Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea

09-Sep-2020
5679

Iata 3 motive de ingrijorare care nu te parasesc niciodata! 



1 TVA este vedeta, subiectul predilect de control al inspectorilor ANAF! Deducerile, ajustarile - intotdeauna primele la control! 

2 Statisticile demonstreaza ca, 70% din totalul amenzilor acordate lunar de ANAF in cadrul inspectiilor fiscale, vizeaza nerespectarea legislatiei privind TVA! 

3 Legea continua sa fie de neinteles! 48,7% dintre intrebarile adresate zilnic specialistilor nostri in TVA vizeaza ajustarea de TVA! 

Acestea sunt motivele principale, pentru care acum, specialistii Rentrop&Straton lanseaza lucrarea in format digital, pe stick USB: Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea 

Instrument de lucru practic, destinat rezolvarii unor semne de intrebare specifice, lucrarea clarifica: 
-procedura de ajustare TVA pentru diverse situatii reale

-rolul capital al acesteia in protectia finantelor firmei 

-beneficiile unei ajustari de TVA perfect legala. 

Comanda acum exemplarul tau Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea! Intelege si aplica imediat sfaturile experimentate ale specialistilor Rentrop&Straton!

Economiseste timp, bani si energie in procesul de colectare, deducere si livrare corecta catre stat a TVA! Lucrarea propusa acum de specialistii in TVA Rentrop&Straton aduce in discutie aspecte importante legate de TVA:

-ce este ajustarea TVA 

-cui se adreseaza informatia 

-care este utilitatea ajustarii TVA 

-ce implicatii are ajustarea TVA asupra finantelor contribuabilului (in special cand nu este realizata si declarata in mod corect) 

-rolul capital pe care il are in protectia finantelor firmei 

-particularitatile ajustarii TVA in diferite situatii: 

* pentru bunuri de capital 
* pentru achizitii de servicii 
* pentru stocuri
* pentru achizitii de bunuri altele decat bunurile de capital 
* in cazul anularii codului de TVA din diverse cauze 

-evitarea implicatiilor negative (amenzi, penalizari ori sume scoase suplimentar din buzunarul firmei) prin anticiparea unor fenomene legate de ajustarea TVA 

-declararea legala: D307 si D311 

Dispui acum de: legislatie explicata, comentata , monografii contabile, studii de caz rezolvate, sfaturi, atentionari, recomandari si modele de declaratii corect completate. 

Alege sa te protejezi impotriva pedepselor instituite de lege pentru abateri de incalcare a regulilor in vigoare! Comanda acum ghidul practic Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea care te indruma pas cu pas in toate activitatile tale care necesita ajustarea de TVA! 

Zeci de studii de caz rezolvate te atentioneaza asupra aspectelor care pot provoca erori grave de aplicare a legii 

 Inca ai dubii privind achizitia acestui ghid practic de colectare, deducere, ajustare si livrare corecta catre stat a TVA? Ia, gandeste-te, ce verifica intai inspectorul ANAF venit in control? Care sunt primele intrebari? 
-Ai colectat TVA? 

-Cat ai livrat statului? 

-Ai dedus corect? 

-Ai ajustat TVA? 

Au ochiul format si depisteaza imediat cazurile in care: 

-ai dedus cand nu trebuia 

-ai dedus mai mult decat trebuia 

-ai incercat sa fraudezi statul 

-ti-ai tras partea leului, crezand ca nu vei fi descoperit. 

Iata in cele ce urmeaza cateva cazuri extrem de frecvent intalnite in practica zilnica si problemele pe care le genereaza: 

1. Ai dedus un TVA in plus pentru o marfa pe care ai cumparat-o, dar nu ai valorificat-o in scopul business-ului? Totusi nu ai ajustat TVA, deci ai inselat statul si esti bun de pedeapasa - dobanzi, penalitati etc.! (ajustare stocuri si servicii) 

2. Ai cumparat un apartament cu TVA (ai dedus TVA), dar l-ai inchiriat (tu firma) si ai facturat fara TVA (asa se intampla in 99% din cazuri!) uitand sa ajustezi TVA initiala? Iar ai dedus TVA care nu e a ta... iar ai inselat statul ... calcule… perioade de ajustare... “Fineturi” care iti pot goli cumplit buzunarul! 

3. Ai un imobil, ai dedus TVA... jumatate il inchiriezi cu TVA (ca asa vrea clientul), jumatate il inchiriezi fara TVA - aici se complica treaba... trebuie sa tii 2 evidente pentru activitati separate (ajustarea bunurilor de capital). Cat de greu e sa gresesti ceva? 

4. Ai facut o donatie, evident fara TVA, dar marfa pe care o donezi, sa zicem jucarii - a avut TVA cand ai cumparat-o – deci tu ai dedus TVA. Pierzi TVA de la produsele donate, ti-o asumi si trebuie sa faci ajustarea… altfel scoti din buzunar cat nu face! 

De asemenea trebuie sa ajustezi dreptul de deducere TVA si atunci cand cumperi produse/servicii care nu sunt in scopul activitatii firmei (ex. iti platesti un training "cum sa fii tatic model" din banii firmei… dar tu ai firma de constructii) 

Alt exemplu: la benzina faci ajustari lunar - ex. deduci 100%, dar nu toate foile de pracurs sunt ok (adica masina nu s-a numai in folosul firmei, poate ai fost si pe la munte cu ea) -- ajustezi TVA si deduci doar 50% (ex. daca pe GPS apare ca masina a stat parcata in fata blocului rezulta ca nu ai folosit masina doar in interes de serviciu). Daca ai fost cu masina la posta, trebuie sa ai dovezi, foaie de parcurs ceva, corepondenta cu clientii ... ca deplasarea la posta a fost pentru firma. 

Alta poveste complicata este cu pro-rata… cand nu deduci tot.... pentru ca ai facturat si in regim de scutire....faci comert (cu TVA) si faci si inchiriere (fara TVA) ....deduci in cursul anului si la final ajustezi TVA pentru ca activitatea ta a fost taxata partial la vanzare (rezulta o actiune mixta) 

Activitati mixte? Oho! Tii evidente separate, dar in final inspectorii sunt cei cae decid cat de bine ai facut imparteala! Pregateste portofelul! 

Comanda acum exemplarul tau din Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea! Ca sa stii cum sa procedezi legal in orice situatie! Afla cum sa te descurci in situatiile curente de ajustare a TVA! Aici gasesti, cu minime eforturi, protectie maxima impotriva pedepselor ANAF! 

TVA – bomba cu ceas care iti poate arunca in aer firma. Dezamorseaz-o in timp util! 

Neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora conform art. 336 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 207/2015 se sanctioneaza cu amenda. 

5.000 de lei iti stau rau in buzunar? 

Aceasta este amenda pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari care incalca legea. Intentionat sau din nestiinta, urmarea este aceeasi pedeapsa! 

Anticipeaza si dezamorseaza situatiile explozive generate de operatiunile din sfera TVA! Informeaza-te corect si evita: 

-neconformitatea cu legea

-amenzi si penalitati pentru nedeclarare 

-declararea eronata a operatiunilor in sfera TVA 

-plata unor al dobanzi si penalitati de intarziere 

-inregistrarea unui deficit de imagine catastrofal in relatia ta cu societatile colaboratoare 

-reziliere unor contracte de afaceri pe motiv de credibilitate diminuata, in conditiile in care ANAF iti poata anula codul de TVA pentru fapte inscrise in cazierul fiscal al asociatilor ori pentru nedepunerea unor deconturi deTVA pe jumatate de an 

-refuzul bancilor de a te credita pe motivul anularii codului de TVA 

Lucrarea de fata -sintetizeaza si comenteaza legislatia actuala cu privire la ajustarea TVA 

-clasifica tipurile de probleme ce pot aparea la ajustarea TVA pentru diverse activitati/ situatii 

-clarifica situatiile in care exista obligatia aplicarii ajustarii TVA in scopul evitarii aspectelor negative mentionate anterior 

-exemplifica prin studii de caz/ modele de inregistrari/ monografii contabile complete corect rezolvate soltiile specifice fiecarei situatie in parte, usurandu-ti sarcina de a te prezenta perfect la inspectia fiscala. 

Lamureste acum notiuni precum: 

ajustarea de TVA pentru bunurile de capital- regim contabil si fiscal 

ajustarea pozitiva 

ajustarea negativa 

perioada de ajustare 

inregistrarea in contabilitate 

ajustarea de TVA pentru achizitii servicii si bunuri (altele decat cele de capital) 

anularea codului de TVA – situatii/ actiuni de intreprins pentru ajustarea TVA 

dreptul de deducere TVA 

declaratiile 307 si 311- drept/obligativitatea depunerii, modele completate. 

 
si actioneaza in deplina cunostinta de cauza, pentru legalitatea si siguranta bugetului firmei tale!

 

 

Comanda acum exemplarul tau Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea la PRET EXCEPTIONAL DE LANSARE, doar 127 lei + TVA! 
Afla cum poti deduce aceasta cheltuiala in conditiile in care lucrarea iti imbunatateste cunostintele si abilitatile necesare muncii tale! 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ajustarea TVA pas cu pas. Ghid practic pentru conformitatea cu legea":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016