Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amanarea la plata a obligatiilor fiscale restante

18-Aug-2009
3362

Noutate

In contextul crizei economice mondiale, Guvernul vine in sprijinul contribuabililor cu o inlesnire fiscala: amanarea la plata a obligatiilor fiscale restante. Actul normativ recent care instituie masura este Ordonanta de urgenta nr. 92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, intrata in vigoare la data de 1 iulie 2009.

Pentru ce se acorda amanarea?
Amanarea la plata se va acorda pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Ce trebuie sa facem pentru a beneficia de amanare?

Inlesnirea se acorda pe baza unei cereri pe care trebuie sa o depunem la Fisc, in care vom indica perioada pentru care solicitam amanarea la plata.

Cat timp beneficiem de amanare?

Perioada pentru acordarea amanarii la plata nu poate fi mai mare de 6 luni. De asemenea, amanarea la plata nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda.

Amanarea la plata se acorda unui contribuabil o singura data intr-un an calendaristic.

Atentie
Amanarea la plata a obligatiilor de plata nu ne scuteste de plata majorarilor de intarziere. Astfel, pe perioada acordarii amanarii la plata a obligatiilor fiscale vor curge majorari de intarziere de 0,1% pe zi.

Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru a beneficia de amanare?

Este necesar sa indeplinim, cumulativ, urmatoarele conditii:

 sa nu inregistram obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008;
 sa fi depus toate declaratiile fiscale;
 sa nu aveminscrise fapte in cazierul fiscal;
 sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei si/sau raspunderea solidara potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Codul de procedura fiscala.

Care este procedura de solutionare a cererii?

Cererea noastra va fi solutionata de Fisc in termen de maximum 15 zile de la data depunerii ei.

Odata cu depunerea cererii de amanare la plata vom solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amanarii la plata.

Ce obligatii avem subsecvent acorda rii amanarii la plata?

In termen de 15 zile de la data comunica rii deciziei de amanare la plata, avem obligatia de a constitui garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau de a oferi bunuri
libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii.

Garantiile constituite si/sau bunurile oferite in vederea instituirii ma-surilor asiguratorii vor acoperi sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii.

Bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii vor fi evaluate de un expert independent, iar pentru bunurile constand in terenuri si cladiri evaluarea se va realiza
conform Comunicarii Comisiei privind elementele de ajutor de stat in vanzarile de terenuri si cladiri de catre autoritatile publice.

Cand isi pierde valabilitatea amanarea la plata?

Amanarile la plata isi pierd valabilitatea:

 in cazul in care nu ne achitam obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata;
 in cazul in care nu am constituit garantiile obligatorii.

Pierderea valabilitatii amanarii la plata se constata de organul fiscal competent, prin decizie si atrage inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite.

Concluzii
Masura este pozitiva, chiar daca, prin conditiile pe care le impune, ea nu ajuta in mod echitabil pe toti contribuabilii aflati in situatii dificile.

Mai ales trebuie sa observam ca cerinta de a nu avea obligatii restante la data de 30 septembrie 2008 este cel putin discutabila; pentru contribuabilul de rand aceasta data nu are niciun sens. De ce 30 septembrie 2008?

Articol adaugat in 19 august 2009

Articol publicat in Newsletter-ul Taxe si Impozitul Actual nr. 32/ iulie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016