Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Am depus declaratia 392 cu sume gresite! Primesc amenda?

23-Feb-2011
16193

In urma generalizarii formularului 392, pentru toate categoriile de contribuabili (nu numai pentru cei cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro) necunoscutele sunt imense. In afara faptului ca formularul a fost practic ?ascuns? de Finante (foarte putini dintre cei cu cifre de afaceri mici il cunosteau cu cateva zile inainte de 25 februarie, data limita a depunerii) si chiar daca modul de completare e destul de facil deocamdata, se poate intampla ca datele completate sa fie eronate. In graba, presat de termenele inebunitoare, contribuabilul poate gresi.



Care e consecinta?

In primul rand, este sanctionata doar nedepunerea declaratiei in temren, iar NU depunerea ei cu sume gresite.

Acestea se pot rectifica, printr-o declaratie... rectificativa, continand sumele calculate corect, ?la rece?, dupa ce trece agitatia (daca trece vreodata).

Declaratia 392, in oricare din variante, nu contine varianta ?rectificativa?, ca alte declaratii, dar rectificarea este un drept al contribuabilului, prin care isi dovedeste buna-credinta; e un drept care ? consider ? nu poate fi ingradit.

E drept ca in aceasta declaratie ? inutila in cazul multora ? scrie ca ?sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, declar ca datele din aceasta declaratie sunt corecte si complete?, dar:

a) falsul in acte publice e infractiune, caz in care contribuabilul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, iar vinovatia trebuie dovedita de cine o invoca ? adica de organul fiscal, de organul de cercetare/urmarire penala etc.

b) neglijenta insemana, in penal, culpa, iar infractiunile din culpa atrag sanctiuni numai daca in legea penala este expres prevazut aceasta ? ceea ce nu este cazul la infractiunea de fals in acte publice. Iar daca se afirma ca cifrele au fost scrise gresit in mod intentionat, intentia trebuie dovedita conform punctului

a) de mai sus.

Aceasta nu inseamna ca e bine sa depuneti declaratii fanteziste, ca sa le rectificati ulterior. Fireste ca nu. Dar mai greseste omul.

Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016