Relatia perfecta administrator - contabil – cea mai buna protectie in fata organelor de control!
Stimate administrator/ contabil va vine sa credeti ca…

Legea contabilitatii nr. 82/1991, art. 10, alineatul (1) prevede ca:

„Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.”?

In consecinta, chiar daca directorul economic sau contabilul sef cu personalul din subordine (daca exista) intocmesc documentele fiscal-contabile justificative, administratorul este cel care raspunde de organizarea si conducerea contabilitatii. Directorul economic sau contabilul sef raspund pentru nerespectarea reglementarilor contabile. Va vine sa credeti? Pai… sa credeti, ca asa spune legea! 

In plus, potrivit art. 30 din aceeasi lege:

„Situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 11 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca: 
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.”

DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja! Click AICI»


Sunt doar doua dintre cele mai controversate si disputate aspecte privind atributiile si raspunderile care revin atat administratorilor cat si contabililor.

Lucrarea Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal? clarifica pentru dvs. 

Cadrul legal in vigoare:

Legea Contabilitatii

Codul Fiscal

Codul de Procedura Fiscala 

Legea Societatilor Comerciale nr. 31/1990

Din zona de administrare:
- ce este un administrator;
-ce conditii trebuie sa indeplineasca;
-ce tipuri de atributii ii revin, in ce constau acestea;
- administratorul - raspunderea civila, contraventionala sau penala;
- catre cine raspunde adminstratorul - stat sau societatea comerciala pe care o gestioneaza;
- ce prioritati in aplicarea legii ii revin;
- care sunt riscurile la care se expune incalcand legea.

Din zona de contabilitate:
-ce este contabilul
- ce conditii trebuie sa indeplineasca
- ce tipuri de atributii ii revin, in ce constau acestea
- ce raspunderi are
- fata de cine raspunde
- raspunderile materiale sau penale care-i revin
- fata de cine raspundem
- la ce se expune incalcand / nerespectandu-si obligatiunile impuse prin lege sau prin politicile contabile ale societatii comerciale pentru care lucreaza.

DA! Vreau sa cunosc legea pentru a ma putea proteja! cLICK aici»

Amenda sau pedeapsa cu inchisoarea?

Cat de importanta este cunoasterea granitelor responsbilitatilor care va revin Conteaza intr-adevar? Noi spunem ca e VITAL! Pentru ca exista astfel de situatii, in care omul vrea sa stie ce-l asteapta:

“Buna ziua... am o problema... presedintele unei societati cu capital privat 100%, unde eu sunt angajat pe functie de contabil-sef nu vrea sa inteleaga ca secretara/casier (cumul de functii) trebuie angajata cu CIM si domnia sa cu contract de mandat si aceeasi situatie si pentru cenzor. Asa mi se pare corect. Degeaba vin cu argumente din legislatie. Eu sunt angajat cu CIM, dar toti ceilalti au fost angajati din anul 2010 prin conventie civila de prestari servicii. [...] Cu toate ca atrag atentia presedintelui ca suntem pasibili de amenda si nu e corect modul de angajare, acesta insista ca "isi asuma intreaga raspundere", ca nu e problema mea. Doresc sa mentionez ca atat presedintele, secretara/casiera si cenzorul sunt pensionari (limita de varsta). Conform legii contabilitatii (L82/1991 la Art.10) contabilul-sef este responsabil pentru "reglementarile contabile". Pana unde se intinde responsabilitatea mea de fapt? Ma pot prevala de faptul ca presedintele "isi asuma intreaga responsabilitate" sau indiferent ce sustine domnia sa este si responsabilitatea mea aici si sunt pasibil de contraventie sau chiar penal?” 

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea "Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?"!

In lucrare gasiti raspunsuri complete, exemplificate prin studii de caz relevante, insotite de temeiuri legale in vigoare, la intrebari precum:

Cine poarta raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii unei societati comerciale?

 Care sunt atributiile persoanei responsabile cu tinerea contabilitatii unei societati comerciale si intocmirea situatiilor financiare?

 In ce conditii se atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala a administratorului / contabilului unei societati?

 De ce, in ultima perioada, administratorul raspunde cu patrimoniul propriu pentru neindeplinirea obligatiilor fiscale datorate catre bugetul de stat de catre societatea pe care o administreaza? Cum poate evita acest dezastru?

 De ce are nevoie administratorul de un consultant fiscal? Cum il ajuta sa depaseasca situatiile critice, sa evite greselile care atrag raspunderea civila sau penala a acestuia?

 Care sunt articolele din Legea societatilor comerciale a caror incalcare poate atrage administratorilor pedepse diferentiate in functie de gradul de pericol social al faptelor incriminate?

Sunt doar cateva dintre problemele ale caror rezolvari le puteti gasi in lucrarea "Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?"!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016